Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kaseta po przebiegu prawie 7tkm. Rzadko, ale czasem przeskoczy na 5, 6, albo 7 koronce (na jednej z nich). Początek końca, prawda ?? :)

88ws.jpg

Napisano

chwalisz się czy pytasz ? ;)

sam sobie odpowiedziałeś i masz rację :)

wszystkie trzy (5,6,7) wyraźnie zużyte, 8ka też

a skakanie łańcucha mówi samo za siebie

Napisano

Crupez, dremelek i jeszcze dasz rade to zregenerować :) I to niskim nakładem sił i kosztów ( jeśli akurat masz dremelka w domu)

Takim sposobem zregenerowałem już sporo kaset. Wystarczy mi ich teraz na parę sezonów.

• Mod Team
Napisano

Ani ta korba wybitnie piękna, ani lekka to dlaczego taka droga, nie ma pojęcia ja bym jej nie wziął, jednak  jest w dobrym stanie.

Napisano

jak dla mnie ładniejsza od siamano :)

tylko dlaczego sprzedawca nie dał zdjęcia wielowypustu na osi?

na jednym nie widać, na innych zasłonięte jakąś zaślepką?

ryzykowna oferta- może coś ukrywać

• Mod Team
Napisano

Pająk na 100% luźne tak na 80% , ogólnie możesz śmiało kupować i zakładać nowy. Najciężej okręcić 11 i 12t, 2 większe są ok.

Napisano

przeskakuje mi czasem koronka 11z (juz po szlifie) w XT 9 rzędowej.

pytanie, czy można założyć 11z z Xt 10-rzędowej ? (akurat taka jest dostępna bez problemu)

a jeśli nie, to dlaczego ? (to juz z ciekawości pytam)

• Mod Team
Napisano

Tak, powinno nie być problemu a jeżeli skacze po szlifie znaczy szlif był kiepski :P , choć zębatka może nie chcieć najść tam gdzie powinna i możesz mieć problem ostatnim biegiem.

Napisano

Ano pierwszy raz to robiłem (szlif)

Tak jak podejrzewałeś (oceniając kasetę jakiś czas temu) - najmniejsze zębatki na łańcuchu o przebiegu 500km pracowały idealnie, ale z nowym łańcuchem niezbyt się polubiły (tak jak podejrzewałeś). Po szlifie już tylko najmniejsza potrafi przeskoczyć przy mocniejszym nacisku i to logiczne, w sumie najbardziej "wrażliwa". Mam zamiar ją oczywiście poprawić, ale skoro nówkę z napędu 10s  (CS-M771) można dostać za raptem 15zeta, to pomyślałem, że zakupie na zapas. Wracając do pytania o kompatybilność  - czy to nie jest przypadkiem tak, ze koronka 11z z napędu 10s będzie minimalnie bliżej kolejnej (12z) niz w napędzie 9s ? Skoro dystans pomiędzy nimi jest niejako "wbudowany" w koronkę 11z

• Mod Team
Napisano

11t ma to do siebie ze jest franca z racji ... innego kształtu zębów ... na przeskoki ma wpływ wiele czynników, nie tylko zużycie, także siła sprężyn, kąt przerzutki itd ... jeżeli skacze nieznacznie to się nie przejmuj, dotrze się.

Jeżeli chodzi o 10s, to jest tak ze pierścień dociska sie do zębatki 13 czy 12t ... jeżeli jest on którzy bo przecież to 10s to dystans sie zmieni, nie wpłynie to na prace ale jeżeli frez będzie zbyt płytki zębatka sie na nim oprze a kaseta będzie luźna mimo dokręcania. Tak mi sie wydaje.

Napisano

Dwie najmniejsze trzeba szlifować na "strome zęby", bo takie okrągłe niestety przepuszczają.

Czym większa zębatka, tym łatwiej przyjmuje nowy łańcuch, bo na większej ilości zębów rozkłada się nacisk większej ilości ogniw.

W tej kasecie na pewno do szlifowania nadają się 4 najmniejsze zębatki. 2 najmniejsze są zużyte bardzo.

Czym mniejsza jest zębatka, tym bardziej strome zęby powinna mieć. Niestety te właśnie najczęściej się zużywają.

Napisano

kundello, rozumiem, że odnosisz się do kasety, której fotki zamieszczałem w poście #820 ?

bo o niej mowa ... i faktycznie, szlifowałem 4 najmniejsze zębatki, 11z dziś jeszcze poprawie na max strome zęby

koronki z kasety 10s jednak nie będę kupował, skoro pierścień dystansowy w niej być może jest minimalnie węższy (swoją drogą może ktoś to mógłby zweryfikować suwmiarką ?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...