Skocz do zawartości

[Powiat Gostyński, Wielkopolska] Szwajcaria Godurowska. MTB

Fisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla fanów MTB.

Witam wszystkich.

Jeśli jest tutaj jakiś fan delikatnego MTB z Powiatu Gostyńskiego i okolic to chciałbym zaproponować mu fajną propozycję trasy. Trafiłem ostatnio w ciekawe miejsce w mojej okolicy nazywane Szwajcarią Godurowską. Moim zdaniem to trasa dla początkujących miłośników MTB, ale i wprawieni rowerzyści znajdą tam uciechę. Całość trasy nie jest duża około 5 km, ale okolica jest bardzo zalesiona i na pewno bo głębszym zaznajomieniu się znajdzie się wiele kilometrów ścieżek, które sprawią wiele frajdy. Ja z racji mojego roweru (Kross Evado 1.0 i obecnych warunków- grząskie błoto) nie byłem w stanie dotrzeć do wielu miejsc i porobić poglądowe fotki (po ustabilizowaniu się pogody i wyschnięciu ziemi trafię tam choćby pieszo i popstrykam zdjęcia :) ).

Trasę zacząć możemy w kilku miejscach:

1.       Jadąc z Piasków w stronę Borku w miejscowości Godurowo należy skręcić w lewo za ostatnimi zabudowaniami. Polna droga doprowadzi nas najpierw do strzelnicy łowieckiej, a następnie w stronę lasu, gdzie zaczyna się zabawa.

2.       Na mostku rzeczki Dąbrówki, na która trafimy na trzy sposoby

a.       Będąc we wsi Smogorzewo zjeżdżamy z góry w dół wsi i dalej udając się w kierunku lasu skręcamy w lewo. Przed mostkiem skręcamy w lewo i przy około 350-letnim dębie Kasper zaczynamy trasę.

b.      Jadąc ulicą Poznańską w Piaskach za ostatnimi zabudowaniami wjeżdżamy na polną ścieżkę udając się w kierunku lasu. Po kilku kilometrach jazdy na wprost natrafiamy do wyżej wymienionego mostu.   

c.       Będąc w Dąbrówce (trasa Borek Wlkp. – Piaski), skręcamy w kierunku Grodnicy, jadąc asfaltową drogą do miejscowości Osówiec. Wjeżdżamy do lasu i ciekawą kilkukilometrową trasą po ostrawych kamieniach pędzimy przed siebie dojeżdżając do mostku od przeciwnej strony.

Co mnie urzekło w tych okolicach?

Cisza, cisza i jeszcze raz cisza. Wszędzie tylko śpiew ptaków i szum wody, przy której ciągnie się trasa. W razie zmęczenia odpocząć możemy przy „Kasprze”, gdzie mamy ławeczki i stoły, a nogi schłodzić możemy w wodzie czystej jak ta w kranie. Może i trasy, które opisałem nie są zbyt długie ale na pewno maniacy poznają wiele innych ścieżek, a nawet pojeżdżą bezdrożami.

4fee23dbe52bad81gen.jpg50cc3699eae3b082gen.jpg0703fe383659c230.jpg2566p250009083.jpg2567p904080242.jpg2572p812892070.jpg14766p805318848.jpg14770p813938965.jpg14771p138366309.jpg48405284.jpgsz1f.jpgsz4du.jpg

Źródła zdjęć:

www.piaski-wlkp.pl

Archiwum Nadleśnictwa Piaski

www.fluidi.pl

www.fotosik.pl/u/tryl7/album/865233

Pozdrawiam i z wszelkimi pytaniami zapraszam na Pm, chętnie pomogę, opowiem. :)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...