Skocz do zawartości

[mostek] 1,1/8 sztyca z mostkiem czy adaper...

starynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam rower ze sterami nakręcanymi. Mam dylemat, czy zostać przy sztycy z mostkiem, czy zastosować adapter (przedłóżenie rury sterowej) i założyć mostek. Wiem, że niektórzy zakładają mostek na gwint rury, ale nie chcę tego robić. Myślę, że to kiepski pomysł. Gwint osłabia rurę...

I jeszcze jedno pytanie. Możecie polecić mi jakieś stery 1, 1/8 nakręcane? Może wiecie gdzie można kupić stery shimano?

Napisano

Miałem taki adapter założony w swoim rowerze, nic się z tym nie działo, a masz przynajmniej większy wybór mostków i większe szanse na znalezienie odpowiedniej pozycji na rowerze. Ja bym poszedł w tym kierunku.

Napisano

Ten adapter będzie grać tylko ze sterami skręcanymi.

Inny rodzaj sterów jest "ściskany" mostkiem, więc wiąże się to, pewnie w twoim przypadku, z wymianą widelca na inny, z gładką rurą sterową.

Poza tym, stery czy klasyczne, czy półzintegrowane zależą od konstrukcji ramy, nie od widelca.

Napisano

OK. wieć jest tak: stery skręcane 1,1/8, w rurę widelca zamiast sztycy z mostkiem, ten patent z Harfy i na niego mostek a-head. Dobrze rozumiem?

Jeśli jest tak jak rozumiem, to ta pżedłużka ma dwie średnice. Jedną, wewnętrzną rury sterowej (klin wchodzi wewnątrz rury) , drógą zewnętrzną rury sterowej pod mostek. Tak jest?

Napisano

No dobrze. To w takim razie, dlaczego nie zmienić sterów z klasycznych na półzintegrowane (czy inne nie skręcane)? Przecież dzięki patentowi dostaje długą rurę sterową z możliwością mostka a-head.

Napisano

Tylko ten patent mocowany jest jak normalny mostek pod stery skręcane. Klinuje się wewnątrz rury sterowej.

Wiesz w ogóle jak się kasuje luz w sterach ahead?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...