Fisiek Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Coś dla fanów MTB. Witam wszystkich. Jeśli jest tutaj jakiś fan delikatnego MTB z Powiatu Gostyńskiego i okolic to chciałbym zaproponować mu fajną propozycję trasy. Trafiłem ostatnio w ciekawe miejsce w mojej okolicy nazywane Szwajcarią Godurowską. Moim zdaniem to trasa dla początkujących miłośników MTB, ale i wprawieni rowerzyści znajdą tam uciechę. Całość trasy nie jest duża około 5 km, ale okolica jest bardzo zalesiona i na pewno bo głębszym zaznajomieniu się znajdzie się wiele kilometrów ścieżek, które sprawią wiele frajdy. Ja z racji mojego roweru (Kross Evado 1.0 i obecnych warunków- grząskie błoto) nie byłem w stanie dotrzeć do wielu miejsc i porobić poglądowe fotki (po ustabilizowaniu się pogody i wyschnięciu ziemi trafię tam choćby pieszo i popstrykam zdjęcia ). Trasę zacząć możemy w kilku miejscach: 1. Jadąc z Piasków w stronę Borku w miejscowości Godurowo należy skręcić w lewo za ostatnimi zabudowaniami. Polna droga doprowadzi nas najpierw do strzelnicy łowieckiej, a następnie w stronę lasu, gdzie zaczyna się zabawa. 2. Na mostku rzeczki Dąbrówki, na która trafimy na trzy sposoby a. Będąc we wsi Smogorzewo zjeżdżamy z góry w dół wsi i dalej udając się w kierunku lasu skręcamy w lewo. Przed mostkiem skręcamy w lewo i przy około 350-letnim dębie Kasper zaczynamy trasę. b. Jadąc ulicą Poznańską w Piaskach za ostatnimi zabudowaniami wjeżdżamy na polną ścieżkę udając się w kierunku lasu. Po kilku kilometrach jazdy na wprost natrafiamy do wyżej wymienionego mostu. c. Będąc w Dąbrówce (trasa Borek Wlkp. – Piaski), skręcamy w kierunku Grodnicy, jadąc asfaltową drogą do miejscowości Osówiec. Wjeżdżamy do lasu i ciekawą kilkukilometrową trasą po ostrawych kamieniach pędzimy przed siebie dojeżdżając do mostku od przeciwnej strony. Co mnie urzekło w tych okolicach? Cisza, cisza i jeszcze raz cisza. Wszędzie tylko śpiew ptaków i szum wody, przy której ciągnie się trasa. W razie zmęczenia odpocząć możemy przy „Kasprze”, gdzie mamy ławeczki i stoły, a nogi schłodzić możemy w wodzie czystej jak ta w kranie. Może i trasy, które opisałem nie są zbyt długie ale na pewno maniacy poznają wiele innych ścieżek, a nawet pojeżdżą bezdrożami. Źródła zdjęć: www.piaski-wlkp.pl Archiwum Nadleśnictwa Piaski www.fluidi.pl www.fotosik.pl/u/tryl7/album/865233 Pozdrawiam i z wszelkimi pytaniami zapraszam na Pm, chętnie pomogę, opowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stix Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Nie wiedziałem, że w naszych rejonach są tak ładne widoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof1987 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Potwierdzam, trasa przyjemna i urokliwa aczkolwiek raczej dla MTB, miejscami sporo piasku co powoduje zapadanie się crossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Potwierdzam, trasa przyjemna i urokliwa aczkolwiek raczej dla MTB, miejscami sporo piasku co powoduje zapadanie się crossa Tez tam mam ciezko crossem czasami;) Wysłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.