vanor Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 w jednej z par spodenek w których jeżdżę w kroku ok. 1cm od szwu poleciało mi nieduże oczko rozmawiałem ostatnio ze znajomą która jest krawcową i poradziła mi żebym spróbował to "załatac" bezbarwnym lakierem do paznokci co wy byście mogli poradzić ? czy ten lakier to dobry pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 A znajoma krawcowa nic nie poradzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanor Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 no właśnie powiedziała żebym się kogoś poradził kto na tego typu materiałach się lepiej zna bo ona stwierdziła że nitką to obleci i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nysa Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 no co zrobić zszyć normalnie i tyle lakier ci nic nie da mało ze śmierdzi do jeszcze materiał się sztywny robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Ja mniejsze dziurki dziergam nitką. Jak coś większego to idzie na śmietnik i jadę po nowy komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Gorzej jak komplet kosztuje 400 zł. i co wtedy hmm... Jeżeli masz jakieś tanie spodenki do daruj może sobie zszywanie tylko zainwestuj w nowe-lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanor Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Aha no to zawioze je do tej krawcowej niech spróbuje zadziergać, bo nie kupie teraz nic nowego bo odlożona kasa poszła na buty i pedały spd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 No pewnie, nie ma co się bawić w jakieś smarowanie lakierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanor Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Chyba ze chodzilo o to że lakier mial zapobiec dalszym rozdarciom... Ale mniejsza, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M1n1s7eR Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Raczej o to chodziło. Można zszyć i dać na te miejsce oraz w okolicach lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Dzisiaj niosąc rower, zahaczyłem nogawką o niezabezpieczony drut od błotnika i w ledwo kilka razy ubranych, długich spodenkach Mimo, zrobiła się milimetrowa dziurka. Co myślicie o daniu na tę dziurkę kropelki żywicy, żeby się nie powiększyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było. Co do samego zabezpieczenia dziury, to chyba tylko przypalanie. Samo cerowanie powinno utworzyć siatkę taką jak w materiale. Zszycie tego spowoduje po prostu zmarszczenie materiału w tym miejscu. No i na koniec najważniejsze - szyć tempą igłą, bo ostra będzie rozcinała włókna a chodzi o to by przecisnąć się pomiędzy nimi. Gdyby ktoś miał maszynę do szycia i końcówkę do haftowania to powinno się założyć igłę do jerseyu i ręcznie kręcąc kółkiem też da radę to załatać. Ostatnio tak jeden ciuch ratowałem, bo mi się zapodziały gdzieś igły i nici. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Nie róbmy z igły widły. Apropo igły, takową w dłoń i cerować. W tych gaciach chyba nie wybierasz się na pokaz mody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Kilka lat temu w Warszawie na Górczewskiej (Koło) był punkt repasacji rajstop. Rzemiosło niestety znika... Zatem pozostaje już tylko igła i nitka lub zakup nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było. Tu nie chodzi o to, żeby nie było żadnego śladu, tylko żeby się ta mała dziurka nie powiększyła, na razie ma ok. 1mm2, Jeżeli cerować, to jaką nicią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Normalną, bo i tak ten 1mm nie wpłynie to na właściwości spodenek. Zresztą dużego wyboru nie masz, bo te inne albo będą zbyt sztywne i będą cię podrażniać lub nawet ranić, albo zbyt grube by nimi cokolwiek zrobić w tym materiale. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Na gorąco żelazkiem można pewnie przykleić od spodu łatkę flizeliny krawieckiej i ew. obszyć/przeszyć prosto po dziurze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Nie ma co wydziwiać, jżeli sytuacja nie jest podbramkowa, wystarczy klasyka cerowania skarpetek, tj. naciągnąć dziurę na szklankę i wszystko idzie gładko i sprawnie. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 13 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Buahahaha, no nie mogę! Normalnie Koło Gospodyń Wiejskich na forum rowerowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Jak dla mnie nie ma większej różnicy, czy posługuję się maszyną do szycia, czy też spawarką. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 14 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Jak dla mnie nie ma większej różnicy, czy posługuję się maszyną do szycia, czy też spawarką. Czyli, że jak Tofi? Spawarką dziurę w gaciach też cerujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.