Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie czy macie może doświadczenia z wymianą wkładu suportu hollowtech II (u mnie akurat na korbach Shimano LX). Ponieważ aktualnie nie ma szans żeby w serwisie zrobili to od ręki chcę kupić klucz do suportu i wymienić go sam. Czy jest to jakiś problem?

I jedno pytanie co do samych suportów - czy jest duża różnica pomiędzy różnymi suportami shimano albo np.  Accentem? Najważniejsz, że były jak najmniejszy opór przy kręceniu (wiadomo) natomiast parę gram różnicy nie ma znaczenia - czy jakiś możecie polecić?

Różnica pomiędzy producentami jest. Jedni kupują accenty, tokeny (80-100zł) i zmieniają później łożyska (są tam standardowe 6805). Inni kupują shimano za 40-50zł, po zużyciu zmieniają na kolejny taki sam. Sporo o tym w archiwum, poszukaj.

A wymiana suportu całkiem prosta. Poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia.

Największa różnica między suportem Shimano i Accent jest taka, że do suportu Accent pasują powszechnie dostępne łożyska 6805 2RS, a do Shimano nie całkiem pasują.

W Suporcie ważne uszczelnienie suportu i tu Shimano jest lepiej uszczelnione (same uszczelki łożyska za słabo chronią je przed wodą i brudem).

Ciekawym rozwiązaniem jest suport FSA Megaexo BB7000 - jest dobrze uszczelniony i pasują do niego łożyska 6805 2RS, w dodatku można je stosunkowo łatwo wymienić

• 2 tygodnie później...

Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi.

Zdecydowałem się na sprawdzenie łożysk Accenta i jeszcze tym razem wymieniłem w serwisie rowerowym. Po wymianie i dosłownie jednej przejażdżce okazało się, że są luzy na korbach. Pojechałem ponownie do serwisu rower zostawiłem w celu sprawdzenia przyczyny luzu. Na drugi dostałem informację, że to niby tylko niedokręcona dobrze korba, ale ja w międzyczasie w domu spojrzałem na opakowanie po wkładzie suportu, który mi założono i okazało się, że są to łożyska suportu nie do korb Shimano tylko Truvativ (typ: 600-10-355 ACC zamiast 600-10-325-ACC) o czym oczywiście wspomniałem. Przy odbiorze roweru ponownie zgłosiłem swoje wątpliwości co do typu tego wkładu suportu jednak kolega z serwisu zapewniał mnie, że to nie ma znaczenia i że to  była tylko kwestia niedokręconej korby. Wczoraj wyjechałem w trasę i już po paru kilometrach słyszałem pykanie przy mocniejszym nacisku na korbę i wiedziałem, że coś nie gra - zatrzymałem się i okazało się, że znowu mam luzy. Czyli chyba ma jednak znaczenie czy jest to wkład suportu do korb Shimano czy do Truvativ?

Nie miałem informacji, żeby było coś wymieniane. Kolega w serwisie powiedział, że to niby tylko kwestia niedokręconej korby, ale chyba musiało byc coś więcej kombinowane. Albo w serwisie też nie do końca są  świadomi, że jednak ten wkład suportu nie jest kompatybilny z moimi korbami. Jest taka możliwośc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...