Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

@@Yoschi, jak dla mnie to szmelc. połowa ceny nowej kasety, a zużycie - nie nadaje się bez poważnego/fachowego remontu

tą korbą bym się nie interesował - środkowa tarcza w sektorach prostopadłych do korby poważnie zużyta, duża też wyraźnie starta-raczej to będzie skakało z nowym łańcuchem - jeżeli chcesz kupować, bierz pierwszą - wygląda jak mało używana

ok

poważnie wykreślamy i zmieniamy na widocznie ;)

dla mnie wygląda to na korbę jeżdżoną na stojaka na twardo

gdzie nacisk jest bardzo nierównomierny w czasie obrotu

i te sektory dostają po garbie najmocniej

także ze względu na redukcje pod obciążeniem

• Mod Team

Taka uwaga powtarzana przezemnie co jakiś czas, Jak to robicie zdjęcia kasety, róbcie tak, by małe było widać bo duże nie sa tak istotne. Dlaczego tak jest proponuje sie dokształcić, zawsze to czegoś sie można nauczyć.

Korba jest ok, kaseta również, choć mam pewne zastrzeżenia co do 6 zębatki. Reszty nie widać.

Napisano · Ukryte przez Puklus, 7 Stycznia 2014 - Niedziałające linki - zamieść linki na innym serwerze.
Ukryte przez Puklus, 7 Stycznia 2014 - Niedziałające linki - zamieść linki na innym serwerze.

Witam serdecznie,

Kupiłem niedawno rower Unibike. Rower ma koło 10 lat i nigdy nie był serwisowany (facet używał go rekreacyjnie, koło domu). 

Teraz zdjęcia:

Korba SR Suntour CR310:

http://zapodaj.net/images/4080246efaf1b.jpg

Kaseta Shimano Megarange 34t 34-11:

http://zapodaj.net/images/704e8f0c33094.jpg

Przerzutka Shimano Acera:

http://zapodaj.net/images/55019f1b4654a.jpg

I teraz - kilka razy zdarzyło mi się na najmniejszej zębatce z tyłu, że łańcuch przeskoczył (przy mocnym nacisku, stojąc na pedałach). 

Łańcuch po zmierzeniu ma na 11 ogniwach 133mm, czyli teoretycznie optymalnie do wymiany (nigdy nie był wymieniany).

Teraz takie pytanie - czy jest szansa wymienić sam łańcuch i problem będzie z głowy, czy trzeba tak jak słyszałem wymieniać wszystko totalnie razem? Nie chciałbym znowu inwestować kilka setek w napęd, gdzie dopiero kupiłem ten rowerek... Jeżdżę raczej też niedużo, bo około 1000km przez sezon :)

Pozdrawiam!

Witam serdecznie,

Kupiłem niedawno rower Unibike. Rower ma koło 10 lat i nigdy nie był serwisowany (facet używał go rekreacyjnie, koło domu). 

Teraz zdjęcia:

Korba SR Suntour CR310:

Kaseta Shimano Megarange 34t 34-11:

Przerzutka Shimano Acera:

I teraz - kilka razy zdarzyło mi się na najmniejszej zębatce z tyłu, że łańcuch przeskoczył (przy mocnym nacisku, stojąc na pedałach). 

Łańcuch po zmierzeniu ma na 11 ogniwach 133mm, czyli teoretycznie optymalnie do wymiany (nigdy nie był wymieniany).

Teraz takie pytanie - czy jest szansa wymienić sam łańcuch i problem będzie z głowy, czy trzeba tak jak słyszałem wymieniać wszystko totalnie razem? Nie chciałbym znowu inwestować kilka setek w napęd, gdzie dopiero kupiłem ten rowerek... Jeżdżę raczej też niedużo, bo około 1000km przez sezon :)

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...