Skocz do zawartości

[amortyzator przód] do 1500 tys. dla dziewczyny

natia

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież dałem Ci link do nowego fox-a za 1500zł

nie chcę kupować na allegro. 

To, że możesz ją idealnie dopasować pod siebie. Ponadto bardzo dobra kompresja i tłumienie, sztywność. Porządnie zrobiona, prosta w obsłudze i raczej nie do zepsucia.

Rozumiem.

Jeszcze jedno pytanie jaka jest różnica w moim przypadku pomiędzy Reba a Recon ?

Dziękuję szliri, Mam pytanie związane modelami dual - SL, RLT, RLT T1,  Team Disc, RLT TI, RLT SA, jest masa różnych oznaczeń, czy jest jakiś zbiorczy dokument ewentualnie czy mogę prosić o wypisanie czym się różnią ? 

Powiem że już w 100% Rock Shox Reba 

- skok , zasadniczo 130 ale może być mniej jednakże jeżeli będzie możliwa szybka regulacja z 130 do np. 85 to idealnie, czyli bawienie się w dokręcanie na amortyzatorze odpada, musi być w manetce lub jeden ruch na jednym z goleni. Ma to związek z tym iż rama znacznie się podnosi a przy maksymalnej pozycji amortyzatora raczej mało komfortowa pozycja.

A zasadniczo ten warunek jeszcze aktualny ?, bo Reba to raczej takiego patentu nie ma ... ponadto wydawało mi się zawsze, że przy wysoko podniesionej kierownicy pozycję nazywamy komfortową ...

Patent z szybkim obniżaniem skoku ze 130 mm ma np. widelec DT EXM 130 (tyle, że ten skok nominalnie ma 130 mm a obniża się go tylko na podjeździe) :

http://dt4you.com/DT4YOU/Fotki/DT/FEXMFACBXAAS49020S_2.jpg

Na wyprzedaży w Dt4you za 1242 zł

Mają tam też model z hakami 9 mm , w cenie 1066 zł :

http://dt4you.com/DT4YOU/Fotki/DT/FEXMFABAECAW49234S.jpg

A zasadniczo ten warunek jeszcze aktualny ?, bo Reba to raczej takiego patentu nie ma ... ponadto wydawało mi się zawsze, że przy wysoko podniesionej kierownicy pozycję nazywamy komfortową ...

Patent z szybkim obniżaniem skoku ze 130 mm ma np. widelec DT EXM 130 (tyle, że ten skok nominalnie ma 130 mm a obniża się go tylko na podjeździe) :

http://dt4you.com/DT4YOU/Fotki/DT/FEXMFACBXAAS49020S_2.jpg

Na wyprzedaży w Dt4you za 1242 zł

Mają tam też model z hakami 9 mm , w cenie 1066 zł :

http://dt4you.com/DT4YOU/Fotki/DT/FEXMFABAECAW49234S.jpg

raczej nie , ponieważ zero opinii sensownych

a może manitou r7?

a będzie lepszy od reba ?

Dziękuję.

Podczas przeglądania nasunęło się pytanie SID tylko od Reby różni się wagą czy tak ?

Pozwolę sobie zacytować z innej strony"SID to już inna bajka. Tutaj chyba złej opinii nie słyszałem, no i to już jest wyższa półka od REBY i R7"

Kolejny cytat "czytałem teraz troche o sidach i podobno sie dużo bardziej awaryjne niz reba"

Więc jak jest ?

Sid to taka troszkę wersja lekkiej Reby. Nie koniecznie polecana dla cięższych osób co też regułą nie jest. Jest znakomity do ścigania bo do tego go stworzyli. Ale do jazdy na co dzień, katowanie w ciężkim terenie moim zdaniem lepsza jest właśnie pancerna Reba. Czy jest sens kupować do twoich zastosowań model flagowy?? Jeśli cię stać to czemu nie.

bezsensowne jeżeli chodzi o polskie opinie ;) , nie przeczę że jest zły, ale obawiam się co do serwisu, chociaż mam rozdarcie trochę pomiędzy też rebą.

Sid to taka troszkę wersja lekkiej Reby. Nie koniecznie polecana dla cięższych osób co też regułą nie jest. Jest znakomity do ścigania bo do tego go stworzyli. Ale do jazdy na co dzień, katowanie w ciężkim terenie moim zdaniem lepsza jest właśnie pancerna Reba. Czy jest sens kupować do twoich zastosowań model flagowy?? Jeśli cię stać to czemu nie.

Przy takiej wadze 45 to chyba Sid spokojnie da radę ponieważ raczej przewidują na więcej, chociaż tak jak mówisz Reba jest bardziej pancerna czyli więcej wytrzyma może ramę przeżyje ;) chociaż i tak rama markowa trek.

Interesujący jest SID XX.

Jak myślcie lepiej inwestować w rocznik 2011 czy jednak 2012 jeżeli 2012 to dlaczego ?

2012 z tego widać ma Motion Control DNA , ale czy ma to większy sens ?

Lepiej amortyzator SID RLT Dual Air z Motion Control DNA czy Reba RLT Ti z Blackbox Motion Control ?

Czy mogę prosić w telegraficznym skrócie jakie są korzyści i wady w kolejności od najgorszej technologi do najlepszej Motion Control, Motion Control DNA, Blackbox Motion Control

(W mysli zaklnalem jak szewc... nie, jak watacha wscieklych Dratewkow. Znow ten sam temat walkowany)

Bierz Sida takiego na ktorego wystarczy budzetu. Teoretycznie tlumik Black Box jest lepszy gdyz jest wykonany z tytanu i charakterystyka jego dzialania dzieki temu jest lepsza od tlumika Motion Control. Ble, ble, ble i ble. Roznicy zupelnie nie odczujesz, waga ta sama (tlumikow). Wiec bierz to na co Cie stac. Reby nie bierz pod uwage nawet, po co placic za dodatkowe gramy. 2 strony pisania ukrocilem do 2 zdan i powinnismy postawic tu kropke na zamknieciu.

Sent from my 20hpuo3.jpg using wrxb2d.jpg

(W mysli zaklnalem jak szewc... nie, jak watacha wscieklych Dratewkow. Znow ten sam temat walkowany)

Bierz Sida takiego na ktorego wystarczy budzetu. Teoretycznie tlumik Black Box jest lepszy gdyz jest wykonany z tytanu i charakterystyka jego dzialania dzieki temu jest lepsza od tlumika Motion Control. Ble, ble, ble i ble. Roznicy zupelnie nie odczujesz, waga ta sama (tlumikow). Wiec bierz to na co Cie stac. Reby nie bierz pod uwage nawet, po co placic za dodatkowe gramy. 2 strony pisania ukrocilem do 2 zdan i powinnismy postawic tu kropke na zamknieciu.

Ja jednak zrobię otwarcie  :thumbsup:

Rozbawiło mnie ble ble  ble  :laugh:

Mam nadzieje że mnie nie zjesz ;)

Czyli mówisz że nawet SID RLT jest lepszy od SID RLT Ti ? tak odbieram ble ble ble że niema ta technologia sensu.

Co do Reba , wiadomo wychodzi taniej i z rozmowy w tym temacie można wywnioskować że jest lepiej zbudowana a SID słabiej czyli odchudzony.

Może podam dwie skrajności Reba RLT RS DA 120 2011za 1300 lub SID RS RCT3 DA 100 DNA3 2012 za 1900

Nastrugali teraz tych modeli a niczym sie nie roznia...

Wybor nie jest latwy poniewaz roznica w wadze to ponad 200 gramow, jednak wewnatrz siedzi to samo. Wiec sama juz musisz sobie odpowiedziec czy Ci zalezy na zaoszczedzeniu kilku Wladyslawow II Jegiello czy na ekwiwalencie polowy puszki piwa.

Ja bym poszukal Sida XX WC, czasem na allegro mozna fajna sztuke za 1500zl... mucha nie siadzie. :)

• Mod Team

Pytanie - po co SID XX?

Chyba że w grę wchodzi +2 do lansu.

Tak na marginesie- do jakiego roweru ma być ten amorek? Na wstepie założyłaś skok nawet do 130 , teraz temat zawęża się do czysto wyczynowego amorka z wyczynową charakterystyką, który nie koniecznie będzie dobrze ( czyli zgodnie z oczekiwaniami)  pracował pod wagą 45 kg

XX WC (roczniki przed "liftem") ze wzgledu na dual air, z tego co widze wszelkie nowe Sidy to solo air co przy wadze muszej nie bedzie bez znaczenia. Owszem wystarczy w zupelnosci Sid Race/Team/Team WC z poprzedniej serii ale jesli budzet siega wystarczajaco wysoko to czemu nie polaczyc lekkiego z uzytecznym.

P.S.

Zainteresuj sie rowniez oferta DT, typowo krosiarskie wypusty o niskiej wadze i cenie w ofercie sklepu DT4You.

Ciekawa się dyskusja wywiązała...odnoszę wrażenie że autorka sama nie do końca wie czego potrzebuje i w bardzo krótkim tempie chce posiaść wiedzę o wszystkich modelach i typach amortyzatorów.

Ale żeby nie było OT - jeśli masz do wydania 1500 zł i szukasz optymalnego rozwiązania to podobnie jak poprzednicy polecę Rebę (2012) RL (z poplockiem). Nie wydasz całej zakładanej kwoty, ale zapewne wiesz, że w rower można zainwestować dowolnie dużo kasiorki :) więc pozostałe Władysławy proponuję przeznaczyć na inne ciekawe elementy :)

Stać Cię na Sida, bierz Sida. Ty ważysz jak duża mucha, więc dywagacje na temat różnic sztywności pomiędzy Rebą a Sidem nie mają sensu. Ja ważę 86kg i ostro katuję sprzęt w terenie więc brałem Rebę.

wiesz uważam że jak się mówi stać to tak jakby powiedzieć możesz wyrzucić pieniądze bezsensownie to śmiało dalej.

Czyli można powiedzieć że Reba będzie taka sama jak SID ?

Nastrugali teraz tych modeli a niczym sie nie roznia...

Wybor nie jest latwy poniewaz roznica w wadze to ponad 200 gramow, jednak wewnatrz siedzi to samo. Wiec sama juz musisz sobie odpowiedziec czy Ci zalezy na zaoszczedzeniu kilku Wladyslawow II Jegiello czy na ekwiwalencie polowy puszki piwa.

Ja bym poszukal Sida XX WC, czasem na allegro mozna fajna sztuke za 1500zl... mucha nie siadzie. :)

co do wagi amortyzatora to powiem tak jak ma zostać mi w kieszeni kasa to te 200g czy nawet 400 różnicy nie robi szczególnie że i tak przy takiej wadze zużycie całości jest mniejsze.

SID XX jest ciekawy ale ciągle sprawa dotyczy tego czy ma to sens , ponieważ lans mnie nie interesuje tylko praktyczność

Pytanie - po co SID XX?

Chyba że w grę wchodzi +2 do lansu.

Tak na marginesie- do jakiego roweru ma być ten amorek? Na wstepie założyłaś skok nawet do 130 , teraz temat zawęża się do czysto wyczynowego amorka z wyczynową charakterystyką, który nie koniecznie będzie dobrze ( czyli zgodnie z oczekiwaniami)  pracował pod wagą 45 kg

Już częściowo temat SID XX rozpoczęty wcześniej, dodam że SID uważam że chyba w porównaniu z Rebą to bardziej chodzi o to że SID jeżeli ktoś liczy każdy element zestawu roweru lub chce mieć flagowy produkt, a może się mylę ?

A co rozumiesz jako charakterystykę wyczynową amortyzatora ?

Dodam że tutaj można powiedzieć na pierwszym miejscu jest działanie amortyzatora z wagą użytkownika 45 kg.

XX WC (roczniki przed "liftem") ze wzgledu na dual air, z tego co widze wszelkie nowe Sidy to solo air co przy wadze muszej nie bedzie bez znaczenia. Owszem wystarczy w zupelnosci Sid Race/Team/Team WC z poprzedniej serii ale jesli budzet siega wystarczajaco wysoko to czemu nie polaczyc lekkiego z uzytecznym.

P.S.

Zainteresuj sie rowniez oferta DT, typowo krosiarskie wypusty o niskiej wadze i cenie w ofercie sklepu DT4You.

Czyli dobrze rozumiem że zalecasz rozważenie starszych SID lub Reba ?

Wiesz lekkie a czy ma to sesns ;) , bardziej zwraca się uwagę jeżeli ma się wyjątkowo wysoki model amortyzatora co przyciąga lepkie ręce.

Czy możesz rozwinąć temat DT ponieważ nie bardzo  rozumiem.

Ciekawa się dyskusja wywiązała...odnoszę wrażenie że autorka sama nie do końca wie czego potrzebuje i w bardzo krótkim tempie chce posiaść wiedzę o wszystkich modelach i typach amortyzatorów.

Ale żeby nie było OT - jeśli masz do wydania 1500 zł i szukasz optymalnego rozwiązania to podobnie jak poprzednicy polecę Rebę (2012) RL (z poplockiem). Nie wydasz całej zakładanej kwoty, ale zapewne wiesz, że w rower można zainwestować dowolnie dużo kasiorki :) więc pozostałe Władysławy proponuję przeznaczyć na inne ciekawe elementy :)

wiem wiem, czego chcę.

Po pierwsze musi działać z 45 kg a dodatki czyli rozszerzone wersje można rozpatrywać później.

Może nie wszystkich amortyzatorów ponieważ w tym przypadku od dłuższego czasu ciągnie się rozmowa o Reba i SID.

Polecasz Rebe 2012, a dlaczego nie 2011 ?

Tak wiem że można w rower wpakować jak w samochód ;) , gdyby chodziło o lans to na pewno teraz rozmowa dotyczyłaby Fox-a a mówimy o rozsądnym wyborze. Dodam że muszę jeszcze wymienić ster a rozmowa toczy się w innym wątku na tym forum.

Nie widzę tu żadnej ciekawej dyskusji, raczej chaos ...

Fajnie by było żeby zkładająca temat określiła to o czym pisał "durnykot", no chyba, że ten temat to jakiś trolski wtręt ...

Chaos , może i tak a dlaczego ponieważ wybór wcale nie jest prosty, owszem jak powiedzieć mam 4000 tys. to wiadomo żadne problem można w ślepo brać Fox-a , ale mówimy tutaj o rozsądnym zakupie, podkreślam to jeszcze raz.

Ranisz mnie mówiąc że to jakiś tyrolski wkręt  :icon_confused:

Tak jak w temacie o sterach, tu również obawiam się rozdwojenia jaźni :

http://www.forumrowerowe.org/topic/134820-amortyzator-prz%C3%B3d-zmiana-z-spr%C4%99%C5%BCynowego-na-powietrzny/

A mówimy o rowerze Trek :teehee:

Nie wiem po jakie licho zakładać tyle kont ...

a co znasz tylko jeden rower trek na świecie ?

nie wiem dlaczego się mnie czepiasz :bye2:  i o co ci chodzi z tymi kontami  :icon_confused:

Bierz (możliwie najtańszą) nową Rebę z Dual Airem, różnicy w działaniu między sidami czy detekami nie poczujesz, zakładam, że całej kasiory nie wydasz. A i będzie ładnie pracować, serwis tani, prosty, sam amortyzator niezniszczalny, choć nudny. I czego więcej chcieć ? :) R7 możesz wziąć pod uwagę, ale nie wiem jak pod niższą wagą się zachowa. Pewna jest Reba w każdym razie.

Czyli biorę rebe skoro  tak mówisz.

Ostatnie kwestie związane z reba , czym się różnią wersje 2011 i 2012 ?

Drugie czy to co jest dane w wersji "Ti" ma sens dopłacania czy lepiej RTL a może najtańsze SL ?

R7 nie wiadomo jak widać więcej poleca rebe no w między czasie był sid

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...