Skocz do zawartości

[mięśnie] mega/mikro łydki

Eskulap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem - nieważne jak ostro bym dawał popalić moim łydkom to i tak wyglądają jak u jakiejś modelki. Nawet żona się śmieje, że mam łydki jak "patyczki". :) Co jest z nimi? Jeżdżę ostro, a pod wzniesuienia ciężko znaleźć rywali (chyba, że na szosówkach).

No to ja Ci powiem !

Prawdopodobnie po prostu nie odżywiasz prawidłowo mięśni, czyli spożywasz przede wszystkim za mało białka.Gdy nie odżywiasz prawidłowo mięśni, nie rosną a czasem wręcz się pomniejszają, palisz wtedy mięśnie :D

A to białko to wtedy tylko przed, podczas i po jeździe czy przez cały dzień trzeba by było zwiększyć ? no i czy wtedy, nie ćwicząc innych partii, dolne partie będą rosły ? Ole mi wiadomo, to nie da się stosować diety na masę ale uzyskiwać ją tylko w wybranych partiach. Choć to też chyba zależy od treningu i genów. Koledze zależałoby pewnie na tym żeby tylko łydki przymasować, jest to możliwe ?

Rozmiaru łydki i przedramion nie zmienisz zbytnio. Jest w człowieku jakiś gen, który determinuje rozmiar do jakiego dany mięsień ma się rozrastać. Po osiągnięciu tego możesz spędzić zimę na siłowni, mieć dodatni bilans kaloryczny uwzględniający 2g białka na kg masy ciała, wcinać kreatynę, zrobić kilkanaście jednostek treningowych  z kadencją poniżej 60, sprinty i WSZYSTKO poza koksem i nie ruszysz łydki o więcej niż 0,5cm. Jestem tego dobrym przykładem ale przestałem się tym przejmować. Wbrew pozorom nie zauważyłem też powiązania pomiędzy rozmiarem mięśnia a kadencją- często wręcz odwrotnie.

To, że ją katujesz nie spowoduje wzrostu samego mięśnia. Łydka jak każdy inny mięsień, potrzebuje stymulacji, naruszenia włókien i białka, jako właśnie budulca. A to, że będziesz ją katował to tak jak na siłowni, dla wzrostu masy mięśniowej robi się po 8-12 powtórzeń, a większe ilości już idą na cieniowanie i często mięśnia lekkie palenie. Możesz robić wspięcia na palcach z obciążeniem na kolanach i stojąc np na schodku palcami.

Pamiętaj też, że jest tam tłuszcz i mimo braku wzrostu widocznej masy mięśniowej, to ten mięsień się zbija i jest silniejszy.

Ja znalazłem sposób na swoje łydki ;) Kiedyś też miałem nogi jak Angelina Jolie :P , musisz na jakiś czas ograniczyć jazdę na rowerze szczególnie mowa o szybkim kręceniu (duża ilość powtórzeń sprzyja rzeźbieniu mięśni). Rób wspięcia na palcach obecnie robię taki trening :

- wspięcia na palcach na jednej nodze 20 powtórzeń x 5 serii

- wspięcia na palcach 40 powtórzeń x 3 serie

Gwarantuje, że już po miesiącu będziesz miał zauważalne rezultaty ;) A i pamiętaj o należytym odżywianiu (dużo białka i węgli)

Witam

Mam następujący problem - nieważne jak ostro bym dawał popalić moim łydkom to i tak wyglądają jak u jakiejś modelki. Nawet żona się śmieje, że mam łydki jak "patyczki". :) Co jest z nimi? Jeżdżę ostro, a pod wzniesuienia ciężko znaleźć rywali (chyba, że na szosówkach).

Jazesicku! Chopie! Łydka ma wyglądać czy działać? Co Cię obchodzi jak to wygląda? Chcesz zostać Mister uniwersum, czy poginać na rowerze?

Jeżeli tak jak piszesz, ciężko żeby ktoś Ci dorównał, to co to za różnica jaką masz łydkę? Co? -10 do lansu i kompleksy z tego powodu?? :P 

Ja znalazłem sposób na swoje łydki ;) Kiedyś też miałem nogi jak Angelina Jolie :P , musisz na jakiś czas ograniczyć jazdę na rowerze szczególnie mowa o szybkim kręceniu (duża ilość powtórzeń sprzyja rzeźbieniu mięśni). Rób wspięcia na palcach obecnie robię taki trening :

- wspięcia na palcach na jednej nodze 20 powtórzeń x 5 serii

- wspięcia na palcach 40 powtórzeń x 3 serie

Gwarantuje, że już po miesiącu będziesz miał zauważalne rezultaty ;) A i pamiętaj o należytym odżywianiu (dużo białka i węgli)

Wspięcia na palce to super ćwiczenie na rozwój łydek.

Ale polecam robić je z obciążeniem, ale z mniejszą ilością powtórzeń.

Ja robię w swoim FBW pod koniec treningu aż do uczucia palenia po 2 serie. Ładnie wchodzi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...