Skocz do zawartości

[koła] Mocne i sztywne koła do 100 kg ;)

kazujama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Strasznie ciężkie te koła. Z oponami, dętkami, itp wyjdą grubo ponad 4 kilo. Czy dadzą radę? Teoretycznie tak. Ale będziesz się bardzo męczył. Propozycja Topola jest dużo ciekawsza.

Napisano

DT Swiss mają 1875g a te co ja wkleiłem 2300g więc nie wiem czy te 425 g to aż taka duża różnica ;) a druga sprawa że chyba im cięższe obręcze tym mocniejsze ?

Napisano

Trudniej je rozbujać i zatrzymać.Szybciej zużywasz okładziny,napęd tez nie zużywa sie tak samo jak na lekkich kołach :).Wiem można wspomagać sie przerzutką,lecz uwierz za rok z malym hakiem zrozumiesz.

425 g to nie wiele jeśli chodzi o wagę. Lecz fizyka będzie Ci wdzięczna i sie odwzajemni.

Napisano

Moim najlepszym zestawem były koła złożone na maszynowych piastach SRAM 9.0, 32 szprychach Dtswiss cieniowanych 2.0/1.8/2.0, z przodu na 2 krzyże z tyłu na 3, rawkach Mavic x517. Do tego lekkie dętki i opony IRC Mythos XC 26/2.0. A waże 100 kilo z górką i to nie małą. Nic i nigdy sie z tymi kołami nie działo. Tak więc nie bój się lżejszych komponentów. Zasada jest taka, że im dalej od osi koła tym powinno być lżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...