Skocz do zawartości

[Maratony Kresowe] edycja w Olsztynie 12 maja 2013 r.

mrmorty

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Hej :)

W imieniu Warmińskiego Klubu Rowerowego "Fan" chciałbym Was zaprosic do udziału w olsztyńskiej edycji Maratonów Kresowych.

Nie będę ukrywał że trasa będzie ambitna i niech mi ktoś po maratonie powie że u nas jest płasko :devil:
Dziś ruszamy na znakowanie trasy, a już w sobotę oficjalny objazd trasy który poprowadzę :)

Po oznakowaniu trasy dodam więcej info

• Mod Team
Napisano

Obiecane info dotyczące trasy olsztyńskiej edycji Maratonów Kresowych:
Trasa została dziś oznakowana taśmami;
Tak jak pisałem przy innej okazji - będzie co robic, serio :)
Pętla liczy sobie 18,3 km(tak pi razy oko bo mieliśmy tylko jeden licznik) i w większości prowadzi przez las miejski. Obfituje w interwałowe jak i całkiem długie podjazdy, ale każdy dłuższy podjazd zostanie nagrodzony zjazdem :)
Początek dosyc łatwy - szeroko i płasko przez pierwsze kilka km, dalej dojeżdżamy do Łyny i zaczynają się single. Pierwszy(zaczyna się w momencie gdy ujrzymy rzekę) charakteryzuje się dośc technicznym zjazdem po korzeniach i tu należy uważac. Oczywiście achtungi pojawią się w miejscach gdzie szczególnie należy się skupic co nie oznacza że można się rozluźnic.
Na trasie jest kilka trudnych podjazdów ale każdy da się podjechac ze względu na stabilną nawierzchnię.
Ogumienie - koledzy jechali np na Geax Saguaro, ja obskoczyłem na Schwalbe Rapid Rob'ach, Mateusz Kownacki jechał na rowerze miejskim, ale to jest stary wymiatacz z naszego Bikeparku Wąwóz :)
Należy obserwowac pogodę bo po opadach deszczu na singlach sytuacja może się, nie przesadzając, mocno zmienic i płytki bieżnik nie poradzi sobie.
W trakcie objazdu pojedziemy sobie spokojnym tempem, bez zarzynania się :0

Oficjalny objazd trasy będzie miał miejsce w sobotę tj 04.05 br o godzinie 11. Start ze Stadionu Leśnego. Oczywiście ktoś zaczeka przy CEiIK - jest to dośc charakterystyczne miejsce, u wylotu z Olsztyna w kierunku na Dobre Miasto, po przeciwnej stronie znajduje się stacja paliw Orlen. Przy CEiIK czekamy od 10:45 do 11:00, zaś na Stadionie leśnym od 11:00 do 11:45. Spóźnialscy mogą śmiało jechac trasą oznakowaną żółto- czarnymi taśmami a pod koniec czerwono-białymi taśmami bhp.
Serdecznie zapraszam
Józek

• Mod Team
Napisano

Panie Morty trochę z innej beczki zapytam :) Orientujesz się może (albo ktoś inny, kto tu zagląda), czy w tym rezerwacie przyrody na Redykajnach w Olsztynie można rowerem legalnie śmigać?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Ah ta mania lekkości...:D Jednak jazda bez siodła nie przypadła mi do gustu.

Zorientowałem się na zjeździe jakiś kilometr przed stadionem na zjeździe, a Tobie jak poszło?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...