JMuhha Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam! Mam pewien głupi problem. Rozkręcałem rower i odczepiałem lampki. Teraz mam dwie wtyczki [ z 2 kabelkami] które trzeba podłączyć do "dynama" magnetycznego [chyba tak na to się mówi?] i nie bardzo wiem które do czego. Na jednej wtyczce mam narysowanego chłopca bodajże po lewej stronie [po prawej pusto] a na drugiej wtyczce dziewczynke tu chyba po lewa [prawa wolna] i moje pytanie czy to trzeba podłączyć schematem chłopak - pusto czy chłopak-dziewczynka ?! Z elektryki jestem zielony, powiecie, że metodą prób i błędów ale niestety inne wtyczki też mam rozłączone i najpierw musze podłączyć przy źródle. [a mogłem zrobić zdjęcie... ] no nic mój błąd. Mam nadzieję, że pomożecie. Miłego wieczoru P.S a no własnie, myłem sobie "felgi" czy możliwe, że zalałem?.... Zdjęcia:http://www.tinypic.pl/4rbowltpi7sv http://www.tinypic.pl/z96x6ufn9j97
zekker Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 Daj zdjęcia tych wtyczek i jak wygląda podłączenie do lampki. Do dynama w piaście wtyczkę da się włożyć tylko w jeden sposób, jak nie wyjąłeś kabelków to nie pomylisz się. Gorzej przy lampce, bo tam przeważnie są pojedyncze druty, a nie wtyczka.
JMuhha Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Napisano 29 Kwietnia 2013 Udało się uruchomić, a już bałem się, że podczas mycie zalałem. Uf. Po prostu trzeba było podłączyć wtyczke "chłopca" z dziewczynką, nie wychodziło wcześniej bo robiłem zupełnie odwrotnie. A takie pytanie do jakiegoś znawcy elektroniki, jeżeli mam dwa "gniazda" przy lampce z przodu [jedno gniazdo zajęte na rzecz tylnej lampki] to jeżeli podłącze np dwie, trzy diody to "automatycznie" stracę moc na lampce z przodu i z tyłu?
zekker Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Opisz dokładniej co i gdzie chcesz podłączyć i co to za gniazda w lampce (oba wyjściowe, czy jedno wejściowe?). Czy straci się na jasności to kwestia dynama. Masz gwarantowaną moc, czy raczej nominalną jaka może dać, ale przeważnie trochę więcej potrafi dać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.