Skocz do zawartości

[rower] Author DEXTER 29 vs. Dema AURON 3.0

GluGol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po kilku latach gnuśnienia postanowiłem zrobić coś ze sobą i kupić rower :D

Poczytałem troszkę na forach. Obejrzałem sporo rowerów w sieci i kilkanaście na żywo.

Niewątpliwie zmieniło się sporo odkąd ostatni raz jeździłem na rowerze :D

Ponieważ budżet mam ograniczony (max co mogę w tym momencie wydać to 2100) znalazłem i przymierzyłem się do dwóch rowerów:

http://www.author.pl/rowery/gorskie/cross-country-29/dexter-29

oraz

http://www.dema-bicycles.com/37/products/2013/mtb-29/auron-30?chlng=en

Obydwa w podobnym przedziale cenowym (w obu przypadkach udało mi się zejść sporo z ceny), niestety większość nazw osprzętu niewiele mi mówi. Dodatkowo na temat rowerów Dema nie znalazłem praktycznie wcale opinii. Czy to jakaś zmowa milczenia ;) czy po prostu ta firma się nie liczy? Produkt niszowy?

Wzrost : 180cm

Waga: obawiam się, że około 110+ kg :D

Cel: Miasto: 50%, Jura Krakowsko-Częstochowska: 50% - świadomie piszę że to cel. Najpierw będę dojeżdżał do pracy i starał się robić wypady za miasto 2, 3 razy w tygodniu. Mam nadzieję, że będę robił około 100km dziennie (jeśli tylko dojdę do jakiejś logicznej formy i nie padnę po pierwszym tygodniu :P

Cel optymistyczny: za rok, może dwa, wypad na trasę rowerową wzdłuż Dunaju :D

Aby rozwiać wątpliwości: Kilka lat temu, przez kilka lat jeździłem na jakimś "middle-middle class" GIANCIE właśnie te kilkadziesiąt kilometrów dziennie. To był rower z kołami 26". W zeszłym roku przejechałem się kilka kilometrów na 26" kołach oraz kilka kilometrów właśnie na DEXTERze. Dla mnie róźnica na korzyść 29" była kolosalna. Stąd pomysł aby kupić 29er, ale może się mylę???

Dodam jeszcze, że jestem zdeterminowany. Zaczyna się fajna pogoda i każdy stracony tydzień dla mnie to masakra (wiem, że mógłbym doskładać kasę na więcej, ale ja chcę JUŻ jeździć :D)

Proszę o poradę.

Pozdrawiam wszystkich!

Niestety co chwila znajduję takie kwiatki w opisach  :)

W Demie fizycznie założony jest jednak widelec Suntour XCM (co się zgadza ze zdjęciem), a nie to co widnieje w opisie producenta czyli XCR.

Dema na pewno ci posłuży przez wiele lat bez problemowo . Sam posiadam rower tej marki i nie mam z nim żadnych problemów . Jedynie z czym możesz mieć problem to z serwisem więc lepiej sprawdź czy posiadasz go nie daleko :)

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...