Skocz do zawartości

[9500]Kross Earth 3.0

n53sn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tego roweru. Co o nim myślicie?. Wart tych pieniędzy czy może da się coś kupić lepszego w tych pieniądzach???

Napisano
  W dniu 29.04.2013 o 06:06, kemot1974 napisał:

witam,

jak dobrze pamiętam w ostatnim Magazynie Rowerowym jest test tego roweru ( numer kwietniowy)

a dostanę coś lepszego w tej cenie???

Napisano

to zależy czego szukasz i czego oczekujesz od roweru. Specyfikacja wygląda zacnie,  dla mnie nic dodać nic ująć.

Osobiście jeżdzę fullem i przed zakupem testowałem trzy modele ( miałem taką możlwiość w sklepie w Poznaniu). Wybrałem CUBE ze względu na w miarę krótka górną rurę i geometrię. Patrząc na cenę za jaką jest wystawiony ten Kross wybór masz bardzo duży, poza tym coraz więcej jest znakomitych full-i na kołach 29. Może warto rozpatrzyć takie rozwiązanie.

Napisano
  W dniu 29.04.2013 o 06:33, kemot1974 napisał:

to zależy czego szukasz i czego oczekujesz od roweru. Specyfikacja wygląda zacnie,  dla mnie nic dodać nic ująć.

Osobiście jeżdzę fullem i przed zakupem testowałem trzy modele ( miałem taką możlwiość w sklepie w Poznaniu). Wybrałem CUBE ze względu na w miarę krótka górną rurę i geometrię. Patrząc na cenę za jaką jest wystawiony ten Kross wybór masz bardzo duży, poza tym coraz więcej jest znakomitych full-i na kołach 29. Może warto rozpatrzyć takie rozwiązanie.

Możesz coś zaproponować w cenie do 9500 z 29"???

Napisano
  W dniu 29.04.2013 o 06:06, kemot1974 napisał:

witam,

jak dobrze pamiętam w ostatnim Magazynie Rowerowym jest test tego roweru ( numer kwietniowy)

Lipa patrzyłem dzisiaj w Mpik-u i nie ma testu tego roweru:(

W dniu 29.04.2013 o 06:50, kemot1974 napisał:

zróbmy inaczej, przeszukaj neta i wyślij kilka linków tego co wpadnie o oko, zobaczę co bym wybrał dla siebie i dam znać.

Przezukaj jeszcze promocje w sklepach: http://www.bike-discount.de/ - sprawdzony sklep

www.chainreactioncycles.com - ten również

Haibike Sleek SL 2012-9000zł lub Haibike Q FS RC 26 2013-9400zł chociaż w tym drugim za duzy skok chyba??? Co Ty na to???

Napisano

mój błąd,jest artykuł w kwietniowym ,, bike board,, tytuł KROSS Moon :)

co do rowerów

1) bardziej uniwersalny, rama karbonowa ! ( ma swoje plusy i minusy) - rower do ścigania XC - niska waga ( bardzo dobry damper FOX)

2 ) bardziej zjazdówka z możlwością regulacji przedniego amortyzatora - rama aluminiowa

Napisano
  W dniu 4.05.2013 o 19:07, kemot1974 napisał:

mój błąd,jest artykuł w kwietniowym ,, bike board,, tytuł KROSS Moon :)

co do rowerów

1) bardziej uniwersalny, rama karbonowa ! ( ma swoje plusy i minusy) - rower do ścigania XC - niska waga ( bardzo dobry damper FOX)

2 ) bardziej zjazdówka z możlwością regulacji przedniego amortyzatora - rama aluminiowa

a jak te 2 rowery maja się do kross-a earth 3.0???Jakies porównanie???

Napisano
  W dniu 4.05.2013 o 19:14, n53sn napisał:

a jak te 2 rowery maja się do kross-a earth 3.0???Jakies porównanie???

osprzętowo KROSS wypada najlepiej ( jakośc/cena), waga pomiędzy dwoma modelami, rama aluminiowa, skok 100mm.

W Haibike masz mozliwość regulacji skoku przedniego amortyzatora i ogólnie oba rowery mają więszy skok. Pytanie czy potrzebujesz większy skok, czy tam gdzie będziesz jeżdził wystarczy Ci 100mm?

Podstawowe pytanie, gdzie będziesz jeździł, czy nastawiasz się na maratony ?

Ja osobiście mam skok 100 mm i mi wystarcza. Kilkukrotnie byłe w Karkonoszach i w zupełnosi mój CUBE dawał radę.

Osobiście wybrałbym pomiędzy Krossem a karbonowym Haibike.

A może http://www.cube.eu/full/allmountain/ams-100-super-hpc-race-26/

Napisano
  W dniu 4.05.2013 o 19:28, kemot1974 napisał:

osprzętowo KROSS wypada najlepiej ( jakośc/cena), waga pomiędzy dwoma modelami, rama aluminiowa, skok 100mm.

W Haibike masz mozliwość regulacji skoku przedniego amortyzatora i ogólnie oba rowery mają więszy skok. Pytanie czy potrzebujesz większy skok, czy tam gdzie będziesz jeżdził wystarczy Ci 100mm?

Podstawowe pytanie, gdzie będziesz jeździł, czy nastawiasz się na maratony ?

Ja osobiście mam skok 100 mm i mi wystarcza. Kilkukrotnie byłe w Karkonoszach i w zupełnosi mój CUBE dawał radę.

Osobiście wybrałbym pomiędzy Krossem a karbonowym Haibike.

A może http://www.cube.eu/full/allmountain/ams-100-super-hpc-race-26/

Jeśli chodzi o skok to w zupełności starczy 100mm. I teraz mam właśnie dylemat Kross czy Haibike:) Trochę boję się karbonowej ramy jak pęknie to będą... :), chociaż z drugiej strony ta waga robi swoje. I najważniejsze pytanie: jak sprawuje się zawieszenie w Krossie??? Tego chyba nie wie nikt???:)

PS.

Miałeś okazje jeździć na 29"???

Napisano
  W dniu 5.05.2013 o 04:24, n53sn napisał:

Jeśli chodzi o skok to w zupełności starczy 100mm. I teraz mam właśnie dylemat Kross czy Haibike:) Trochę boję się karbonowej ramy jak pęknie to będą... :), chociaż z drugiej strony ta waga robi swoje. I najważniejsze pytanie: jak sprawuje się zawieszenie w Krossie??? Tego chyba nie wie nikt??? :)

PS.

Miałeś okazje jeździć na 29"???

słusznie, co do pracy zawieszenia Kross-a mało kto wie :). Osobiście jestem za aluminium.

29 śmigałem, ale na HT. CAłkiem przyjemnie, duże koła robią swoję, łącznie z niezłym tłumienem z tyłu nierówności.

Ze względu na plecy mam wskazane full i jak będę szukał 29 ( a mam takie zapędy) to na pewno pełna amortyzacja

• Mod Team
Napisano

Alternatywa dla wspomnianych:

29"

http://www.rowerymerida.pl/produkt496/big-ninety-nine-xt-m-d-rower-merida.html

26"

http://www.rowerymerida.pl/produkt499/ninety-nine-team-issue-d-rower-merida.html

Kross, jak pamiętam miał strasznie mało miejsca na tylną oponę ( max. 2.1). Zawieszenie , wg opoiniotwórców , sprawuje się jak typowe virtual z charakterystyką do XC średnia czułość na małe nierówności, progresja pod koniec skoku, nie usztywnia się podczas hamowania. Zresztą czego oczekiwać po 100 mm?

Haibike QFS ma sporo skoku  do 150 mm. Sleek jest porównywalnej klasy co Earth różnice osprzętowe minimalne, za to zupełnie inny system zawieszenia.

Obecne konstrukcje karbonowe są równie wytrzymałe co aluminiowe.

P.S.

Kross Moon to rower enduro , a nie XC.

Napisano

W dniu 5.05.2013 o 07:10, durnykot napisał:

Kross, jak pamiętam miał strasznie mało miejsca na tylną oponę ( max. 2.1).

Gdzieś czytałęm że w tym modelu to poprawili a test Eartha można przeczytać w majowym bB

Napisano

no rzeczywiście 7 maja w BikeBoard jest test Krossa tyle że 2.0 ale w sumie rama ta sama. Jestem ciekaw jak wypadnie ale artykuł jak większość będzie sponsorowana:)

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.