Maciek226 Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Tarru linki niedziałają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tarru Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 wygląda na to , że naprawdę tylko wokół klatki jeździł. Na moje oko kaseta OK Ale duża tarcza w korbie budzi moje zastrzeżenia. tak na marginesie- to jak będziesz wymieniał kasetę to daj se spokoj z tym mega-range: "dziura" pomiędzy największymi zębatkami jest za duża. Wiem-bo miałem i mnie to wkurzało Mozna kupić kasetę SLX 11-34, która jest lepiej zestopniowana i ma przekładki pomiędzy dużymi zębatkami, które znakomicie poprawiają sztywność zębatek i kulturę zmiany biegów tym samym tylko kupowac trzeba teraz na zapas- bo siemano juz 8ki wycofuje nie wiem czy jeszcze te kasety produkują, czy to tylko resztki magazynowe sa na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tarru Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ok, to wymyśliłem coś takiego, że najpierw kupię łańcuch i zobaczę czy będzie przeskakiwał, jeśli nie, to dojeżdżę tym do zajechania a później wymienię wszystko razem, dobry pomysł? I czy do takiego właśnie zastosowania (późniejsza wymiana korby, kasety i łańcucha) wystarczy jakiś tańszy łańcuch Shimano za 30zł? Z założeniem tak jak mówiłem, że za kilkaset kilometrów wszystko pójdzie razem do wymiany. Będę chciał mieć wszystko dobrze zrobione, jednak teraz kupuję jeszcze amortyzator i kilka drobiazgów, więc koszty rosną. Co do tych największych zębatek na kasecie - nigdy z nich nie korzystam Jeżdżę typowo szosowo, po ścieżkach itd, bez żadnego ostrego terenu, więc nie mam takiej potrzeby. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Wszystko zależy od stylu jazdy. Jak jeździsz siłowo to tani łańcuch (Shimano UG51, Accent 802 itp.), a z nim już pewnie reszta napędu, będzie do wyrzucenia po 500 km. Przy jeździe rekreacyjnej i odrobinie dbałości to nawet powyżej 2 tys. km na tym zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Napęd wygląda spoko ale nowego łańcucha nie przyjmie, wiec jeździec na tym aż padnie i zatroszczyć sie później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tarru Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 No to mnie nie pocieszyłeś... Może najwyżej kupię ten najtańszy Shimano UG51 i zobaczę co się będzie działo, bo nie jest to najfajniejsze uczucie jak się staje całym ciałem na pedał i nagle łańcuch przeskakuje... A jak pójdzie na tym Shimano, to spokojnie odłożę trochę grosza i wymienię cały komplet za 2 miesiące. (Tak, pogodę mamy taką, że sezon trwa ciągle ) Hmm... Wymieniając kasetę, korbę i łańcuch, przerzutkę tylną muszę koniecznie wymienić też, czy to nie ma aż takiego znaczenia? Raczej przez to tylko nie będzie przeskakiwać? (Jest w dobrym stanie). Przyszła mi do głowy jeszcze jedna sprawa. Aż się głupio przyznać, no ale nikt nie wie wszystkiego i każdy popełnia takie głupie błędy dopóki się nie nauczy... Dopiero teraz doczytałem, że smarując łańcuch... należy smarować sam łańcuch. A w tym rowerze po zakupie dosyć solidnie nasmarowałem takim suchym smarem w spray zarówno łańcuch (cały, założony na napędzie) jak i korbę i kasetę. I to tak dosyć mocno, kasetę z każdej strony tak samo i korbę (spśikałem tym smarem w sprayu tak, że nałożyła się taka warstwa). Możliwe jest, że łańcuch się po prostu ślizgał na takim napędzie? Bo mierzę go teraz jeszcze w kilku miejscach i nawet wychodzi jakieś 132,8mm a nie 133, więc tragedii ze zużyciem chyba nie ma (cały napęd pracował od początku z tym łańcuchem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 napęd rowerowy nie jest przekładnią cierną (jak np sprzęgło samochodu lub przekładnia pasowa czyli np pasek klinowy) smarowanie nie powoduje przeskakiwania łańcucha. Jedyny efekt jaki uzyskasz takim smarowaniem to szybsze usyfienie napędu. Zetrzyj smar z zębatek a także wytrzyj łańcuch z wierzchu ile się da. Po smarowaniu olejem też się z wierzchu ściera to co zostanie, bo olej wpuszcza się w szczeliny rolek - to co wcieknie kapilarnie do środka- -to smaruje łańcuch, nie to co jest na wierzchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Panowie, każda rada na wagę złota ale o łańcuchu i napędzie jest masę innych wątków a ten ściśle trzyma sie tylko kształtu zębów i chciał bym aby tak pozostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Drodzy Państwo, warto ? http://allegro.pl/kaseta-shimano-xt-m770-34t-lancuch-xt-gratis-i3872651258.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Faktycznie ślady zużytkowania niemal niewidoczne co świadczy o symbolicznym przebiegu, czy warto ... sam sobie odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Według mnie warto i właśnie ją zakupiłem Szkoda tylko, że z łańcuchem XT. Z drugiej strony jednak, mam z nim w miare dobre wspomnienia. Do tego zestawu dołożę C9 i będzie gitara. Obecnie męczę zestaw kaseta XT + dwa łańcuchy C9 i jeszcze spokojnie sezon dadzą radę, a ten zestaw zbieram na za rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 God bless U Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tylkoNiedzielny Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Panowie czy ta korba przyjmie nowy łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Tak, przyjmie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Korba w bdb stanie, mało używana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmoorroo Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jako, że jestem w trakcie wymiany napędu to chciałbym się dowiedzieć, czy korbę również powinienem zmienić, czy może ta przyjmie nowy łańcuch. Jeżeli muszę zmienić korbę to co polecacie? Manetki mam alivio, nowa jeszcze nie założona przerzutka to mrd-m591, kaseta jest planowana alivio cs-hg41-8 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Korba przygarnie jeszcze nowy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jak wyżej, 2ka troszkę zużyta ale lekko można śmiało jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 http://allegro.pl/shimano-xt-kaseta-cs-m770-11-32-lancuch-hg93-i3870241529.html Witam czy opłaca się licytować? jak tak do do jakiej kwoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Kaseta już swoje przejechała i jest warta co najwyżej poło tego co już jest. Nie wiem czy się ktoś na to skusi ja bym się nie skusił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM85 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam jak oceniacie stan korby jest szansa że przyjmie nowy łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 środkowa zębatka mnie zastanawia, nie jestem do niej przekonany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja tez nie jednak działać będzie. Z tego co można wnioskować pasowałby ci 2 blatowy system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 https://lh6.googleusercontent.com/-TJOBEx6EY0k/UtHLiL3oBqI/AAAAAAAAH5Q/hW7uF4BCWw0/s800/xt2.jpg przyjmie dośc mocno rozciągnięty łańcuch?? accent ac 601? warto kupić za 2 stówki? łańcuch na 10 ogniwach ma 134,7 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.