Skocz do zawartości

[amortyzator przód] do 1500 tys. dla dziewczyny

natia

Rekomendowane odpowiedzi

ktt9711 wymienię ważne aspekty:

- teren miasto, góry, dziury , zjazdy strome, piach, oprócz zimy.

- skok , zasadniczo 130 ale może być mniej jednakże jeżeli będzie możliwa szybka regulacja z 130 do np. 85 to idealnie, czyli bawienie się w dokręcanie na amortyzatorze odpada, musi być w manetce lub jeden ruch na jednym z goleni. Ma to związek z tym iż rama znacznie się podnosi a przy maksymalnej pozycji amortyzatora raczej mało komfortowa pozycja.

- lubię jak amortyzator ma to coś czyli jak np. Tora , wygląda fajnie ale oczywiście mniejsze też wchodzą w grę.

1500 tys, czyli 1,500 zł jeżeli wolisz PLN ;) jest to próg graniczny.

Dodam że ma być dla 26''

szliri wiem że można kupić wszystko , no prawie, ale jak pewnie wiesz nie wszystkie nadają się pod niską wagę 45kg, z reguły większość ma problemy poniżej 50 kg.

Oczywiście jeżeli ma być taniej to super, ale jeżeli będzie sens wydać więcej to wiadomo że warto.

szliri, Sr suntour Axon , Rock shox Recon rozumiem że warto tymi się zainteresować tak ? jeszcze jakieś dochodzą ?

http://www.forumrowerowe.org/topic/48220-amortyzator-rock-shox-recon-sl/ widzę że jest sprężyna czyli odpada ponieważ wiem że przy sprężynach działanie jest znikome.

Sr suntour Axon , z tego co widzę to piszą na forum że tylko na wadze się zyskuje i polecają jakiś niższy model.

Dodam że waga amortyzatora nie jest istotna, liczy się sens i musi spełniać wcześniej wymienione kryteria. 

Liczę na pomoc 

Czyli przy takiej wadze lepiej dual air zgadzasz się zemną ? wydaje mi się że lepiej dostosować , czy tak ?

Z tego co widzę dual air będzie ciężko do 1500 wynoszą więcej.

SR SUNTOUR ma też taką technologię ? pytam ponieważ cenowo wygląda atrakcyjniej.

Podobno od 2013 wycofują dual air http://pl.rec.rowery.narkive.com/KbogXEN0/koniec-dual-air-w-amortyzatorach-rockshox

szliri,  

Fox-a kupić RL / Remote / RLC gdzieś na wyprzedaży

rozumiem że masz na myśli z demontażu i uszkodzone lekko tak ?

Z tego co widzę te modele grubo przekraczają 2000 tys.

Rock Shox-a Rebe czy Sida ewentualnie Magurę Durin

Rock Shox wygląda ciekawie chociaż niektóre sięgają 1700 , Magura za 2000 i podobno problemy z przeciekaniem.

Epicona albo Torę

Epicon wygląda interesująco ale trochę mizernie, Tora podobno nie nadaje się pod taką wagę kg

Trudno wybrać , widać że za 2000 jest wybór ale do 1500 ciężko

Moja żona jeździ na RECON-ie solo-air z motion control (427 czy jakoś tak z 2008r), niewiasta ta waży 45kg, no w szczycie swojego upasienia ważyła może ze 49. Z przykrością muszę stwierdzić, że amortyzator działa słabo pod taką masą, na ciśnieniach duuużo poniżej deklarowanych ciśnień tj. 40-50 PSI amortyzator ugina się na naprawdę potężnych nierównościach, i żeby nie było że mam w domu zepsuty sprzęt, sam przetestowałem go na 140PSI (ja ważę 100) i działa wyśmienicie, liście wybiera. Także poszukał bym raczej czegoś z innej stajni.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że moje dywagacje się na coś przydadzą.

• Mod Team

Axon, Epicon, Magura i inne Recony nie będą prawidłowo działać przy wadze 45kg- ciśnienie ,przy którym pojawi się prawidłowy SAG będzie zbyt małe do prawidłowej pracy. Poza tym żaden z wspomnianych nie ma regulowanego skoku w sposób oczekiwany przez Autorkę. Teoretycznie można sięgnąć pod Foxa

http://allegro.pl/fox-rlc-f100-najwyzszy-model-i3197439391.html

lub wspomnianej Reby,ale warto się przed zakupem przejechać na jakimkolwiek z nich. Za duża kwota na eksperymenta.

Aha, jest jeszcze Manitou Minute ( zresztą doskonały amorek)

http://allegro.pl/wyprz-amortyzator-manitou-minute-100mm-disc-milo-i3188988702.html

wystarczy wymienić sprężynę wspomagającą  na  super miękką i powinno być OK. Zresztą wystarczy zapytać Panów z Manitou ( w USA) - zawsze dobrze doradzają.

Regulowany skok koniecznie konieczny? 

kadargo przepraszam że źle rozumiem, liczę na wyrozumiałość.

Po ponownym przeczytaniu faktycznie napisane Fox, Reba, czy w przypadku Fox-a może być dowolny powietrzny czy tylko niektóre ? , Tak samo Reba dowolna ?

Epicon , inna liga a co dokładnie masz na myśli, z czym będzie gorszy np. od Reby ? pytam ponieważ na tym forum sporo osób jest zachwyconych Epiconem

Tylko amory powietrzne wchodzą w grę przy Twojej wadze. Foxy są też sprężynowe więc nie każdy, Reba każda jest na powietrze. Epicon jest mniej czuły, cięższy i ma dużo gorsze tłumienie. Jest też, w moim odczuciu, mniej sztywny ale akurat u Ciebie, to nie ma znacznia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...