Skocz do zawartości
  • 0

Romet Universal (?Zabytkowy?)

Gość Tomek

Pytanie

Gość Tomek
Napisano

Witam!

Robiac wiosenne porządki na strychu natknąłem się na rower (a raczej to co z niego zostało) Romet Universal. Dokłądniej jest to rama, dwa błotniki, dwa koła i przerdzewiałe siodełko. Rama oraz błotniki też są trochę zardzewiałe.

I tutaj kieruje do was pytanie. Czy brać sie za lekką renowację, malowanie i kompletowanie najpotrzebniejszych części? Czy może spróbować sprzedać go w aktualnym stanie? Czy może od razu oddać na złom?

Dodaję kilka zdjęć

ygrjd.jpg

w05q4o.jpg

65c281.jpg

1035t9i.jpg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy jakie masz możliwości wsparcia finansowego ewentualnego projektu, od Twoich własnych możliwości i pewnie od Twojego zapału. Ja na przykład mam możliwość piaskowania i malowania za grosze u znajomych i to mi już złotówki oszczędza. Zależy też czy chcesz zrobić rower na teraz, czy możesz stopniowo przez kilka miesięcy zbierać części(polować na nie, np. na allegro). Słowem nikt Ci nie odpowie czy się opłaca czy nie, oprócz Ciebie.

Gość Tomek
Napisano

skladanie go do kupy razem z malowaniem wyniesie cie tyle ze nie wiem czy ci sie bedzie oplacac

A dostanę coś za niego w tym stanie? Może ktoś kto zajmuje się renowacją się nim zainteresuje.

Napisano

To ja, Tomek. Założyłem już konto.

A ile byście dali za taki rower? Proszkowo pomalowany, z najpotrzebniejszymi częściami bez cudów. Nie znając ceny, której bedę mógł wymagać, nie mogę ocenić czy jest to opłacalne.

Napisano

Kokosów się nie spodziewaj. Jest to rama z rurek kanalizacyjnych. Prawdopodobnie niezbyt stara. Nie zarobisz na niej raczej. Jeżeli odnowić, to tylko dla siebie.

Jeżeli chcesz go sprzedawać, to wystaw tak jak jest.

Napisano

Jeżeli chcesz go sprzedawać, to wystaw tak jak jest.

Stwierdziłem, że chyba tak zrobię. Ile mogę spokojnie za nią zażądać?

EDIT:

Przepraszam, ale zapomniałem powiedzieć, że jest to rower z lat 60-tych.

Napisano

Nie spodziewałem sie, że ta rama bedzie miała jakąkolwiek wartość :). Dzisiaj wieczorem dodam dokładniejsze zdjęcia, bo na tych nie widać aż tak rdzy, oraz zdjęcia siodełka od środka.

Napisano

Sam fakt, że nie jest spawana na łączeniach, tylko lutowana na mufach już podnosi jej wartość ;)

A siodłem, to swoją drogą warto by się było zaopiekować - może uda się je przywrócić do życia.

Moim zdaniem fajny rowerek można z tego "sklecić".

Czy warto - to już sprawa subiektywna.

Napisano

Ja bym ci radził sprzeadac rame z widelcem tak za powiedzmy 80zl, moze sie sprzedac bo jest dobra pod ostre a teraz jest na to szał. A oddzielnie siodło sprzedać bo widac ze jest fajne tylko trzeba je doczyscic dopucowac pastą itp. To wtedy raczej w sumie najwiecej bys wziął. Bo całych kompletów ludzie raczej nie chcą kupowac. Wiem to z wlasnych interesów.

Napisano

A zrobić coś jeszcze z nim zanim sprzedam, może coś wymienić, dokupić? Mam do niego oryginalny przedni hamulec, którego nie ma na zdjęciu.

Siodło jest w opłakanym stanie :/

5mh728.jpg

14ljzma.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...