Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powitoł

Mógłbym i ja skorzystać z waszej wiedzy i wprawnego oka? :)

Blat (sg-x 10 s 38-ah) z dwurzędowej korby XTR. Miałaby posłużyć do zmajstrownia własnej korby 2rz - nada się czy złom?

http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/34/78/54/72/3478547296

http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/34/78/54/72/3478547296_1

Informacji o przebiegu brak.

Dziękuję :D

p.s. Pytanie dodatkowe - można blat montować miast środkowej zębatki?

Przed zmianą długości suportu wypadałoby mi tak go zamontować na jakiś czas.

Napisano

A powiedzcie mi panowie jeżeli miarka do rozciągnięcia łańcucha na 0,75 wpada do połowy skali łańcuch jest do wymiany czy nie - bo mam taką małą sprzeczkę z kolegą ;)

Napisano

Powitoł

A ja dam se chyba spokój z tą w/w używką.

Jak nic nie znajdę, to dorzucę drugie tyle ;) i wezmę którąś z tych:

http://rowertour.com/shimano-slx-tarcza-korby-fc-m675-38z-alu-do-tarczy-26z.html

http://rowertour.com/shimano-slx-tarcza-korby-fc-m675-38z-alu-do-tarczy-24z.html

p.s. Nie reklamuję, ot znalazłem na sklepie to się dzielę. Ponoć stale mają na magazynie.

Napisano

Powitoł

Raczej choroba "DynaSysica" ;)

Wolałbym stal jakiegoś alivio (z korby fcm410 na przykład: pół tańsza i stal) ale zachcialo mi się 10rz kasety sh i wpakowałem się w kanał DS. Czytałem po forach, ale nie polecają łączyć tak elementów. Ponoć łańcuch szybko siada, później kaseta i suma sumarum wychodzi drożej.

Zarzucę jeszcze pytanie tutaj w "kompatybilności" dla pewności :)

• Mod Team
Napisano

Ponoć łańcuch szybko siada, później kaseta i suma sumarum wychodzi drożej.

A to ciekawe bo to łańcuch zużywa zębatki a nie odwrotnie, nieźli bajarze to musieli pisać :D pewnie jednym z nich był Brzechwa :D

A co szkodzi zażyć blacik od alivio do SLXa? poza tym to nie temat na takie bezsensowne dywagacje :P

Napisano

A powiedzcie mi panowie jeżeli miarka do rozciągnięcia łańcucha na 0,75 wpada do połowy skali łańcuch jest do wymiany czy nie - bo mam taką małą sprzeczkę z kolegą ;)

Jeżeli masz 0,75 to znak że trzeba myśleć o wymianie łańcucha, ale jeszcze nie wymieniasz chyba że chcesz żeby kaseta pogodziła się z nowym łańuchem to wtedy, wymieniasz,  ale jeśli chcesz kasete zajechać z łańcuchem to wtedy wymieniasz łańcuch jest miarka pokaże 1,0.

Napisano

To znaczy, że masz rozciągnięty o 0.7 %  :P  wymieniać nie musisz chyba, że własnie wymierasz się na tygodniową wyprawę. 

Miarka pokazuję jedynie szacunkowe zużycie łańcucha ale to nie znaczy, że jeżeli pokaże 1% to musisz go wymieniać. 

@@porcelanowy, stalowe zębatki z alivio itp będą grały bez problemu z resztą DynaCośtam :) 

Sam tez szukam 28/40 w sensownej cenie. I waham się czy wybrać ładne i lekkie czy tanie. 

Napisano

Panowie bardzo proszę o ocenę mojej kasety, na najmniejszej koronce (11t) przeskakuje mi łańcuch na reszcie jest ok i wszystko działa dobrze. Czy jest sens kupować samą koronkę czy lepiej zmienić kasetę i łańcuch? Dodam, że jakiś miesiąc temu zerwałem łańcuch w lesie i mam spięty dwoma spinkami (jedna bo zerwany a druga bo był rozkuwany wcześniej). I wydaje mi się, że to od tego czasu zaczeło przeskakiwac na najmniejszej koronce. Dodałem również zdjęcia korby. Link do zdjęć poniżej

https://share.htc.com/x9i9Gja47

Napisano

Zębatka jest ok - więc albo regulacja przerzutki, albo coś nie tak ze spinką którą założyłeś. Jeżeli jest to wippermann spradz czy jest zalożony dobrą stroną.
Podaj co to za spinki masz i którą zalożyłeś ostatnio.

Napisano

ponieważ spinka ma taką konstrukcje, że jak będzie źle założona to na ostatnim biegu kasety  będzie jak gdyby podbijać łańcuch, co będzie mogło skutkować uczuciem skakania, przerywania itp.
Do spinki Connex Wippermann jest zresztą dołaczona instrukcja obsługi w jaki sposób ma być zapięta.

Napisano

To mój pierwszy post na tym forum, dlatego najpierw chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Witam wszystkich :)

Łańcuch w moim rowerze jest już bardzo mocno wyciągnięty, kaseta również wykazuje oznaki zużycia i prędzej czy później czeka mnie wymiana tych elementów. Zastanawiam się jednak nad korbą. Proszę o informację, czy korbę powinienem również wymienić (w takiej sytuacji będę jeździł aż któryś z tych 3 elementów się rozpadnie :) ) czy może jeszcze wytrzyma i wtedy szybko wymienię łańcuch i kasetę, żeby jej nie dobijać.

pozdrawiam

Piotrek

post-168945-0-26874400-1377804415_thumb.jpeg

post-168945-0-62075000-1377804415_thumb.jpeg

Napisano

Zębatka jest ok - więc albo regulacja przerzutki, albo coś nie tak ze spinką którą założyłeś. Jeżeli jest to wippermann spradz czy jest zalożony dobrą stroną.

Podaj co to za spinki masz i którą zalożyłeś ostatnio

Tak ta spinka jest nie symetryczna i na niej może skakać, załóż ją odwrotnie i spróbuj.

Dzięki panowie. Pomogło, jedna spinka była źle założona po poprawnym montażu przeskakiwanie ustąpiło ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...