przemeklomza Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 4 i 5 zjedzona najbardziej, reszta także średnia, raczej do wymiany. OK, czyli wymieniam komplet, wybór padł na kasetę HG51 i łańcuch KMC x8.99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Będziesz zadowolony. Ja teraz dobijam HG50 i X8 i muszę przyznać że cenowo wyszło niewiele drożej niż komplet HG40 a według mnie wytrzymałość nieporównywalnie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Oceniać przydatności nie ma co, ale się pochwalę: https://plus.google.com/photos/114664318951629705505/albums/5927650333686035233?authkey=CJCBp6KAicTH7gE Napęd jeździ na 3 łańcuchach, ma już ponad 10 000 km (ile dokładnie, nie wiem). O dziwo jeszcze się trzyma i tylko czasami przeskakuje. Środkowy blat już ledwo się trzyma, zęby się zaczynają wykrzywiać na boki, bo są za cienkie. Przy okazji zauważyłem, że blat nie zużywa się równomiernie, najgorzej mają zęby, które ,,napędzają'' rower w momencie gdy noga daje największą moc na korbę (korba na godzinie 3 - 4), ale to chyba oczywiste...Kaseta najgorzej wygląda na 5-6 biegu (piłowane razem z blatem 44), 7-8 zębatkę katuję razem ze środkowym blatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2013 No no wygląda nieco gorzej jak moja kaseta XT po 15 000km. Z tym ze ja nie uwaliłem korby ... I ciągle na niej śmigam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 26 Września 2013 Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jak padnie środkowa zębatka, to zamienię ją na stalową w niewiele lepszym stanie, jak się przyjmie to będzie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 foty z allegro w aukcji opis "jak nowa" ale mam wrażenie że 5 i 6 już swoje "oberwały" czy mam rację - wydaje mi się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Września 2013 1-4 ok 5 no niemal ze ok 6-7 średnio 8 ujdzie 9 ... ciężko wyczuć ... jak zawsze Zależy za jakie pieniądze ta kaseta, ja bym brał za rozsądne i ewentualnie poreperował tu i ówdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
40latek Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, wymieniłem łańcuch i niestety przeskakuje na ost.10-tej koronce, na której głównie jeżdżę. Kaseta do wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 10 koronkę mozna wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Kaseta wygląda ok, choć 11t fakt, ma już dość ją pasuje wymienić a jak nie skacze na reszcie kasety nie trzeba jej ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
40latek Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 A gdzie dostanę koronkę 11T? trochę szukałem i niestety nie znalazłem jej samej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Września 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Co prawda nie tutaj miejsce na to ... ale ... http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-wolnobiegi-rowerowe/koronki-kaset-i-czesci-zamienne/ tu powinieneś coś znaleźć, możesz także szosową sobie wziąć byle była 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 30 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2013 a jaki tam jest odstęp? z kasety 9 rz nie przypasuje? ew można pobawić się z małym planowaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Pewnie ze podejdzie ale trzeba by ją zeszlifować lekko bo jest za długa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
40latek Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Wysłałem zapytanie do sklepu, jest szansa, że ściągną od producenta. Pożyjemy, zobaczymy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Weź pod uwagę iż taka zębatka kosztuje niekiedy nawet 40zł ... czasami lepiej kupić duzo tańsza 8 rzędowa i ją trochę poczuchrać, ewentualnie tą co masz na prawic bo też sie da. Następnym razm jak masz pytanie inne niż stan uzębienia to zakładaj oddzielny temat i koniec z oftopowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek156 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Proszę o ocenę kasety HG-50 9rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 3 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2013 6 i 7 moim zdaniem może marudzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 4 Października 2013 5, 6, 7 i 8 zjedzone do kolekcji 9 i lekko 4, jednym słowem szrot, zajeździć i wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek156 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dzięki - pytałem bo kaseta nie chce przyjąć nowego łańcucha - na 7,8,9 przeskakuje najbardziej. Myślałem, że jeszcze trochę pociągnie, ale skoro to już szrot to zajadę do końca jak Puklus sugeruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jak zajedziesz możesz naostrzyć i zrobić komplet szurikenów dla rowerowych ninja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 kaseta XT cs-m770 (chyba) 11-34 wiem, że 6 i 7 wygląda nieciekawie ,a 5 i 8 już też widać zużycie jeździ na 3ech łańcuchach (xt,kmc i connex) jednak co powiecie o perspektywach przyjęcia nowego łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Na 5, 6, 7, 8 bym nie liczył bez poprawek rzemieślniczych No i oczywiście 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 i przyznam się teraz do podpuchy kaseta zrobiła ok 3-3,5kkm widoczny na zdjęciach łańcuch Sram jest NOWY bałem się, że będą problemy, ale nie było żadnych. kupiłem go, bo zmiana biegów na korbie na connex-ie (sram miał go zmienić) to dla mnie masakra (korba truvativ noir, przerzutka xt 770) nie jest to kwestia regulacji, bo z pozostałymi łańcuchami jest super. żadnego przeskakiwania, zmiany biegów wchodzą bez problemu. Dodam, że wszystkie trzy łańcuchy regularnie sprawdzam przymiarem i daleko im do rozciągnięcia kwalifikującego do wymiany. Wniosek mój jest taki , że duże powiększenia jakie mamy na zdjęciach trochę wyolbrzymiają skalę zużycie, a pytania typu: czy przyjmie nowy łańcuch powinny być zbywane przez: "kup,załóż,sprawdź a jak nie będzie działać to szlif lub jazda na starym" edit: chyba, że zużycie rzeczywiście jest masakryczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Października 2013 No to masz szczęście bo to ostatnia chwila moim zdaniem albo masz delikatną nogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.