natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Czy warto wydawać majątek na ster jeżeli waży się niewiele czyli 45 ? Dodam że dotyczy to Ahead , klasyczny czyli wbijany dodam że aktualnie toczy się drugi temat w wyborze amortyzatora przedniego będzie prawdopodobnie Reba. Rozmiar 1 i 1/8" przynajmniej tak mi się wydaje. Oczywiście warto aby ster działał długo ponieważ nie chcę po jakimiś czasie znowu lecieć do serwisu i wybijać i wymieniać. Podobno najlepsze są łożyska maszynowe i jeszcze jakieś ceramiczne , co do maszynowych zgodzę się ale ceramiczne to już raczej przesada w tym przypadku.
Mod Team sznib Napisano 30 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/vp-a77c-130g-1i1-8-34mm-xc-mtb-am-enduro-i3213537783.html Dobre i tanie. Łożyska kulkowe semi-cartridge (bieżnie nie są częścią misek). Mam te stery jakieś 5 lat, ważę ok. 70kg, ostra jazd mi nieobca. Obecnie są prawie jak nowe, zero problemów, także polecam.
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Widać wyraźnie na zdjęciu otwarte łożyska czyli nie maszynowe zamknięte szczenie , czyli to bardzo zły wybór.
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 A ja się obawiam, że masz rozdwojenie jaźni : http://www.forumrowerowe.org/topic/134928-ster-cane-creek-vp-a76c/ A jeśli nie masz, to możesz skorzystać z tego tematu PS To samo w temacie o amortyzatorach ... po co zakładać tyle kont ...
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 A ja się obawiam, że masz rozdwojenie jaźni : http://www.forumrowerowe.org/topic/134928-ster-cane-creek-vp-a76c/ A jeśli nie masz, to możesz skorzystać z tego tematu PS To samo w temacie o amortyzatorach ... po co zakładać tyle kont ... Wyjątkowo śmieszne, rozdwojenie jaźni Wracając do sensu tematu czyli można się sugerować tym tematem który podałeś ?
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Dostałaś/dostałeś już odpowiedź, więc z niej skorzystaj
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Rulez jak ma czytać co temat że mi ubliżasz to mam dosyć, możesz sobie dać spokój i nie trudzić się pisać, przez ciebie iritacji dostaje
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Jak łatwo zauważyć, raczej rzeczowo odpowiabam w tematach, jednak irytują mnie takie podchody jak Twoje ...
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 odpisze, Rulez zgadzam się co do jednego rzeczowo piszesz w tematach ale twoje rozterki kto pisze na początku były śmieszne a teraz są irytujące. Niemnie jednak dziękuję za rzeczowe odpowiedzi ponieważ są na wysokim poziomie. Jednak proszę o wrócenie do tematu pytania.
Mod Team durnykot Napisano 30 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2013 Jeśli chcecie się umówić ,to piszcie na PW. Temat jest o sterach i tego się proszę trzymać. Kolejne tego typu posty zostaną usunięte.
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 durnykot dziękuję za zwrócenie uwagi, już myślałam że jest przyzwolenie na takie wtrącenia. Co do PW to się zgadzam że tak powinno się wyjaśniać jakieś inne sprawy niezwiązane z tematem lecz Rulez uznaje inaczej jak widać. Liczę że temat będzie kontynuowany i będzie dotyczył głównego tematu. Zastanawiam się nad CrankBrothers, FSA, Cane Creek, Dartmoor
adas651 Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Widać wyraźnie na zdjęciu otwarte łożyska czyli nie maszynowe zamknięte szczenie , czyli to bardzo zły wybór. Stery na łożyskach kulkowych wcale nie są złe, potrafią wytrzymywać po kilka lat gdy są właściwe konserwowane - czyszczenie i smarowanie co najmniej raz na sezon części zamienne są łatwo dostępne oraz tanie więc gdy cos się dzieje ze sterami kulkowymi jest spora szansa ze da się je jeszcze uratować przy maszynach tylko wymiana samych łożysk Koszt wianka kulek do sterów to ok. 5zł/szt a łożyska maszynowego – ok. 40zł/szt
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 Ale musisz przyznać że maszynowe wymagają mniej pracy i jeżeli ktoś chce od tak działające może później wymienić samo łożysko bez specjalnego konserwowania czyszczenia itd.
Rulez Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Stery FSA Orbit MX dostępne w X-trabike są bardzo dobrze uszczelnione i mają porządne łożyska, w dodatku są w dobrej cenie - czego więcej potrzeba ?
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 odpowiedz trochę jak reklama sklepu z uwagi na podanie nazwy ale mimo to uznaje że FSA Orbit MX będzie dobrym wyborem. Oczywiście jeżeli ma ktoś inne zdanie będę wdzięczna za podjęcie tematu w przeciwnym razie uznam że jest temat rozwiązany.
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 w takim razie temat uznajemy za rozwiązany , dziękuję za pomoc sznib, Rulez, durnykot, adas651
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.