Mod Team durnykot Napisano 30 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 A co rozumiesz jako charakterystykę wyczynową amortyzatora ? Amortyzatory wyczynowe mają ściśle określoną charakterystykę pracy, którą można nazwać mocno progresywną- czyli, upraszczając, amorek jest stosunkowo mało czuły na małe nierówności z tendencją do szybkiego utwardzania się. Wg mnie kupno SIDa XX do "niedzielnego" jeżdżenia po lesie jest trochę nietrafionym pomysłem. Chyba ,ze ktoś chce mieć dla samego faktu posiadania. R7 nie wiadomo jak widać więcej poleca rebe no w między czasie był sid Większość Forumowiczów poleca Rebę ,bo ją ma. R7 nie ma zbyt dobrych notowań ( w sumie nie wiadomo dlaczego) ,ale to bardzo fajny, lekki ,sztywny i płynnie pracujący amorek, znacznie bardziej "user friendly" niż Reba z systemem DualAir ( R7 łatwiej ustawić) , równie prosty ( jak nie prostszy) w serwisie. Ciekaw jestem ilu z Forumowiczów polecających Rebę zagwarantuje,ze będzie ona prawidłowo pracować pod wagą 45kg? Złośliwie podam link do Biblii posiadaczy Reby http://www.forumrowerowe.org/topic/28734-amortyzatorrock-shox-reba-dostrojenie/ Mimo wszystko proponuję sprawdzić, jak wspomniana Reba będzie pracowała pod Twoją wagą- lepiej sprawdzić ,niż się rozczarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 durnykot , dziękuję za wyjaśnienie SID właściwie już odpadł, lecz skoro tak mówisz to zastanawiam się czy reba jest dobrym wyborem a może r7. Co do przymierzenia zero szans ponieważ będzie na zamówienie tak czy inaczej. Myślałam że skoro Reba ma dwie komory będzie lepiej, dodam że czas regulacji nawet jeżeli ma potrwać kilka dni to żaden problem. Lecz R7 zastanawia mnie. Co do tej wagi raczej nikt nie powie czy przy takiej wadze będzie na pewno ok, ponieważ amortyzatory z reguły są od 50 kg. Jeszcze dwa pytania "Ostatnie kwestie związane z reba , czym się różnią wersje 2011 i 2012 ? Drugie czy to co jest dane w wersji "Ti" ma sens dopłacania czy lepiej RTL a może najtańsze SL ?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Czemu zero szans na przymierzenie?? Mało jest sklepów w Krakowie ze sprzętem na Rebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Jak to dobrze, że kotdurny ma oleju nieco bo ja bym talatajstwo przegnal za te Reby. Ten amor nie będzie prawidłowo pracował co było sprawdzane przez moją dziewczynę przy tej samej wadze. Uparcie polecam Sida Dual Air. Demontażowy egzemplarz w stanie nowym kupisz już za 900zl! Wysłane z mojego za pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Przy takiej wadze to z każdym problem mniejszy czy większy będzie ale to nie jest tak, że nie ustawi. Tak na marginesie to na tą "prawidłową" pracę narzekają i dużo ciężsi więc to żaden argument jest. Co do R7 to problem może być z tych mniejszych bo to widelec właśnie pod lżejsze osoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suntour1984 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 · Ukryte przez safian, 1 Maja 2013 - spam Ukryte przez safian, 1 Maja 2013 - spam Witam. Ogólnie to polecam SUNTOUR AXON RLRC z 2012 Kosztuje 1399zł. U nas można kupić za 1099zł z 4 letnią gwarancją. Jest lekki i naprawdę płynnie działa, bo sam go mam. Z Kolekcji 2013 modeli EPICON i AXON jeszcze nie ma. Zapraszam na www.activia.sgl.pl Nasza firma jest Autoryzowanym Dealerem oraz Serwisem amortyzatorów marki Suntour. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 zero szans z uwagi na fakt iż Rebe należy wyregulować i wiadomo że w żadnym salonie nie będą chcieli tym bardziej jeżeli zakup nie będzie u nich. Zwracam uwagę że demontowane odpadają, chcę nowy. Ale R7 ma znacznie większy procent złych opinii w internecie, w Rebie są dwie komory do dowolnej regulacji. SID wydaje się tylko wersją lżejszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Tzn jakie są te opinie o R7- z ciekawości pytam. Dwie komory w Rebie są zaletą i jednocześnie wadą tego amorka- jest ją w miarę łatwo ustawić pod warunkiem,że wiesz czego od amorka oczekujesz. Coś mam wrażenie ,że sama nie bardzo wiesz ,czego chcesz w tym względzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 durnykot , r7 problemy z trzymaniem ciśnienia, luzy u niektórych , problemy z tulejami, jest gumowaty tyle pamiętam. Reba masz rację i tak piszą ale ci którym się udało piszą że jest cudownie po wyregulowaniu, tak więc wydaje mi się że mam większe możliwości do regulacji niż w r7. Wiem czego chcę ale mam dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Chcesz Reby z U-turn. Choć nówki się chyba już nie kupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Jeśli zależy Ci na łatwiej zmianie skoku to powinnaś kupić Rock Shox Revelation: http://www.smoksport.pl/amortyzatory/326-rock-shox-revelation-426-u-turn-pop-lock-nowy.html . Zmianę skoku uzyskuje się kręcąć pokrętłem na goleni. Nie wiem tylko jak będzie działał pod małym ciężarem. Ale powinno być dobrze. Ten model podobno wywodzi się z Reby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Informacje ,które wyczytałaś o R7 dotyczą modeli z pierwszych serii. Modele od 2010/2011 wyposażone w tłumik Absolute Plus ( poczytaj o amorkach wyposażonych w ten tłumik- R7,Minute ) są nieporównywalnie lepsze i mają co najmniej tak szerokie spektrum regulacji jak inne amorki. R7 przy prawidłowym ciśnieniu i dotarciu oferuje racę na bardzo wysokim poziomie. Reba jest dobrym amorkiem,ale IMO wymagającym więcej cierpliwości podczas regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dokładnie jak przedmówca więc może Manitou Minute http://www.bikestacja.pl/pl/amortyzator-manitou-minute-pro-91.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Najlepsze to by było to czego już nie produkują - Manitou Skareb - system powietrzny taki sam jak Minute tylko delikatniejszy, idealny do niskiej wagi . Z braku Skareba również polecę Minute, system ze wstępną sprężyną odpowiedzialną za pierwszą fazę pracy widlca (którą można zmienić zależnie od wagi bikera) daje możliwość bardzo dobrego dostrojenia i uzyskania doskonałej czułości nawet dla osób o niskiej wadze (jest czulszy niż R7). Przy tym widelec niezawodny i łatwy w obsłudze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 czyli można powiedzieć tak Reba wymaga cierpliwości ale efekt będzie taki sam jak w R7,Minute ? Rozumiem że R7 jest mniej czulszy niż Minute tak ? A czy Reba jest taka czuła jak Minute ? Dodam że jeżeli mam przeznaczyć na regulację nawet tydzień, to żaden problem ale chodzi o najlepszy możliwy wybór, dodam że nie planuję później wymieniać amortyzatora , co oznacza że jeżeli zostanie zakupiony taki już zostanie na długo oczywiście będzie odpowiednio smarowany. Oczywiście chodzi też o to aby bezsensownie nie wyrzucać pieniędzy w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 czyli można powiedzieć tak Reba wymaga cierpliwości ale efekt będzie taki sam jak w R7,Minute ? Rozumiem że R7 jest mniej czulszy niż Minute tak ? A czy Reba jest taka czuła jak Minute ? Przy tak niskiej wadze nie wiadomo czy Rebę da się tak zestroić. Minute ma inny system, za wstępne ugięcie odpowiada mała sprężyna która jest ściskana, a to daje większą czułość , w dodatku sprężynę można dobrać do różnych przedziałó wagowych. R7 ma inaczej działający system, nie ma opcji wymiany sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Czyli Reba to wielki znak zapytania , 50/50 będzie idealnie albo wcale faktem jest że nikt raczej nie regulował pod taką wagę. Minute i to właśnie ta sprężyna mnie zastanawia ponieważ w tzw. biała jest czyli dla małej wagi jest w kategorii 50 kg czyli przekracza, i tym bardziej dylemat czy powietrzny nie będzie lepszy skoro teoretycznie regulacja jest większa ? R7 ma inny system ale rozumiem że powietrzny czyli tak jak Reba , czy tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Minute i to właśnie ta sprężyna mnie zastanawia ponieważ w tzw. biała jest czyli dla małej wagi jest w kategorii 50 kg Weź pod uwagę,że obciążenie amorka to Ty i rower ( a przynajmniej jego część) plus ubranie, bidon i ewentualnie plecak. Same buty mogą ważyć 800 gramów, ,bidon z piciem - ponad 0,5 kg, kask- ok. 350 gramów. R7 jest powietrzne,ale ma inny system amortyzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Minute i to właśnie ta sprężyna mnie zastanawia ponieważ w tzw. biała jest czyli dla małej wagi jest w kategorii 50 kg czyli przekracza, i tym bardziej dylemat czy powietrzny nie będzie lepszy skoro teoretycznie regulacja jest większa ? Minute to jest amortyzator powietrzny, ma tylko małą sprężynę poprawiającą czułość układu powietrznego. Dokładną charakterystykę ustawia się ciśnieniem powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 2 Maja 2013 Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Reba może być bardzo czułą przy osobach o wadze nawet 40kg(moja siostra), ale nie wiem czy jest to tak czułe jak Minute bo nigdy na minutce nie jeździłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Minute właśnie szukałam i wszędzie w sklepach jest niedostępny, co innego R7 prawie wszędzie. Rybka33 skoro tak mówisz to może obawy są nad wyrost w przypadku reby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Wydaje mi się, że Twoje obawy wobec Reby są zbyt wielkie i niepotrzebne.Jeśli nie będziesz miała możliwości przetestować tych amorów przed zakupem, to proponuję zakupić ten, który jest najtańszy i najdostępniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Rybka33 pewnie tak zrobię, ponieważ będzie tyle opinii i odpowiedzi ile osób i każdy będzie uważać inaczej a w tym przypadku niewiele osób może stwierdzić jaki będzie najlepszy przy takiej mojej wadze. Tak podsumowując co myślę, SID raczej to samo co Reba tylko mniejsza waga no chyba że bierze się pod uwagę Rebe 2012 a ona jest zbliżona wagą do SID-a. Minute brak w sklepach, R7 dostępne ale opinie są dosyć rozbieżne i każdy uważa inaczej. Przy cierpliwości i wyregulowaniu chyba reba będzie dobra. Pozostaje jeszcze jedna kwestia czy reba 2011 i 2012 to różnica tylko w wadze ? , niektórzy piszą że też chodzi o jakąś regulację w 2012 która jest utrudniona i jest taka sama ja w SID, jak faktycznie jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Chyba chodzi o FloodGate, a dokładniej o to, że w 2012 nie można jej regulować pokrętłem(nie jestem pewien).Jeśli zdecydowałabyś się na Rock Shox'a, to polecałbym Ci szukać Reby/Sida z tłumikiem Black Box, który posiada Dual Flow.Najprzyjemniej wspominam właśnie ten tłumik-działa wyśmienicie. Ja miałem go w Rock Shox Sid Team z 2010 roku pańskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natia Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 rozumiem. Rybka33 piszesz że "Black Box, który posiada Dual Flow" rozumiem że MC jest gorsze czy tak ? Dodam że z tego co już wiem Black Box jest w wersji Ti, i nie wiem czy przy mojej wadze się to sprawdzi skoro mam 45 kg. Dodam że przepłacanie sensu niema jeżeli ma to być zbyteczny luksus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.