Skocz do zawartości

[ciśnienie]w oponach 2.1 dla 95kg

outta82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wczoraj uszczelniłem i zalałem koła. Napompowałem na noc do prawie 4 Bar i dziś będę sprowadzał do normalnego stanu.

Czytałem od was sporo komentarzy, wpisów że optymalne ciśnienie to około 2,5 Bar. Tylko że zdecydowana większość z Was waży około 15-25kg mniej. Więc logiczne wydawało by się że im większa masa rowerzysty tym większe ciśnienie optymalne w oponie?

Problem dotyczy oczywiście roweru MTB użytkowanego w lekkim i średnio ciężkim terenie.

Jesli ktoś ma coś mądrego do powiedzenia proszę o opinie i podpowiedzi.

Pzdr

Napisano

Nabij 2,5 bara i jak będzie za miękko to poprostu podbij trochę ale bez przesady. Sam ważę 82-83kg i pompuje do 2 barów opony a jeżdżę na dętkach ale po prostu lubię śmigać na niskim ciśnieniu ;)

Napisano

Jak z tyłu więcej dajesz to chyba masz full-a, ja osobiście daje z tyłu mniej ze względu na brak amortyzacji.

Mam sztywną ramę i daję trochę więcej z tyłu bo tylne koło jest bardziej obciążone. Po za tym koło nie jest nabite na kamień i ładnie wybiera mniejsze nierówności. Mam na myśli to że przednia i tylna opona ugina się w tym samym stopniu.

Napisano

Dzięki chłopaki,

no w sumie myslę że pod te 3 bary będzie ok, poniżej może być problem z oporami na odcinkach szosowych. ( przynajmniej tak mi się wydawało jak wczoraj dupskiem klapnąłem na oponie pod 3 bary ).

Pozdrawiam

Napisano

Ważę trochę mniej, ale z plecakiem w którym mam podkowę i pół serwisu podobnie.

4 bary pompuję opony 1,7 cala do jazdy w trasy, dla opon 2,1 w terenie wystarcza mi 3,0-3,5 bara

Napisano

Kurcze a ja nie mam manometru i po prostu pompuję aż będą twarde ;)

Heh, kurcze, to też jest rozwiązanie ;) Nie no pewnie że można bez problemu "na oko", ale jak juz mamy taki fajny przyrząd jak manometr szkoda nie korzystać.

Ale fakt, całe dzieciństwo i młodzieżówę prześmigałem na oponach na kamień na marketowym sprzęcie i dało radę :D

Pzdr

PS. Z wypowiedzi wnioskuję że koło 3 Bara będzie optymalnie

Napisano

Dla moich prawie 90kg pompuje max 3,5 bar jeśli większość drogi to asfalt ale staram się utrzymywać ciśnienie w granicach 3-3,3 bar.

Testuj z ciśnieniem i sprawdź ile Twoje 4 litery są w stanie znieść ;) to będziesz wiedział jaką przyjąć górną granicę. Każdy chyba ma jakiś swój sposób wypróbowany na wytrzymałość tyłka :D (bez głupich skojarzeń proszę ;) )

Napisano

to ja chyba przeginam, bo ładuję 3-3.5bara do 2.1 a mam 82kg.

To co ja mam powiedzieć jak ważę 64kg a ładuje po 3.2 jak robie trasę na asfalcie. Ale posiadam fulla. Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Napisano

Na oponki 2.0 ładuję 1,9/2,2 bara przy wadze rzędu 79 kg + rzeczy. Oponki z dętkami i nigdy nie miałem snake'a. Dotyczy hardtaila.

Jeżdżę głównie w terenie, asfalt zdarza się również. Priorytetem dla mnie jest przyczepność i szeroki kapeć na piasek. Wychodzę z założenia, że po to są oponki, aby pracowały.

• Mod Team
Napisano

75kg i pompuje tył 20 psi przód 20 psi(2bary) na asfalt i teren

20 PSI to nie są 2 Bary, tylko niecałe 1.4 bara :P

Na asfalcie to nie ma co też przesadzać, różnice między 3 a 4 atm. są minimalne (była gdzieś na forum taka tabelka Schwalbe), za to w terenie niższe ciśnienie = mniejsze opory toczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...