Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam identyczną kasetę XT M770 z nieokreślonym przebiegiem, zęby były w trochę gorszym stanie, po wymianie łańcucha na Campagnolo C9 przeskakiwało na 9 tylko. Po przejażdżce na wyczyszczonej kasecie łańcuch zostawił ślady w którym miejscu należy lekko usunąć materiał z kasety :) po korekcie ząbków jest OK. Martwi mnie tylko fakt że po 500 km wykorzystałem już połowę dopuszczalnego wyciągnięcia łańcucha :(

Napisano · Ukryte przez Puklus, 9 Października 2013 - Kolega to moje echo ?
Ukryte przez Puklus, 9 Października 2013 - Kolega to moje echo ?

Witam!

Pytanie o stan zębatek kasety i korb dość leciwej grupy jaką jest STX AD 1995 ( na pierwszy rzut oka wydaje sie chyba nienajgorzej, choć łańcuch oryginalny był bardzoo wyciągnięty...)

dT42JVz.jpg

4IK7HHE.jpg

Hw9PWnu.jpg

OQisAdZ.jpg

Co jest w gorszym stanie, kaseta czy korba? Jeśli kaseta, to czy lepiej śmiagac na jakimś łańcuchu już używanym - choćby 9s czy zainwestować w nową kasetę?

Dzięki za odpowiedz, mam nadzieję że fotki będą wystarczające :-)

witam!

Mam pytanie co do stanu ząbatek kasety i korby z dość już leciwej grupy STX AD 1995. Pytam ponieważ nie wiem jak to będzie grało z nowym łańcuszkiem ( moim zdaniem tryby są w niezłym stanie, ale zawsze moge się myslić)

dT42JVz.jpg

4IK7HHE.jpg

muLGIAB.jpg

Da to radę jeszcze pochulać kilka kkm?Nie chcę inwestować w ten rower zbyt dużo kasy, wieć ewnetualnei biorę pod uwagę wymianę kasety - choć ta oryginalna jest sympatycznie lekka :-)

Dzięki za odpowiedż. Pozdrawiam!

5, 6, 7 to już widać zmęczone sa i tam prawie na pewno będzie skakać. Korba jest ok ona jeszcze drugie tyle przejedzie.

Rozumiem, a jeśli załozyłbym jakiś łańcuch na 9s, np. KMC z przebiegiem 1000 km - chyli trochę wyciagnięty, to byłaby szansa pociagnać na takim zestawie troche? Nie znam niestety przebiegu dotychczasowego tego roweru- po kółkach przerzutki, wydaję się że bardzo mało ( choć łańcuch z którym go kupiłem po przymiarce swtwierdziłem bardzooo duże rozciagnięcie) A można by te tryby Panie Kolego Puklus trochę pilnikiem potraktować?

@@B00mer,

kto ci powiedział, że szrot?

ta kaseta wygląda lepiej od mojej (patrz zdjęcia wcześniej w wątku)

a moja przyjęła nowy łańcuch

Byłem w sklepie rowerowym i tak mi powiedziano, a że się na tym nie znam, to dlatego Was poprosiłem o pomoc. Dziękuję za odpowiedź. Wynika z niej, że chcieli mnie orżnąć w takim razie. 

Pozdrawiam

W maju zakupiłem zestaw: kaseta SLX Shimano HG-81, koła zębate SLX 2012 dla korby, łańcuch Connex. Wcześniejszy stracił żywot...

Zestaw po przejechaniu 2,8 tyś km zaczął przeskakiwać. Na czwartej zębatce :) Dodam, że chce zajechać do końca zestaw w tą jesień.

Przeskakiwać zaczęło po maratonie Kaczmarek Electric MTB w Wolsztynie. Cieszę się, że dopiero na rozjeździe, dwa dni po maratonie. Dzisiaj zrobiłem fotkę kasety. 

Wczoraj zrobiłem mocniejszy trening i faktycznie nie da się jechać na "czwórce". Reszta przy mocnym deptaniu, stojąc nie przeskakuje. Boje się, że zajadę za chwilę na tym łańcuchu średnią na korbie.

Zdjęcia słabe ale może ktoś stwierdzi co z wielką tarczą na korbie? Przywita nowy łańcuch, czy brać nową?

Rowerek brudny ale nie mam ostatnio czasu na czyszczenie bo każdą wolna chwilę smaruję łańcuch i jadę :)

DSC01979.jpg

DSC01981.jpg

DSC01985.jpg

DSC01994.jpg

na czwórce to ty masz łańcuch , więc co mielibyśmy powiedzieć?

(największa to jedynka - chyba liczysz odwrotnie.

liczy się tak jak biegi w samochodzie - od wolnych do szybkich)

7,8 i 9 to już się tylko do "hall of fame" nadaje

5i6 może jeszcze by się dogadały z nowym łańcuchem

blat w korbie - nie licz na pracę z nowym łańcuchem - masz podręcznikowe zęby rekina

Sądząc po wystawaniu rolek w łańcuchu jego "wyciągnięcie" jest masakryczne

średnia może jeszcze pociągnie

generalnie widać, że jeździsz na twardych przełożeniach.

Skoro maratony to zapewne siłowo (na stojaka) pod górę.

• Mod Team

Nie chce nic mówić ale tak sie włąśnie kończy jazda tylko na 2-3 zębatkach ... kaseta ogólnie dobra a 8 i 7 to zgon totalny nawet do odratowania nie bardzo sie nadają ... o ile wymienisz te zębatki można jeździć dalej, no i 3ke w korbie tez wyrzucić już chyba pasuje.

Cześć!

Zastanawiam się nad wymianą łańcucha + wolnobieg i tutaj proszę o pomoc Was. Wydaje mi się, że już wszystko w kiepskim stanie jest, ale o dziwo nic nie przeskakuje. Jednakże ze mnie to raczej rowerowy lamer jest, więc liczę na ocenę :icon_lol: Według przymiaru łańcuch jest naciągnięty. Wiem, że do mycia, ale jak wszystko do wywalenia to nie ma już sensu.

vkmd.jpg

9tj8.jpg

@Bartnik - Ta korba to SR SUNTOUR XR, 42 / 34 / 24, a rower Merida Kalahari 550SX. Właśnie z tą korbą jest coś nie tak, bo wydaje mi się, że jak pedałuje to łańcuch trochę faluje na boki - krzywa czy może być jeszcze coś innego? Przez to też nie mogę porządnie ustawić przerzutki i tyle z tego ostatecznie jest, że łańcuch harata o wodzik.

@Puklus - W takim razie kolejny raz umyję wszystko, ale chyba już w tym sezonie nie zajadę sprzętu.

Jak wymiana korby to pewnie łańcuch i wolnobieg też. Zastanawiam się też nad wymianą na kasetę, ale tutaj pozostałoby przeplot komuś zlecić i nową piastę, czyli ogólnie koszt całego "remonciku" ciągle wzrasta.

Kiedy w tej branży są wyprzedaże części - styczeń?

Mieszkam pod górami, więc chyba poczułbym różnicę po zmianie wolnobieg->kaseta, co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...