Skocz do zawartości

[bluza/wiatrówka] co kupić, żeby uniknąć przewiania, ale się nie przegrzać

tensor

Rekomendowane odpowiedzi

W tym tygodniu kupiłem sobie rower. I od razu pojawił się problem z właściwym doborem ubioru. Gdy wracałem na nowo zakupionym rowerze ze sklepu, przewiałem sobie plecy (na odcinku piersiowym, bolały przy oddychaniu) - było trochę powyzej 15 stopni, miałem na sobie bawełnianą koszulkę (tak, już wiem, że to zły pomysł) + kamizelkę rowerową z Lidla. Pewnie źle się - niedoświadczony - ubrałem na taką pogodę. W ostatni piątek temperatura była powyżej 20 stopni. Założyłem koszulkę - tym razem termoaktywną - i pojechałem na 15km przejażdżkę. I znów przewiało mi plecy! Jak się w takim razie ubierać, żeby się nie przegrzać, ale też nie zostać przewianym?

Przeglądałem trochę ofertę odzieży rowerowej, znalazłem np. bluzę Etape Comfort: http://www.cycleshop.pl/etape-comfort-bluza-kolarska,id1807.html, lekko ocieplana, piszą, że na temperatury 10-20 stopni (bliżej 20, to jako jedyna warstwa?) Czy takie coś będzie się nadawać na temperatury również troche powyżej 20 stopni i pomoże na przewiewanie pleców? Jeśli nie, to może macie jakieś inne rady?

I co z temperaturami bliżej 10? Czy taka bluza jak wyżej + koszulka termoaktywna pod spód + ew. kamizelka wystarczą, czy może powinienem poszukać jeszcze jakiejś wiatrówki?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam

Od piątku mam ten sam problem, tyle że mnie przewiało plecy, Też założyłam zwykły Tshirt bo miałam zrobić tylko 8 km (do kolegi i z powrotem) ale trochę się przeciągnęło.

Nie mam jakiegoś większego rozeznania co zaproponować ale na własnym przykładzie mogę polecić taki komplet, używam już drugi sezon i jestem zadowolona:

Bielizna termoaktywna Level II czarna "M"
[HEL-BT2-BL-M] 139,00zł pixel_trans.gifHEL_Bielizna_Term_BLK.jpg
zoom.gif
  oczekiwanie.gif

Bielizna termoaktywna wykonana według specyfikacji U.S. Army, Military Clothing Systems - Generation III, Level 2. Bielizna uszyta z super miękkiego i lekkiego polaru Comfort Dry o strukturze siatki, posiadającej wysokie właściwości ocieplające i oddychające. Bielizna jest bardzo przyjemna w dotyku, zapewnia wysoki komfort użytkowania. Wykonanie: 95% polyester, 5% spandex. Kolor: czarny. Rozmiar M. Producent: Helikon.

no i link do sklepu   http://www.zbrojownia.com.pl/

HEL_Bielizna_Term_BLK.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...