Skocz do zawartości

[odszkodowanie] wypadek na rowerze a odszkodowanie z OC sprawcy

mikolajpod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Podczas ostatniej wycieczki rowerowej koleżanka nie zdążyła wyhamować przed światłami i wjechała mi w rower. Uszkodzeniu uległ hak przerzutki (starszy Giant, więc drogo i ciężko sprowadzić), prawdopodobnie przerzutka XT i kto wie co jeszcze... Koleżanka jest ubezpieczona, zgłosiła zdarzenie do PZU, 2 maja mają do mnie dzwonić. Czy nie będzie problemu z wypłatą odszkodowania, jeśli nie została wezwana policja? Mam prawo ubiegać się tylko o zwrot kosztów uszkodzonych części czy również mogę dostać coś za straty moralne? Straciłem już dwa tygodnie treningów, a kto wie ile jeszcze to potrwa. Był może ktoś w podobnej sytuacji i potrafi mi doradzić? Z góry dziękuję za pomoc. ;) 

Napisano

Witam,

Jeżeli nie masz tego udokumentowanego, to potraktują to ulgowo ( czyt. zleją to ;). Jest opcja uzyskać odszkodowanie z OC za straty moralne ale bez protokołu Policji, zeznań, zdjęć cięzka sprawa. Więcej na PW. Pzdr

Napisano

Przed chwilą był u mnie przedstawiciel PZU. Zrobił zdjęcia całego roweru i wszystkich paragonów (cholera wie po co...), wycenił straty na 400zł i 150zł robocizna. Na wspomnienie o stratach moralnych powiedział tylko, że przecież mogłem go naprawić szybciej o.O Tylko czy wtedy uznaliby mi szkodę? No i skąd miałem wziąć pieniądze na taką naprawę, przecież nie każdy nagle może wydać powiedzmy 500zł na naprawę. Mam naprawić rower i przynieść im wszystkie faktury. Mogę jeszcze coś załatwić w związku z tymi "stratami moralnymi"? :)

Napisano

wychodzę z założenia, że "jak dają to biorę" a wiem, że można za straty moralne otrzymać odszkodowanie. Ja się nie prosiłem o wjeżdżanie mi w dupę, więc wezmę kasy ile się da. Poza tym strata prawie 3 tygodni treningów potrafi zaboleć :D Niestety PZU się nie śpieszy. 

Napisano

Mogę jeszcze coś załatwić w związku z tymi "stratami moralnymi"? :)

Tak. Możesz. Ale nie napiszę co, bo mi moderatorzy przywalą kolejne ostrzeżenie. Ma to jednak bezpośredni związek z głową i dowolnie wybranym twardym przedmiotem.

Poza tym cały ten wątek śmierdzi mi pewnym często występującym w skandynawskich baśniach stworem.

Napisano

Jakie znowu piękne oczy?! Koleżanka sama zgłosiła szkodę, bo nie chciała płacić za przerzutkę i hak. Był człowiek z PZU, obejrzał rower, zrobił zdjęcia i zeskanował paragony za części. Jeśli chcesz sobie nabić posty infantylnymi wypowiedziami to poszukaj innego tematu...

Napisano

Fotek aktualnych nie mam, ale rower to Giant Terrago 3 z 2008r na napędzie XT oprócz korby SLX, hamulcach Elixir R, amor Epicon R.L.D. kołach na piastach Novatec 711/712, obręczach DT Swiss XR400 i szprychach Sapim D-light. Do tego kilka drobiazgów i gadżetów KCNC. Nietania zabawka jak na ucznia bez dochodów, składałem go ponad 2 lata i traktuję jak członka rodziny  :laugh:

• Mod Team
Napisano

bez sensu temat a i przepychanki zaraz się pojawią.

Moim zdaniem jeszcze krok i zacznie się kombinatorstwo.

zamykam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...