Skocz do zawartości

[Rodzaj hamulców]Shimano tarczowe czy Saccon v-brake ALU?

JayJayPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Noszę się z zamiarem kupna Kandsa Energy 1300. Początkowo chciałem kupić z v-brake'ami, ale sprzedawca poinformował mnie, że za +80zł mogę mieć w nim tarcze Shimano RT-54 z zaciskiem Shimano BRM-375. Są to hamulce mechaniczne z, podejrzewam, nie najwyższej półki, ale ciężko mi znaleźć konkretne komentarze. Czy ktoś takowe miał? Czy warto dopłacić te pieniądze do tych tarczówek? 
Nie jestem jakimś zapalonym rowerzystą. Kupuję rower, głównie żeby dojeżdżać do pracy - asfaltem i ścieżkami leśnymi. Mimo to, trochę km będę na nim pokonywał. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Napisano

Jeśli nie masz parcia na "tarcze" to tylko v-brake'i.Z tanimi mechanicznymi tarczówkami będziesz miał problemy,szkoda zachodu.

Napisano

To obecnie najniższy model tarczówki siemano a to jak działa jest dosyć losowe: niektóre sztuki mają dobrze wykonaną lewą stronę (ruchoma płytka przesuwaąca wewnętrzny klocek) inne źle i wtedy klocek nie jest równolegle do tarczy a pod skosem. Skutkuje to problemem z ustawieniem w taki sposób by skok dźwigni był sensownie krótki bez ocierania klocka o tarczę. Jeśli masz dostęp w sklepie do roweru z tym hamulcem to ponaciskaj dźwignię, pokręć kołem - jeśli coś dzwoni, ociera - poproś sprzedawcę by ustawił; jeśli powie że to się dotrze,ułoży to podziękuj i albo weź inną sztukętego samego roweru albo ogólnie z niego zrezygnuj :)

Za przemawia całkiem dobra siła hamowania, bezproblemowa konserwacja i to że w razie potrzeby wymiana na coś lepsiejszego nie wiąże się z wymianą kół/piast. 

Hamulec ten nie oferuje jednak więcej niż przeciętny v-brake. Plusem są też ciche (choć niezbyt mocne) żywiczne klocki i duża ilość zamienników. 

Napisano

Niestety nie ma możliwości zobaczenia tych hamulców. Będę kupował przez neta :/ Rozumiem, że mniej ryzykowne i tańsze są v-brake'i, ale mogą być lepsze i dają większe możliwości ew. na przyszłość tarczówki...

Napisano

Mniej ryzykowne bo bardziej przewidywalne. Ja często w pracy mam styczność z tymi siemano i różnie bywa z ich ustawieniem, z opisanego powyżej powodu. 

Jeśli chcesz/potrzebujesz mieć tarczówki to jednak lepiej kupić rower z mechanicznymi siemano niż z v-brake bo przy wymianie nie musisz inwestować w przeróbkę kół. Zamiasta zacisków siemano można zamontować np Avidy bb5 czy 7 i wtedy na pewno będzie dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...