lunatic Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam. Czy ktos sie orientuje w jaki sposob mozna skutecznie zmierzyc spalanie kalorii w czasie jazdy rowerem? Zastanawia mnie czy takie aplikacje jak Endomondo itp. podaja w miare dokladne informacje czy to tylko sciema?
Klosiu Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Ściema może nie, ale duże przybliżenie. Jak biegałem na biegówkach, to endo mi pokazywało 2x takie wartości kalorii jak pulsometr. Zresztą pulsometry też są różne, np stare Garminy notorycznie zawyżają wartości, Sigmy tak na oko pokazują w miarę dobrze. Np według Sigmy przez dwie godziny mocnej jazdy tlenowej na poziomie 140-150 bpm spalam ~1500kcal, a według Garmina przez godzinę bardzo spokojnego biegu - 1100kcal. Tak że co do kalorii nie ma co się tym kierować, raczej jako wskazanie, że spaliło się dużo/mało.
RafalB Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam. Czy ktos sie orientuje w jaki sposob mozna skutecznie zmierzyc spalanie kalorii w czasie jazdy rowerem? Zastanawia mnie czy takie aplikacje jak Endomondo itp. podaja w miare dokladne informacje czy to tylko sciema? Oczywiscie, ze idzie to zmierzyc! Jednak nie jest to tanie rozwiazanie, pomiar mocy + http://www.cortex-medical.de/metamax_sports_en.htm Endomondo, pulsometry itp rzeczy tylko szacuja kcalorie.
lunatic Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 No dobra a jaki jest w takim margines bledu przy tych szacunkach 100 kcal, 200 kcal? Dzis np przejechalem 50 km ze srednia 22,7 km/h i Endomondo pokazuje 1814 kcal spalonych- jak mam to "zaokraglic" zeby wyszlo mniej wiecej ile faktycznie spalilem?
RafalB Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 No dobra a jaki jest w takim margines bledu przy tych szacunkach 100 kcal, 200 kcal? Dzis np przejechalem 50 km ze srednia 22,7 km/h i Endomondo pokazuje 1814 kcal spalonych- jak mam to "zaokraglic" zeby wyszlo mniej wiecej ile faktycznie spalilem? Nie mam bladego pojecia ale pewnie jakies prace nt temat pojawily sie Co do endo i Twoich poczynan to proponuje wrozenie z fusow po kawie A na powaznie musisz siebie obserwowac przez jakis czas, jezeli chcesz zrzucic mase to utnij odpowiednia ale stala ilosc kcal w odniesienie do wskazan endo i zobacz np po miesiacu, jaki bedzie efekt. Jezeli zgodny z oczekiwaniami to znaczy ze tolerancja zalozenia w endo jest calkiem dobra
MrT Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 To jest chyba niemozliwe do okreslenia bez kosztownego sprzetu i laboratorium. Przykladowo w moim przypadku, kalorie policzone przez Garmina na tej samej trasie i w tych samych warunkach roznia sie o okolo 25-30% pomiedzy pomiarami bez monitorowania tetna (bez paska) i z tetnem (pokazuje mniej spalonych kalorii).
arek_wro Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Mały przykład - trenażer + opaska sigmy - czas 1:14:15 - średnie tętno 140, spalone kalorie - 735 kalorie (wg softu tacxa) - wycieczka rowerowa + garmin - czas 1:15:05 - średnie tętno 141, spalone kalorie według garmina - 888, ta sama wycieczka wg endomondo - 1002 kalorie. Nie wiem jak blisko prawdy jest to co pokazuje soft tacxa, ale na pewno bliżej niż garmin i endomondo.
bees Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Mały przykład - trenażer + opaska sigmy - czas 1:14:15 - średnie tętno 140, spalone kalorie - 735 kalorie (wg softu tacxa) - wycieczka rowerowa + garmin - czas 1:15:05 - średnie tętno 141, spalone kalorie według garmina - 888, ta sama wycieczka wg endomondo - 1002 kalorie. Nie wiem jak blisko prawdy jest to co pokazuje soft tacxa, ale na pewno bliżej niż garmin i endomondo. A wpisałeś w Endomondo dane dotyczące tętna?
arek_wro Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Wpisałem te same dane co w sofcie Tacxa, czyli to samo tętno spoczynkowe i Hr max.
RafalB Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Wg Polara bez sensora mocy, Endomondo itp srednio na szosie przy treningu na dystansie 100km szlo od 2500kcal Wg pomiaru mocy ok 1300-1500kcal Wiec wiecie... Inna kwestia przy pomiarze mocy, jest to ze mierzone jest rzeczywiste, oddanie mocy w korbe/piaste. Jednak dochodzi do tego pewna ilosc kcal potrzebnych na samo utrzymanie sie na rowerze(praca miesni innych niz nogi), przezycie(serce, mozg itp) oraz powysilkowe spalanie(dlug tlenowy, regeneracja itp.)
General Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Inna kwestia przy pomiarze mocy, jest to ze mierzone jest rzeczywiste, oddanie mocy w korbe/piaste. Jednak dochodzi do tego pewna ilosc kcal potrzebnych na samo utrzymanie sie na rowerze(praca miesni innych niz nogi), przezycie(serce, mozg itp) oraz powysilkowe spalanie(dlug tlenowy, regeneracja itp.) według CycleOps sprawność rowerzysty wynosi ok 22%. wzór na przełożenie kJ na kcal to: 1000 Kj *(1 cal/4186 Kj)= 239 cal -> 239 cal * 0.22= 1086 cal
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.