Skocz do zawartości

[spodenki] poleciało oczko - co poradzić

vanor

Rekomendowane odpowiedzi

w jednej z par spodenek w których jeżdżę w kroku ok. 1cm od szwu poleciało mi nieduże oczko :( rozmawiałem ostatnio ze znajomą która jest krawcową i poradziła mi żebym spróbował to "załatac" bezbarwnym lakierem do paznokci

co wy byście mogli poradzić ? czy ten lakier to dobry pomysł ? :)

• 5 miesięcy temu...

Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było. Co do samego zabezpieczenia dziury, to chyba tylko przypalanie. Samo cerowanie powinno utworzyć siatkę taką jak w materiale. Zszycie tego spowoduje po prostu zmarszczenie materiału w tym miejscu. No i na koniec najważniejsze - szyć tempą igłą, bo ostra będzie rozcinała włókna a chodzi o to by przecisnąć się pomiędzy nimi. Gdyby ktoś miał maszynę do szycia i końcówkę do haftowania to powinno się założyć igłę do jerseyu i ręcznie kręcąc kółkiem też da radę to załatać. Ostatnio tak jeden ciuch ratowałem, bo mi się zapodziały gdzieś igły i nici.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było.

Tu nie chodzi o to, żeby nie było żadnego śladu, tylko żeby się ta mała dziurka nie powiększyła, na razie ma ok. 1mm2,

Jeżeli cerować, to jaką nicią?

Normalną, bo i tak ten 1mm nie wpłynie to na właściwości spodenek. Zresztą dużego wyboru nie masz, bo te inne albo będą zbyt sztywne i będą cię podrażniać lub nawet ranić, albo zbyt grube by nimi cokolwiek zrobić w tym materiale.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...