Skocz do zawartości

[Opony] Szosowe slicki do MTB.

pongo1115

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuje uszosowić na lato mojego czarnego pomykacza (Level a6 2008r)^^.

W związku z tym chciałbym zmienić opony na jakieś slicki.

Jeżdziłem ostatni sezon na Kendach Kontender 26x1.0 ale dobijała mnie ich przebijalność (Pewnie trochę było winy moich obręczy Alexrims x2100 gdyż podobno najlepiej zakładać na nich gumy powyżej 1.2").

Nie chciałbym wydawać fortuny na opony ale moje oko zaciekawiły następujące modele:

Maxxis Detonator 1.5" LUB 1.25"

Maxxis Xenith 1.5" (Najbardziej mnie przekonują.)

Dodam że nie zamierzam często jeździć po mokrej nawierzchni ale prrzydała by się dobra ochrona przed przebiciami i przyzwoita szybkość.

Co będzie najlepszym wyborem ?

Napisano

bierz maxxisa 1,25 miałem i bardzo polecam ,obecnie mam 1,5 ale coś tam ciężej się kreci :)

A jak z przebijalnością ? Nie będą za cienkie na Alexy x2100 ?

Napisano

tak szczerze to ja złapałem gumę raz na 3000 km potem je sprzedałem bo nie były mi potrzebne ,a na ta obręcz będą okej ;)

To mega ^^ Ja na kontanderach po 100km złapałem pierwszą a w ciągu 1000km to ogólnie 3 :o To zamawiam chyba te Detonatory 1.25

Napisano

Tylko Detonator 1,5 ;) Zrobiłem na tych oponkach ponad 5 tys km i raz złapałem kapcia (na gwoździa nie ma rady ).Nie są superlekkie,490 g wersja zwijana-nie pamiętam dokładnie.Jak dla mnie opony praktycznie bez wad.Nawet cena nie jest szczególnie wysoka.

Napisano

Tylko Detonator 1,5 ;) Zrobiłem na tych oponkach ponad 5 tys km i raz złapałem kapcia (na gwoździa nie ma rady ).Nie są superlekkie,490 g wersja zwijana-nie pamiętam dokładnie.Jak dla mnie opony praktycznie bez wad.Nawet cena nie jest szczególnie wysoka.

a czemu tak twierdzisz że tylko 1,5 ? ,

Napisano

Bo przy tej szerokości ta opona jest najbardziej użyteczna.Bez problemu objeżdżam pobliskie leśne drogi i nasze dziurawe ulice.Ponadto nie muszę im wbijać mega ciśnienia,mi wystarczy 4-5 bar więc minimum komfortu jest zachowane.No i rower nie wygląda dziwnie ;) Co dla mnie ma znaczenie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...