Skocz do zawartości

[ster] jaki warto przy niewielkiej wadze ?

natia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy warto wydawać majątek na ster jeżeli waży się niewiele czyli 45 ?

Dodam że dotyczy to Ahead , klasyczny czyli wbijany dodam że aktualnie toczy się drugi temat w wyborze amortyzatora przedniego będzie prawdopodobnie Reba.

Rozmiar 1 i 1/8" przynajmniej tak mi się wydaje.

Oczywiście warto aby ster działał długo ponieważ nie chcę po jakimiś czasie znowu lecieć do serwisu i wybijać i wymieniać.

Podobno najlepsze są łożyska maszynowe i jeszcze jakieś ceramiczne , co do maszynowych zgodzę się ale ceramiczne to już raczej przesada w tym przypadku.

Napisano

Widać wyraźnie na zdjęciu otwarte łożyska czyli nie maszynowe zamknięte szczenie , czyli to bardzo zły wybór.

Napisano

Rulez jak ma czytać co temat że mi ubliżasz to mam dosyć, możesz sobie dać spokój i nie trudzić się pisać,  przez ciebie iritacji dostaje 

Napisano

odpisze, Rulez zgadzam się co do jednego rzeczowo piszesz w tematach ale twoje rozterki kto pisze na początku były śmieszne a teraz są irytujące. Niemnie jednak dziękuję za rzeczowe odpowiedzi ponieważ są na wysokim poziomie.

Jednak proszę o wrócenie do tematu pytania.

Napisano

durnykot dziękuję za zwrócenie uwagi, już myślałam że jest przyzwolenie na takie wtrącenia.

Co do PW to się zgadzam że tak powinno się wyjaśniać jakieś inne sprawy niezwiązane z tematem lecz Rulez uznaje inaczej jak widać.

Liczę że temat będzie kontynuowany i będzie dotyczył głównego tematu.

Zastanawiam się nad CrankBrothers, FSA, Cane Creek, Dartmoor

Napisano

Widać wyraźnie na zdjęciu otwarte łożyska czyli nie maszynowe zamknięte szczenie , czyli to bardzo zły wybór.

Stery na łożyskach kulkowych wcale nie są złe, potrafią wytrzymywać po kilka lat gdy są właściwe konserwowane - czyszczenie  i smarowanie co najmniej raz na sezon

części zamienne są łatwo dostępne oraz tanie

więc gdy cos się dzieje ze sterami kulkowymi jest spora szansa ze da się je jeszcze uratować

przy maszynach tylko wymiana samych łożysk

Koszt wianka kulek do sterów to ok. 5zł/szt a  łożyska maszynowego – ok. 40zł/szt

Napisano

Ale musisz przyznać że maszynowe wymagają mniej pracy i jeżeli ktoś chce od tak działające może później wymienić samo łożysko bez specjalnego konserwowania czyszczenia itd.

Napisano

Stery FSA Orbit MX dostępne w X-trabike są bardzo dobrze uszczelnione i mają porządne łożyska, w dodatku są w dobrej cenie - czego więcej potrzeba ?

Napisano

odpowiedz trochę jak reklama sklepu z uwagi na podanie nazwy ale mimo to uznaje że FSA Orbit MX będzie dobrym wyborem.

Oczywiście jeżeli ma ktoś inne zdanie będę wdzięczna za podjęcie tematu w przeciwnym razie uznam że jest temat rozwiązany.

Napisano

w takim razie temat uznajemy za rozwiązany , dziękuję za pomoc sznib, Rulez, durnykot, adas651 :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...