Mod Team Puklus Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 3 Sierpnia 2013 9, 8, 7, 6 nie nadaje sie już do odzysku. w sumie trzeba zajeździć i wymienić całość.
ishi Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. Tak jak myślałem, że to jej ostatnie chwile. Łańcuch też już się łapie na pomiarze na 0.75. Chyba zapodam HG73 i łańcuch HG80
modoc Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 A teraz u mnie małe co nieco. Łańcuch zaczął przeskakiwać. Wysłane z Nokii 3310
Mod Team mrmorty Napisano 5 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2013 pokaż zdjęcie środkowego blatu na korbie. Na zdjęciu też widac że łańcuch nie jest już w dobrej kondycji - jest już dośc mocno rozciągnięty i nie przylega dokładnie do blatu na korbie.
morozaw Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Witajcie jestem nowy na tym forum i już pytam Was o poradę , rok, może dwa temu otrzymałem rower Giant Terrago, w sumie za free, musiałem sobie go tylko odrestaurować. Rower jest na osprzęcie Deore LX, jest to dość stary rower i napęd myślę, że ma bardzo zużyty. Jednak piasty i suport nie ma luzów, a rowerem mimo takiego lichego napędu dość przyjemnie się jeździło. Przerzutki bardzo przyjemne, nie widzę na nich śladów zużycia, myślę, że jeszcze się na nich pojeździ. Chciałbym prosić Was o opinię, łańcuch jest bardzo zmęczony, korba i łańcuch IG, tylna kaseta nie mam pojęcia jakiej serii. Obawiam się tylko jednego, czy w ciągu tylu lat, uda się dobrać odpowiednią kasetę by pasowała na bębenek i do tej przerzutki. W przerzutce kółka / rolki też pewnie do wymiany. Sama wymiana łańcucha nie ma sensu do tak zużytego napędu, a zrobiłem już ja na nim sporo kilometrów, nie wiem ile poprzedni właściciel. Poniżej wstawiam zdjęcia. Doradźcie, czy jest sens ładować w niego plny
siimon Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 @@morozaw, ja dla mnie to wystarczy założyć nowy łańcuch pozostałe części wyczyścić i cieszyć się jazdą. Proszę o ocenę. Chciałbym, żeby polubiła się z nowym łańcuchem.
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2013 Doradźcie, czy jest sens ładować w niego plny Sens jest jak najbardziej bo ładny klasyk, kaseta swoje przejechała i pewnie nowa będzie wskazana razem z łańcuchem. Proszę o ocenę. Chciałbym, żeby polubiła się z nowym łańcuchem. Powinno bęz problemu, w razie czego można lekko poprawić pilnikiem bo zębów nie brakuje
morozaw Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Witajcie, dzięki za odpowiedź, co myślicie o wymianie korby? Sam mam wrażenie, że jest w gorszym stanie od kasety, może tego na foto nie widać, przyjrzyjcie się na środkowy blat. Czy mimo starego roweru, bębenek będzie znormalizowany? Niebawem założę nowy temat z prośbą o pomoc w dobraniu napędu do około 200 zł, tak by podpasował pod obecne komponenty. Zaglądałem do podklejonego, ale idzie zgłupieć na allegro, te same numery modelowe a różnie opisywane, czasami nawet deore zamiast acera.
Techniq Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 https://dl.dropboxusercontent.com/u/96762593/DSCF6076.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/u/96762593/DSCF6077.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/u/96762593/DSCF6073.AVI
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2013 Witajcie, dzięki za odpowiedź, co myślicie o wymianie korby? To STX o ile sie nie mylę ? Szkoda korby bo to były sprzęty nie do zaje ... chania zębatki faktycznie średnie już są może poszukaj i wymień same zębatki jak nie ... no coż. Czy mimo starego roweru, bębenek będzie znormalizowany? Tak, możliwe ze masz 7 rzędowy choć nie powinien być. Jeżeli by sie tak okazało, najtaniej i zachowując ogólny Retro klimat można wymienić tanio sam bębenek, bo zapewne piasta shimano, więc wystarczy kupic sam bębenek lub całą np używaną piastę i przełożyć. Ale wtedy i obręcz lekko trzeba będzie przesunąć. https://dl.dropboxusercontent.com/u/96762593/DSCF6076.JPG Korba jest ok choć widać ze trochę dostała, kasta dziwnie nie równomiernie zużyta w każdym bądź razie nie za bardzo sie nadaje do odzysku.
Techniq Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 a przeglądałeś film? boje się, że to wina korby odnośnie zaciągania mi łańcucha i zniszczenia przedniej przerzutki - na dniach wpadnie do mnie deore XT i nowy napęd i nie chciałbym stracić przerzutki po pierwszych 20km. Dodam, że z korby pościerałem zadziory bo kilka ich było - przejechane ponad 4.5k km. (człowiek jedzie po spd, wraca zakłada, pierwsze 5km TRACH tydzień bez zabawki :<)
morozaw Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Witajcie, kolega @Puklus zgadł Właśnie teraz skoczyłem i spisałem wszystko co się dało, niestety, nie mam żadnych danych odnośnie kasety, znam jedynie wielkość trybów. Korba 175, FC-MC34, VIA, JAPAN UA, 22-32-42T Kaseta nr patentu 4889521, 11-12-14-16-18-21-24-28T, przy każdym rozmiarze było coś TL4-5-... (różne wartości) zmieniarka przód FD-M567 (angle 66*-69*) zmieniarka tył RD-M567 piasty niestety nie shimano tylko EXT-TEC, na obu wybity model 96JOY Co by nie zaśmiecać głównego wątku, pewnie otworze własny i opiszę sprawę oraz posiadany już osprzęt. Niestety nie widzę na allegro zębatek do mojej korby STX, a chętnie wymieniając napęd zmieniłbym już całość dla spokoju, bo trochę już jest zmęczona.
magnum146 Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Proszę o ocenę (innego foto nie mam jak na razie) http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/34/24/40/63/3424406393_1
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2013 Proszę o ocenę (innego foto nie mam jak na razie) Fota że tak powiem guffniana ale widać ze zgon ... do wymiany Niestety nie widzę na allegro zębatek do mojej korby STX Na pewno stronglite produkuje zębatki w tym rozmiarze i inne firmy też ... niestety do tanich rozwiązań to należeć nie będzie. Pasuje korbę wymienić ewentualnie pilnikiem ją poreperować we własnym zakresie.
magnum146 Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Fota że tak powiem guffniana ale widać ze zgon ... do wymiany a ta w lepszym stanie? http://img1.aukcjoner.pl/gallery/014035010/1_f.jpg
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2013 a przeglądałeś film? boje się, że to wina korby odnośnie zaciągania mi łańcucha i zniszczenia przedniej przerzutki Korba sie kreci ok, zębatki nie bujają wiec jest ok a ze zaciąga ... to czasami tak jest bo tak i już, a czasami trzeba tu i ówdzie pilnikiem posmyrać i przestanie zaciągać. a ta w lepszym stanie? Jak bym był złośliwy to bym ci zrobił kuku
Mod Team Pixon Napisano 7 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 a przeglądałeś film? Sprawdź dokładnie tę zębatkę. Musi być zadzior albo któryś ząb jest minimalnie krzywy.
Mod Team mrmorty Napisano 7 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 mrozaw - ale Ty masz 8rzędową kasetę moim zdaniem kaseta do wymiany, a korba powinna przyjąc nowy łańcuch, jak nie to pilnik do ostrzenia łańcuchów w pilarkach
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 jak nie to pilnik do ostrzenia łańcuchów w pilarkach Na niego trzeba szczególnie uważać bo ma 5mm i jest itnie ostry, łatwo można zepsuć bardziej niż jest. Co do kasety już mu poleciłem kilka rzeczy
morozaw Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 Tak wiem, że mam 8 rzędową, nigdzie nie twierdziłem, że jest inaczej Martwię się jedynie o to, że bębenek może być niestandardowy pod kasetę 7 rzędową. Czy wtedy też się uda zamontować obecne kasety 8rz? Przy okazji chciałbym wymienić na kasetę 32T, bo czasami brakuje tej elastyczności w lesie. Dokładnie, z kolegą Puklus wymieniam się zdaniami i zdobywam odrobinę wiedzy via PW, ale niebawem założę nowy swój temat Chciałbym się przy okazji czegoś nauczyć i dowiedzieć Wiedzy nikt mi nie zabierze Odnośnie korby mam mały dylemat, czy wymieniać blaty, czy kupić nową korbę, czy ratować pilnikiem tą jeszcze, ewentualnie jeździć na takiej jak jest. Trochę szkoda dość wysokiego modelu korby, mimo, że jest stary, ale mam wrażenie, że jest solidna. Martwi mnie tylko stan uzębienia, może znacie dobrego dentystę? Niestety, ważę prawie 100kg, a lubię "depnąć" czasami przy gwałtownym rozpędzaniu. Na szczęście 95% to poziom i asfalt. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 Bębenek na pewno masz HG czyli taki jak każdy niemal że, co do korby to ciężko powiedzieć, możesz spróbować na początek na niej jeździć jak sie nie da będziesz myślał co dalej
Mod Team mrmorty Napisano 7 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 ... jest itnie ostry ...moderator a takich słów używa... fe...
morozaw Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 @up, nie przesadzajmy Mam nadzieję, że obędzie się bez problemów tą kasetą. Niestety na korbie pisze IG chain only, czy to coś zmienia w kwestii łańcucha i kasety jeśli chciałbym pozostawić obecną korbę? Bardzo możliwe, że obecna kaseta również jest IG, choć nie ma na niej zbyt wiele oznaczeń. Zrobię więcej fotek kasety, gdy otrzymam obręcz z centrowania i wymiany 3 pękniętych szprych.
Mod Team mrmorty Napisano 7 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2013 to ja już nic nie rozumiem - na zdjęciu kaseta 8 rz a gadamy o 7rz???!!!Korba powinna spokojnie przyjąc łańcuch, a jak nie to podpiłowac - jak wyżej; To że IG to nic nie znaczy - tak kiedyś producent przywiązywał do siebie klientów - na UG czy HG też będzie chodziłoW tajemnicy zdradzę że na pc830(SRAM) też da radę...O Wippermanie nie wspomnę...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.