Skocz do zawartości

[Licznik] Precyzyjny i wszechstronny

ILC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam fajnego licznika, przede wszystkim powinien być solidny, precyzyjnie powinien pokazywać aktualną prędkość, z dodatkowych funkcji chciałbym mieć dystans całkowity  (ze wszystkich wyjazdów) i dystans dzienny, średnia prędkość, maxymalna, czas danej wycieczki, przydał by się także zegarek, ewentualnie termometr. Nie ukrywam, że chcę się zmieścić w niskiej kwocie (70-80zł), najprawdopodobniej najlepszym wyborem dla mnie będzie przewodowy, nie podaję modeli gdyż jest ich mnóstwo i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia który model byłby lepszy, cenię sobie firmę sigma. Najlepiej jakiś sprawdzony model z którego będę zadowolony.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja polecam Atech TW-16. Kosztuje 45zł, jest przewodowy i spełnia wszystkie Twoje wymagania. Posiadam takowy od 2 lat i jestem bardzo zadowolony, jedyny problem jaki miałem to, że klapka za słabo dociskała baterię ale rozwiązałem to poprzez włożenie do środka kawałka gumki. Co do dokładności to jest ona w większości zależna od tego jak dokładnie zmierzysz obwód koła.;)

Napisano

Spoglądałem na tę sigmę bc1609, jedyne co budzi moje zastrzeżenia to chyba te przyciski, wyglądają tandetnie, a jak u Was ? 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam, mam do wyboru dwa liczniki: Sigma Bc 1009 http://piateksport.pl/sklep/licznik-sigma-1009-p-2557.html oraz sigma bc1609 http://piateksport.pl/sklep/licznik-sigma-1609-p-2556.html, czym one się różnią ? Czy wytrzymałość, solidność wykonania jest taka sama ? Czy warto dopłacać prawie 50zł do tego lepszego modelu ? Allegro i inne sklepy nie wchodza w grę przy takim zakupie, tylko ten.

Pozdrawiam.

Napisano

Na twoim miejscu zmieniłbym sklep. Za 75zł można dostać Sigmę 1609 na kabelku.

Jeżeli nie potrzebne ci dodatkowe "bajery" z 1609 to wystarczy 1009.

Napisano

Dochodzą jeszcze koszty przesyłki, tak wogóle to jestem przeciwnikiem kupowania takich dupereli przez internet

Napisano

,

Dochodzą jeszcze koszty przesyłki, tak wogóle to jestem przeciwnikiem kupowania takich dupereli przez internet

Kilka dni temu chciałem kupić liczniki i oświetlenie do dwóch rowerów. Odwiedziłem trzy całkiem duże sklepy w Poznaniu i nic nie znalazłem. A chciałem właśnie kupić liczniki Sigmy w granicach 50-80 zł jeden i dwa zestawy oświetlenia w granicach 120zł. W żadnym z tych sklepów nie znalazłem interesujących mnie rzeczy. Jutro przyjdzie do mnie paczka zamówiona przez internet. Myślę, że lepiej poświęcić 10 minut i 15 zł na zamówienie w internecie, niz przynajmniej kilkadziesiąt minut na jazdy po mieście. A tak do tematu: kupiłem Sigmy 16.12 i wydaje mi się, że to bardzo fajna opcja. :)
Napisano

Cóż mam BC-1609 ale ledwo z 500km więc nic nie mówię.
Różnice (na korzyść 1609 wytłuszczone)
Sigma BC-1009

Funkcje:

7 językach do wyboru (brak polskiego)
Automatyczny Start / Stop
Wyświetlanie poziomu zużycia baterii gdy dochodzi do rozładowania
Funkcja backup (przechodzenie w stan spoczynku)

Funkcje rowerowe:

Rzeczywista prędkość
Średnia szybkość
Maksymalna prędkość
Dzienny dystans
Porównanie rzeczywistej i średniej prędkości
Dystans całkowity* (wyświetlany tylko podczas postoju)

Funkcje czasu:

Czas jazdy
Aktualna godzina
Czas całkowity* (wyświetlany tylko podczas postoju)

Sigma BC-1609

Funkcje:

7 językach do wyboru (brak polskiego)
możliwość zaprogramowania 2 wielkości kół
Automatyczne wykrywanie drugiego roweru
Automatyczny Start / Stop
Podświetlenie :excl:
Wyświetlanie poziomu zużycia baterii gdy dochodzi do rozładowania
Funkcja backup (przechodzenie w stan spoczynku)
Rzeczywista temperatura

Funkcje rowerowe:

Rzeczywista prędkość
Średnia szybkość
Maksymalna prędkość
Dzienny dystans
Porównanie rzeczywistej i średniej prędkości
Programowalna sekcja podróży licznik do tyłu
Rzeczywista i średnia pomiaru kadencji (opcjonalnie za pomocą czujnika kadencji)
Dystans całkowity dla rower 1 / rower 2 / rower 1+2

Funkcje czasu:

Czas jazdy
Aktualna godzina
Stoper
Minutnik (odliczanie w przód lub w tył)

Czas całkowity dla rower1 / rower 2 / rower 1+2

Źródło danych: www.rowerzysta.pl <--- tam też kupowałem swoją sigmę, maja dobre ceny (klik).

Napisano

Ja polecam kupić sobie jakiś używany GPS, super sprawa, mega dokładny, potem mamy całą trasę w pliku - możemy wszystko pooglądać, porównać, mnóstwo statystyk, super sprawa.

A jak nie GPS, to sam tracker na GPS, jak Holux, używany będzie pewnie w granicach cenowych tych droższych liczników Sigmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...