starynowy Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Składam rower ze sterami nakręcanymi. Mam dylemat, czy zostać przy sztycy z mostkiem, czy zastosować adapter (przedłóżenie rury sterowej) i założyć mostek. Wiem, że niektórzy zakładają mostek na gwint rury, ale nie chcę tego robić. Myślę, że to kiepski pomysł. Gwint osłabia rurę... I jeszcze jedno pytanie. Możecie polecić mi jakieś stery 1, 1/8 nakręcane? Może wiecie gdzie można kupić stery shimano?
speq Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Miałem taki adapter założony w swoim rowerze, nic się z tym nie działo, a masz przynajmniej większy wybór mostków i większe szanse na znalezienie odpowiedniej pozycji na rowerze. Ja bym poszedł w tym kierunku.
starynowy Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź. Czyli adapter. Znalazłem coś takiego: http://www.harfa-harryson.com.pl/?do=pokazProdukt&pid=1173&firma=432 Czy dzięki temu patentowi mogę również zastosować stery półzintegrowane? Walczę z tym tematem, bo niestety nakręcane to relikt i są tródno dostępne.
speq Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Ten adapter będzie grać tylko ze sterami skręcanymi. Inny rodzaj sterów jest "ściskany" mostkiem, więc wiąże się to, pewnie w twoim przypadku, z wymianą widelca na inny, z gładką rurą sterową. Poza tym, stery czy klasyczne, czy półzintegrowane zależą od konstrukcji ramy, nie od widelca.
starynowy Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 OK. wieć jest tak: stery skręcane 1,1/8, w rurę widelca zamiast sztycy z mostkiem, ten patent z Harfy i na niego mostek a-head. Dobrze rozumiem? Jeśli jest tak jak rozumiem, to ta pżedłużka ma dwie średnice. Jedną, wewnętrzną rury sterowej (klin wchodzi wewnątrz rury) , drógą zewnętrzną rury sterowej pod mostek. Tak jest?
starynowy Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 No dobrze. To w takim razie, dlaczego nie zmienić sterów z klasycznych na półzintegrowane (czy inne nie skręcane)? Przecież dzięki patentowi dostaje długą rurę sterową z możliwością mostka a-head.
speq Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Tylko ten patent mocowany jest jak normalny mostek pod stery skręcane. Klinuje się wewnątrz rury sterowej. Wiesz w ogóle jak się kasuje luz w sterach ahead?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.