Paszczakb Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Hej Posiadam już od paru ładnych lat rower Gary Fisher Wahoo Disc 2 , jakis czas temu mily pan wjechał mi w tył roweru, mam teraz problem z tarczkami od hamulców - przednia wygląda jak 8. Tylnia jest w miare dobrym stanie aczkolwiek mechanizm zaciskowy trze mi o tarczkę. Teraz rodzi się pytanie gdzie w Poznaniu znajde wmiare nie drogi i dobry seriws rowerowy, który byłby wstanie uporać się z moimi problemami. Tarczka przednia pewnie do wymiany (hayes 2 ) natomiast nie wiem co z tyłem czy ucierpiała rama czy to problem z tarczką również - nie jestem profesjonalistą w kwestii rowerów stąd też z góry przepraszam jak pisze niezrozumiale. Pozdrawiam
artex232 Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Możesz sam kupić i wymienić tarczę, tylko musisz wiedzieć jaki masz rozmiar. Żadna filozofia. Chyba że wolisz aby wyprostowali Ci tarczę.
Paszczakb Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Przednia to ok , bardziej boje sie tego co się stało z tyłem, tak jak pisałem tarczka wygląda spoko ale mechanizm mi trze a dokładniej śrubki mocujące, próbowałem regulowac itp itd, ale chyba skrzywiła sie rama ?
ILC Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Rama raczej się nie skrzywiła, problem leży zapewne po stronie zacisku. Jeśli jednak będzie chodzić tutaj o skrzywioną tarczę to nie polecam jej prostować, wyjdzie ci cenowo drożej albo tak samo jakbyś kupił nową tarczę, po drugie prostowanie tarczy wymaga odpowiedniego klucza a efekt będzie marny. W Poznaniu polecam serwis Eurobike.
szych Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 W jaki sposób samochód tak ci walnął w tylne koło, że tarcza na przedzie się pogięła?? Jeśli to jest efekt tej samej stłuczki, to bardziej bym się martwił o koła, piasty w szczególności, niż o prostowanie tarcz. Spisałeś zeznania, wezwałeś policję?
Paszczakb Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 rower wjechał w tył, natomiast przód to głupia sprawa zaparkowałem rower i ktoś go przewrócił i leżał na tarczówce chwile jakąś i tak sie odkształciła
marcind Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Jaka dzielnica ,może znajdę chwilę na dniach podjadę i zobaczymy w czym tkwi problem ,szkoda przepłacać w drogich serwisach ,lepiej samemu wymienić . Pozdro
Paszczakb Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Za dwa tygodnie będą winogrady tuż przy cytadeli , wielkie dzięki za propozycje. Zamówiłem nowe tarcze do hamulców zobaczymy jak to będzie. Jak przyjdą napisze jaki efekt.
marcind Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Jak coś pisz ,u mnie gorzej z czasem niż z pomocą . Niestety nie ma zbyt wielu aby cokolwiek innemu pomóc ,a czasem są to błahe sprawy - powodzenia ,zapewne wszystko będzie OK .
Paszczakb Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Głupia sprawa mam nową tarczkę mam klucze nowe troxowe czy jak sie one zowią - osławione gwiazdki, teraz pytanie tarczka jest zabezpieczona klejem czy po porstu nie idzie odkrecić tarczki i trzeba uciąć główki ? bo nie wiem czy forsować sruby czy łamać klucze czy co
Mod Team michuuu Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 czy po porstu nie idzie odkrecić tarczki i trzeba uciąć główki ? bo nie wiem czy forsować sruby czy łamać klucze czy co Ty tak poważnie czy jaja sobie robisz?
Paszczakb Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 pół żartem pół serio , mocuje się z tą śrubka i nic , gdzieś szukałem w necie i takie odpowiedzi był że klejem mogą byc polane itp itd. no przepraszam za debilne pytanie ale nie odkręcałem nigdy tarczki a nie chce gwintu zjechać EDIT : BTW pytam też dla tego że włśnie popsułem drugi klucz
marcind Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Raczej nie troxy a imbusy ,jeśli są "markowe" a nie made in china z plasteliny to nawet jak się będą gięły to odkręcisz, klej i owszem może być choć raczej w to wątpię bo zapewne troszkę od temperaturki się zapiekły . Ostro zdecydowanym szarpnięciem lub załóż klucz i delikatnie* puknij młotkiem potem odkręcaj ,nie możliwe że nie idzie . * zależne od młotka oraz osoby uderzającej
Paszczakb Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 piasta shimano hb-m475 viam ma troxy no dobra spróbuje z puknać kłotkiem zobaczymy , klucze były niemieckie ;/ ale też poszły jak chinskie
tobo Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Śruby są wkręcone na klej do gwintów. Trzeba się często z nimi dobrze nasiłować, najlepiej mieć dobrej jakości torxa t25. Szarpaniem to se można Połóż koło na płasko, włóż torxa do gniazda (najlepiej długi z rączką) i napierając na niego tak by nie wyskoczył próbujesz odkręcić. To czasami naprawdę nie jest łatwe.
Paszczakb Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 specjalnie kupilem nowe klucze... Chyba jutro potraktuje wkrętarką te śruby, nie należę do najsłabszych ale czuje się pokonany przez ten klej i śruby
Schwefel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Klej na ogół puszcza pod wpływem temperatury ~90*C, więc podgrzej ten gwint i próbuj odkręcić.
Paszczakb Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Klej na ogół puszcza pod wpływem temperatury ~90*C, więc podgrzej ten gwint i próbuj odkręcić. Chyba jestem jakiś inny... Podgrzałem śruby użyłem wkrętarki a te głupie śrubki ani rusz? jakieś inne pomysły na odkręcenie tego *****wna ?
Paszczakb Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 na pewno kręcisz w dobrą stronę? kręcę przeciwnie do zegara... chyba aż takim laikiem nie jestem ? zaraz zaczne wątpić chyba że śruby do tarczówek przykręca sie w lewo a odkręca w prawo w takiej sytuacji źle kręciłem
provid Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 serwisrowerowy.eu - nie będziesz żałował a chłopak jest bardzo w porządku i nie jest drogi. Z czystym sumieniem mogę go polecić!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.