Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

(Rower kellys quartz 2009, nic nie było wymieniane oprócz opon, jak widać sama rdza no i rower nie jest wyczyszczony po zimie).

6946325600_1359986455_thumb.jpg 8559527300_1359986456_thumb.jpg 2880960300_1359986457_thumb.jpg 9991300000_1359986458_thumb.jpg

Jeśli już muszę wymieniać wszystko tj łańcuch i kaseta (to na pewno wymieniam, polecony mi HG51 i connex 804) to jaką korbę ? Tak łącznie maks 200zł za komplet.

Pozdrawiam

Ja bym to wszystko dobrze przeczyścił benzyną ekstrakcyjną. Potem rozjeździł i dalej się zastanawiał. Napęd nie jest zużyty, a bardzo zaniedbany, ale do uratowania. Po czyszczeniu nasmaruj obficie. Pojeździj trochę i rdza sama poodpada. Znów umyj i nasmaruj i rozjeździj i powinno jeszcze zrobić wiele kilometrów. Ewentualnie łańcuch wymienić jak mu się nie poprawi.

• Mod Team

zasadniczo możesz ale na 2 ostatnich może być problem a na pewno na ostatniej a wnioskuje ze praktycznie tylko jej używasz. Ale spoko zdejmij kasete, 2 ostanie które sa luzem mozesz postara sie poprawić w domowym zaciszu jak masz choć min. zaplecza, imadełko i kawałek pilnika. W pierwszym poście masz wskazówki jak to zrobić.

No tak jak mówisz, głównie jeżdżę na 8. (Wiadomo, że gdzie nie można na 8 to na siłę nie jadę na niej). Tylko pytanie, czy bardziej opłaca się wymienić kasetę (HG51 mam za 55zł w pobliskim sklepie) czy się z nią bawić i kupić sam łańcuch (z wysyłką koło 70zł)

Witam jestem nowym forumowiczem ale mam już pierwsze pytanko. Mam rower Cube Acid z tyłu jest kaseta Shimano SLX HG81 a piasta i łańcuch Shimano HG74. Przerzutki są dobrze wyregulowane mianowicie przeskakuje z góry na dól bez problemu i nic nie ociera problem polega na tym że na najmniejszej zębatce łańcuch przeskakuje tzn odczucie jest takie jak by korba przeskoczyła i dzieje się to nawet jak mocno nie naciskam , jak dam kolejne trybko i pozostałe problemu nie ma nawet jak bardzo mocno naciskam wtedy wszystko działa ok. co to może być rower ma może przejechane z 500km. i dzieje sie tylko to na najmniejszej zebatce 11z. proszę o pomoc i dzięki

• Mod Team

sie ciesz ze nie dostałeś warna i wakacji na miesiąc za takie żarty ... bo pisałem o tym stronę czy 2 temu ... i lepiej żebyś teraz chodził jak zegarek :voodoo:

przeskakiwanie łańcucha a na wystarczające napinanie przez napinacz.

tak ale ostatnia zębatka jest dziwna i nawet z nowymi potrafią być problemu a za długi łańcuch moze w tym pomagać ma być taki jak trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...