Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2013 Sie nie boj, korba łańcucha nie uszkodzi tylko odwrotnie, kupisz dobry łańcuch dłużej pojeździsz nie na odwrót jak to sie ludziom zdaje
pentagramsss Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 jak oceniacie stan mojej korby? ps. dodam, że rower jest u mnie drugi sezon
pentagramsss Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 nom i tutaj jest problem bo łańcuch przeskakuje ;/ i czasami wydaje dziwne dźwięki przy dużych prędkościach
afly Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Ale łańcuch może przeskakiwać z powodu stanu kasety/wolnobiegu lub z jego zużycia/rozciągnięcia.
pentagramsss Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Ale łańcuch może przeskakiwać z powodu stanu kasety/wolnobiegu lub z jego zużycia/rozciągnięcia. Uploaded with ImageShack.us tak wygląda mniej więce tylne zębatki - zdjęcia zrobione na szybko. Podejrzanie wyglądają 7 i 8 według mnie. Jak sprawdzić zużycie łańcucha?
llancer Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Witajcie,chce kupic korbe,jak oceniacie stan zębatek. https://lh6.googleusercontent.com/-c9EvRqv4kOE/UfZVJCSwuWI/AAAAAAAAAII/M_U2ZvlR7nw/w1163-h872-no/IMG_20130729_130433.jpg
Malinowy Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Czy ta korba jest jeszcze dobrym stanie? Właściciel nie ma pojęcia ile już przejechała, dostał ją od kogoś. Jest możliwość oglądnięcia, na co zwrócić uwagę?http://allegro.pl/race-face-evolve-xc-korby-jak-xt-slx-krakow-i3461695482.html
afly Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 @pentagramsssJesteś pewny, że hak przerzutki jest prosty? Że jest ona prawidłowo ustawiona? Ponieważ dla mnie napęd jest w przyzwoitym stanie, zrób zdjęcie prostopadle do kasety. Wrzuć łańcuch na blat korby i też dodaj zdjęcie.@Malinowyzęby są w takim stanie że powinny pogodzić się z nowym łańcuchem@llancerJaka cena za tą korbę? Zdjęcie które wrzuciłeś jest dosyć skromne, patrząc na kształt zębów pracowała z trochę rozciągniętym łańcuchem, powinna nowy przyjąć, jeżeli cena jest adekwatna co do stanu.
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Witajcie,chce kupic korbe,jak oceniacie stan zębatek. a co to za korba ?? bo blacik juz zmęczony.
llancer Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 a co to za korba ?? bo blacik juz zmęczony. Slx 2013 podobno 1.3k km.Ale mój altus po 3,5k km ma lepszy stan .
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Szczerze powiem ze co nowszy SLX to większa kupa ... zęby robią krótkie i chyba z czystego alu ... zębatka sie nadaje do recyklingu ale po wizycie u dentysty
Malinowy Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 A to nie jest jakaś no-name? Akurat nie znam się na niej kompletnie, do jakiej kwoty licytować.
afly Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Korba RaceFace czy nie jest no-name?! Kolego, to nie jest korba jakiej "potrzebujesz", skoro takie pytanie zadajesz.
pentagramsss Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 [url=http://imageshack.us/photo/my-images/33/eevs.jpg/%5D%5B/IMG][/url] Dałem zdjęcia z innej perspektywy. Jak oceniacie stan zębatek? Przerzutki są dobrze ustawione, a łańcuch nie jest stary więc nie mam pomysłu dlaczego przerywa + oddaje dziwne dźwięki..
marlotnik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 6, 7, 8 są najbardziej używane pewnie, 8 rząd najbardziej jest wyeksploatowany
westik Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Kurdę chciałem założyć temat o mojej kasecie a tu podobny już jest Serwisant stwierdził że jest już mocno podjechana: http://imageshack.us/photo/my-images/194/cul0.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/845/tumh.jpg Przy okazji małe pytanko. W porannej porze kaseta owa doznała dziwnych szczęków, brzęków oraz innych dźwięków. Pierwsze skojarzenie - źle zapięty łańcuch, ale ten siedział właściwie. Po zdjęciu całego napędu i wypięciu koła tylnego z ramy, okazało się że kaseta jest w posiadaniu luzów osiowych, które najprawdopodobniej powodowały ów poranny rumor. Macie jakieś sugestie jak ona weszła w posiadanie rzeczonych luzów? Czy jest możliwe żeby kaseta się sama poluzowała? Dodam że mam dość ciężką nogę kaseta (HG50) ma jakieś 5k przebiegu i przeżyła już 3 łańcuchy HG73 które zwyczajnie wyciągnęły się niczym lektura szkolna, a w niedzielę odbyłem zawody w Suchym Lesie które kończyły się kąpielą błotną - o ile to może mieć jakikolwiek związek. @pentagramsss ja miałem podobne objawy kiedy: miałem za długi łańcuch, miałem nowy łańcuch jesteś pewien że masz dobrze wyregulowaną przerzutkę?
Mod Team Puklus Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2013 Serwisant stwierdził że jest już mocno podjechana No przynajmniej wiedział co mówił ... 6, 7, 8 i 9 mają dość. A kasetę luzów jako tako mieć nie może ... jak już to bębenek je ma A tak BTW jak te ludzie niektóre leniwe że aż strach sie bać ...
westik Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 A tak BTW jak te ludzie niektóre leniwe że aż strach sie bać ... No nie wiem co mi tu szanowny mod imputuje, ale ja o to akurat dbam. Cały napęd myję co 100km (średnio) woda, nafta(benzynka) i smarowanko. Dokręcić tego sam nie mogę gdyż nie posiadam odpowiednich narzędzi Jeszcze) ;p p.s. Ten luz bębenkowy można jakoś zniwelować czy czeka mnie zakup nowej kasety? p.s.2 Czy takie HG80 / CS-M770, będzie wytrzymalsze/trwalsze od HG50 czy tylko lżejsze? Biję się z myślami czy warto wymieniać kasetę na XT jeśli pojeździ dłużej czy co pół roku zmieniać te "pięćdziesiątki"?
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie nie Panie westik to nie było do Pana adresowane Odnośnie luzu zależy od piasty, XT powinna być wytrzymalsza ale na to proszę poszukać tematu lub założyć własny bo tutaj nie miejsce na takie dysputy.
norbi1818 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam.Standardowe pytanie. Czy kaseta do wymiany (6 bieg wydaje się zdarty) i czy korba przyjmie nowy łańcuch.
Mod Team Puklus Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2013 Korba jeszcze sie nadaje ale kaseta do wymiany.
norbi1818 Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Dzięki, tak jak myślałem.Wszystko już wymienione
1ndex Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam!Od pewnego czasu mam problem ze spadającym łańcuchem w obrębie przedniej przerzutki (łańcuch spada na najniższą zębatkę) lub z przeskakiwaniem łańcucha na kasecie. Kaseta i łańcuch są od nowości (ok. 4 lata). Rok temu podczas wymiany szprych w tylnym kole, serwisant zalecał wymianę kasety, wówczas nie miałem jeszcze żadnych kłopotów i podziękowałem. Nie wiem ile mam łącznie przejechanych kilometrów, na skradzionym liczniku było grubo ponad 2000 km teraz na nowym mam prawie 1300 km.Trochę już poczytałem na temat zużytych kaset ale proszę o ocenę kogoś kto ma doświadczenie w tych sprawach bo ja jestem laikiem. Jeżeli kaseta jest zużyta to proszę o polecenie jakiegoś modelu, rozglądałem się wstępnie mam na oku Shimano HG 41, nie wiem czy ok? Czytałem też że jest możliwość szlifowania zębów kasety ale ja sobie z tym nie poradzę.Ostatnimi czasy dolegliwości z łańcuchem zwiększyły się do tego stopnia że łańcuch zaczął spadać z największej zębatki przez co zerwał się protektor i teraz lata sobie wolno Załączam zdjęcia kasety i zdjęcia z momentu spadania łańcucha (zauważyłem że koszyk jest cały czas przechylony lekko na prawą stronę.http://imageshack.us/g/853/vbik.jpg/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.