Badek Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dobry wieczorek, Mam rower Kross Hexagon X5 z 2012 roku, który ma już przejechane blisko 1500km w 3 miesiące. Ale mniejsza o to... Co w rowerze może się poluzować na tyle, aby podczas jazdy po wybojach i dziurach (jazda po płytach drogowych bez odpowiedniego zagłuszacza jest iście wkur...jąca) grzechotał sobie wesoło cały rower? Ciężko zlokalizować miejsce powstawania dźwięku, ale to raczej coś z tyłu. Sytuacja nastała po 3 tygodniowej przerwie od jazdy, jakoś w okolicach 1000-1100km. Macie jakieś pomysły? Bo ja już siły nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Sprawdz w tarczach czy Ci nie dzwoni. Jak będziesz jechał po równy, to podczas jazdy mocno przechyl rower na jedną a potem na drugą stronę i posłuchaj. Jak coś będzie to zaciski Ja w swoim Hexie V6 też tak mam. To obcierają luźne klocki o tarcze. Ja już zamówiłem hydraulikę i myślę, że problem ustanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Akurat ten rower tarcz nie ma, więc ten punkt możemy pominąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Sprawdź czy stery nie maja luzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Okej, mają. Odkręciłem mostek, dokręciłem kapsel - zero redukcji. Odkręciłem kapsel - także. I tak kilkanaście razy testowałem różne kombinacje - zero skutku. PS: Mówiąc "luz" osobiście mam na myśli odczuwalne w dłoni "tykanie kierownicy" podczas poruszania przód-tył przy zaciśniętym hamulcu przednim, a nie poruszanie się kapsla na mostku. Słusznie? PS2: Mam łożyska kulkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSG90 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Może zgrzyta ci sztyca a raczej mocowanie siodła , u mnie to ostatnio tak w*** że to masakra... Ale też mam zgrzyt czasami na sterach a raczej na gwiazdce wbitej w rurę bo weszła trochę krzywo i jest zgrzyt , ale także zgrzyta czasami łańcuch jak się obija o przednią przerzutkę . To jest piękne jak coś chodzi idealnie bez zgrzytów , ale w rowerze może być dosłownie wszystko , nawet linka stukajaca o kierownice może doprowadzić do szału , dlatego ja mam na to sposób , słuchawki + muzyka= nie słychać zgrzytów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Może zgrzyta ci sztyca a raczej mocowanie siodła , u mnie to ostatnio tak w######*** że to masakra... To też zgrzyta jak zapomnę przesmarować, ale to całkiem inny dźwięk generuje. w rowerze może być dosłownie wszystko , nawet linka stukajaca o kierownice może doprowadzić do szału To prawda, ale dlaczego odezwała by się ona dopiero po tysiącu kilometrów? (wcześniej też jeździłem po tych drogach i była cisza). Troszkę wiocha, bo jak w okolicy są ludzie to już z 50m się oglądają, jakbym jakimś starym rzęchem jechał. Póki co chcę wyeliminować te luzy w sterach i jakoś nic nie idzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Sprawdź czy kapsel nie dotyka sterówki jeżeli dotyka to między mostek a kapsel włóż podkładke i wtedy spróbuj wyregulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Na wybojach i dziurach ? A nie masz tylnej przerzutki za luźnej lub rozciągnietego łańcucha i się to tłucze o ramę ? Bo to chyba jedyne co może głośny dzwięk wydawać, cała reszta raczej skrzypi. Spróbuj pomachać intensywnie rowerem albo jak umiesz trochę na nim poskakać, ktoś Ci może pomóc i patrzeć z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Okej, stery przywrócone do ładu. Jutro spróbuje sprawdzić czy to przerzutka/łańcuch i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.