Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

wygląda na to , że naprawdę tylko wokół klatki jeździł.

Na moje oko kaseta OK

Ale duża tarcza w korbie budzi moje zastrzeżenia.

tak na marginesie- to jak będziesz wymieniał kasetę

to daj se spokoj z tym mega-range: "dziura" pomiędzy największymi zębatkami jest za duża.

Wiem-bo miałem i mnie to wkurzało

Mozna kupić kasetę SLX 11-34, która jest lepiej zestopniowana i ma przekładki pomiędzy

dużymi zębatkami, które znakomicie poprawiają sztywność zębatek i kulturę zmiany biegów tym samym

tylko kupowac trzeba teraz na zapas- bo siemano juz 8ki wycofuje

nie wiem czy jeszcze te kasety produkują, czy to tylko resztki magazynowe sa na rynku

Ok, to wymyśliłem coś takiego, że najpierw kupię łańcuch i zobaczę czy będzie przeskakiwał, jeśli nie, to dojeżdżę tym do zajechania a później wymienię wszystko razem, dobry pomysł? 

I czy do takiego właśnie zastosowania (późniejsza wymiana korby, kasety i łańcucha) wystarczy jakiś tańszy łańcuch Shimano za 30zł? Z założeniem tak jak mówiłem, że za kilkaset kilometrów wszystko pójdzie razem do wymiany. Będę chciał mieć wszystko dobrze zrobione, jednak teraz kupuję jeszcze amortyzator i kilka drobiazgów, więc koszty rosną.

Co do tych największych zębatek na kasecie - nigdy z nich nie korzystam :) Jeżdżę typowo szosowo, po ścieżkach itd, bez żadnego ostrego terenu, więc nie mam takiej potrzeby.

Pozdrawiam.

Wszystko zależy od stylu jazdy. Jak jeździsz siłowo to tani łańcuch (Shimano UG51, Accent 802 itp.), a z nim już pewnie reszta napędu, będzie do wyrzucenia po 500 km. Przy jeździe rekreacyjnej i odrobinie dbałości to nawet powyżej 2 tys. km na tym zrobisz.

No to mnie nie pocieszyłeś... Może najwyżej kupię ten najtańszy Shimano UG51 i zobaczę co się będzie działo, bo nie jest to najfajniejsze uczucie jak się staje całym ciałem na pedał i nagle łańcuch przeskakuje...

A jak pójdzie na tym Shimano, to spokojnie odłożę trochę grosza i wymienię cały komplet za 2 miesiące. (Tak, pogodę mamy taką, że sezon trwa ciągle :) )

Hmm... Wymieniając kasetę, korbę i łańcuch, przerzutkę tylną muszę koniecznie wymienić też, czy to nie ma aż takiego znaczenia? Raczej przez to tylko nie będzie przeskakiwać? (Jest w dobrym stanie).

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna sprawa. Aż się głupio przyznać, no ale nikt nie wie wszystkiego i każdy popełnia takie głupie błędy dopóki się nie nauczy... Dopiero teraz doczytałem, że smarując łańcuch... należy smarować sam łańcuch. A w tym rowerze po zakupie dosyć solidnie nasmarowałem takim suchym smarem w spray zarówno łańcuch (cały, założony na napędzie) jak i korbę i kasetę. I to tak dosyć mocno, kasetę z każdej strony tak samo i korbę (spśikałem tym smarem w sprayu tak, że nałożyła się taka warstwa). Możliwe jest, że łańcuch się po prostu ślizgał na takim napędzie? Bo mierzę go teraz jeszcze w kilku miejscach i nawet wychodzi jakieś 132,8mm a nie 133, więc tragedii ze zużyciem chyba nie ma (cały napęd pracował od początku z tym łańcuchem). 

napęd rowerowy nie jest przekładnią cierną (jak np sprzęgło samochodu lub przekładnia pasowa czyli np pasek klinowy)

smarowanie nie powoduje przeskakiwania łańcucha.

Jedyny efekt jaki uzyskasz takim smarowaniem to szybsze usyfienie napędu.

Zetrzyj smar z zębatek a także wytrzyj łańcuch z wierzchu ile się da.

Po smarowaniu olejem też się z wierzchu ściera to co zostanie,

bo olej wpuszcza się w szczeliny rolek - to co wcieknie kapilarnie do środka-

-to smaruje łańcuch, nie to co jest na wierzchu

Według mnie warto i właśnie ją zakupiłem :)

Szkoda tylko, że z łańcuchem XT. Z drugiej strony jednak, mam z nim w miare dobre wspomnienia.

Do tego zestawu dołożę C9 i będzie gitara.

Obecnie męczę zestaw kaseta XT + dwa łańcuchy C9 i jeszcze spokojnie sezon dadzą radę, a ten zestaw zbieram na za rok :thumbsup:

Jako, że jestem w trakcie wymiany napędu to chciałbym się dowiedzieć, czy korbę również powinienem zmienić, czy może ta przyjmie nowy łańcuch.

sk8h.jpg

g9o9.jpg

Jeżeli muszę zmienić korbę to co polecacie?

Manetki mam alivio, nowa jeszcze nie założona przerzutka to mrd-m591, kaseta jest planowana alivio cs-hg41-8 11-32

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...