adii22 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 No tak, 140mm się zagalopowałem, mea culpa, pardon i ajm sorry. Chociaż znajomy tak jeździł i jedynie raz usmażył taką tarczę No, ale mówimy tu o skrajnym przypadku. 160mm będzie jak wspomniano - bezproblemowe. Na Twoim miejscu bym brał Deore - ale jeśli budżet na SLX pozwala, to czemu nie ? Byle bez przesadnego parcia na literki w logo, Deore spokojnie już Cię zatrzymają, ale to tak z nudziarskiego praktycznego punktu widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Czyli jak już wcześniej tarcza 160. Nie tyle chodzi o logo ale SLX mają radiator więc będą zawsze pewniejsze szczególnie jak będzie więcej hamowania. Ale, ale pojawił się temat że przy tej wadze lepiej Avid a nie Shimano i nie bardzo rozumiem co miał na myśli Rulez "0-1" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 0-1 czyli albo nie hamują albo blokują koło Bez płynnego dozowania siły. Modulacją ten termin nazwano Chociaż ta zależy w większym stopniu od klocków... O Avidzie krążą pochlebne opinie, szczególnie chwalą ich bezawaryjność No dobra, O ile Juicy działały spoko i były bezawaryjne, tak Elixiry spaprali pod tym kontem. A może kątem ? W każdym bądź razie jest dużo złych opinii na ich temat, siła jest potężna, to fakt, sprawdzane w trybie macanym Ale ich jakość spadła na łeb na szyję. Shimano nabrało siły hamowania, fajnie cenowo wychodzi i jest dobrze wykonane Stąd cała wojna Przy Twojej wadze brałbym mimo wszystko siemano z szesnastocentymetrowymi tarczami, a czy to Dejore czy Eseliks będzie, zależy tylko od stanu portfela i własnego widzimisieiwygląduładnego. Na maginesie - radiatory to wynalajzek czasów obecnych, dawniej nikt nie zawracał sobie takowym głowy a hamulce dawały radę pod 80-90kg chłopczynami (+waga rowerów) Ale - fajna sprawa, nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Czyli można powiedzieć że Avidy jeżeli już to Juicy a nie Elixiry pomimo większej ceny ? czyli tańsze lepsze ? Zgadzam się Shimano wychodzi fajnie cenowo i rozwiązania użyte też są fajne. Ale chyba w moim przypadku pewnie wszystkie będą działać, Shimano Deore czy SLX, Avid Juicy , zgadza się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 W Twoim przypadku wszystko zahamuje, spokojnie Juicy odradzam z jednego powodu - są nieprodukowane od jakiegoś czasu i wszystko to, co kupisz z soczystym znaczkiem "nowe", będzie możliwe żę w fabrycznym stanie, ale i tak do małego serwisu - chociażby uszczelki do wymiany mogą być. Taki urok NOS (New Old Stock), chociaż nie wiem czy soczyste zasługują na to miano... Nie żebym był fanbojem siemano, nie nie Po prostu chłodna kalkulacja i zdrowe myślenie (i niezdrowe odżywianie ) sprawiają, że te hamulce nie są złym wyborem. Popatrz jeszcze na Magurę MT4 - ale to tak bardzo na marginesie, bo mają dobre opinie, są świeżym modelem, ale wprowadzają zamęt totalny w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Magura ma rewelacyjną modulacje, co przy tej wadze ma duże znacznie. Siłę też mają dużą. Jeśli bym wybierał, to właśnie je bym wybrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Rulez , działać 0-1 co masz na myśli ? Shimano ma jednak gorszą modulację od Avidów, więc przy nskiej masie i małej tarczy trudniej będzie dozować moc, czyli nie będzie hamowania a później nagle złapie i łatwiej o OTB ... nie będzie to tak drastyczne, jednak na pewno w Avidach łatwiej dozować siłę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Rulez które modele porównywałeś bo aż jestem ciekaw. Mam elixiry na zbyciu i nie wiem czy ich jednak nie zostawić jednak, bo juicy to było nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Moim zdaniem Deore 596 będą dla Ciebie najlepszym wyborem Shimano robi naprawdę solidne hamulce i jestem pewien, że będziesz bardzo zadowolona. Osobiście używam nieco niższego modelu - M445 i działają perfekcyjnie. Siła hamowania mi wystarcza, na modulację również nie narzekam. Moja masa to 68 kg + rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Rulez które modele porównywałeś bo aż jestem ciekaw. Mam elixiry na zbyciu i nie wiem czy ich jednak nie zostawić jednak, bo juicy to było nieporozumienie. Wiesz, ja mam w tej chwili taki mixik - klamka Juicy + zacisk Elixir , genialne hample Ale zarówno Juicy jak i Elixiry mają bardzo dobrą modulację, tyle, że Juicy jest słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 To wybacz ale kompletnie nie podzielam twojego dobrego zdania o Juicy (miałem model Ultimate) jeden sezon działały dobrze a potem zaczął się serwisowy koszmar, wiecznie zacierające się tłoki w klamkach, ciekły i łapały brud do płynu. Siła bardzo duża, modulacja przeciętne- gorsza od shimano o klasę, po sezonie niestety straciły swój główny atut czyli siłę i była kaszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Klamki Juicy7 mam od 2009 ,i dopiero w tym roku wymieniłem komplet uszczelek (hampel się zapowietrzał) żadnych innych problemów z nimi nie miałem , nigdy nie było problemów z modulacją. PS Mimo zastrzeżeń do trwałości poprzednich wersji Elixirów, wszyscy chwalili te hample za modulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 no to teraz mam dylemat i mix w głowie, szczególnie że Rulez wspomniał o OTB i modulacji Shimano. Magura wychodzą drogo, Shimano taniej ale czy tak naprawdę jest że Shimano SLX będą gorsze ? Podobno są różne klocki hamulcowe, żywiczne , półmetalowe , metalowe , w moim przypadku co będzie najlepsze aby OTB nie było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Najlpsza przeciw OTB jest modulacja (zwłaszcza przy niskiej wadze), dobra modulacja to dobra kontrola nad hamulcem. Najbardziej uniwersalne klocki to półmetaliczne, wpływ klocków na OTB raczej marginalny.. Co do modulacji, w SLX nie musi być źle, istnieje tylko taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 rozumiem a w takim razie rozumiem że klocki mogą być żywiczne lub półmetaliczne i różnicy nie będzie tak ? Co do magury powiem że na innej stronie mieli złe zdanie o jakości ale temat był stary. Ponieważ piasty będą nie shimano to możliwość wyboru jest dowolna z uwagi na mocowanie IS, a nie CL chociaż CL jest lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Najlepszym lekarstwem na OTB jest opanowanie techniki jazdy i hamowania. Klocki nie mają aż takiego wpływu na OTB. SLXy są niezłymi hamulcami ,a ich siła jest wystarczająca w dla większości rowerzystów. IMO w Twoim przypadku nie ma potrzeby kupowania superekstrawypasionych hamulców-SLXy w zupełności wystarczą. Rulez nieco przesadza- z modulacją w Shimano nie jest aż tak tragicznie- faktem jest jednak,że pod tym względem są lepsze hamulce na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 techniki jazdy i hamowania ? a co masz na myśli dokładnie , chyba że masz jakiś gotowy tekst do podaj linka. Czyli jednak zostajemy przy Shimano SLX z mocowaniem IS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Przykładowy przykład- w czasie zjeżdżania hamujemy obydwoma hamulcami odciążając przednie koło przenosząc środek ciężkości na tył . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 a rozumiem, też tak myślałam ale lepiej zawsze dopytać Czyli sprawę wyboru modelu mamy zamkniętą Shimano SLX. Ostatnia kwestia widzę że są dostępne z różnymi klockami, żywicowymi, półmetalowymi, metalowymi , które najlepiej wybrać ? Wiem że można wymienić ale skoro kupuję to przecież nie będę wymieniać nowe na nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Oryginalne żywiczne Shimano są do ..... kiepskie są. Minimum to półmetaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Oj aż tak źle nie jest, mi przy moich 70kg wystarczały, nawet na maratonach. Owszem, metaliczne dawały dużo więcej mocy i są trwalsze ale da się bez nich żyć. Czasem jak się kupi jakies no-nameowe klocki potrafią być o wiele gorsze od żywicznych shimano. No ale przy zakupie brałbym od razu pół-metaliczne albo metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 na kanale prywatnym polecono mi wybranie Formula Oro, czy faktycznie są lepsze od Shimano ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Ale do czego bo ja jak na razie nie mam pojęcia do czego ma Ci służyć ten rower. Składasz go do ścigania, amatorskiej jazdy, wypadu w góry?? Masz już wszędzie wszystkie potrzebne informacje pora działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 beskid , ściganie nie, wypad w góry i niziny, a w szczególności tereny wyboiste Czy możemy wrócić do tematu ?, lepsze jest Formula Oro czy Shimano SLX ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Na Oro słychać narzekania (czasem) ale to nie jest popularny hebel choć użytkownicy sobie go chwalą. Tego samego nie usłyszysz za często w przypadku poczciwych Deore lepszych SLX. A tak szczerze jak już jesteś taka drobiazgowa to szarpnij się po prostu na XT. Tu nie ma do czego zadawać pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.