Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Tą 44 przeleć pilnikiem tak jak pisało na początku i przestanie skakać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Uploaded with ImageShack.us Mam taką kasetę razem z 1 łańcuchem (byla jezdzona na 2), nowe blaty do korby i zestaw z wyciągniętym łańcuchem zniszczona kasetą i duzym blatem zaś środkowy blat jest ok i uzywany lancuch przyjmie. Którą opcję wybrać, żeby wykorzystać te części na maksa: 1. dojechać obecny napęd, założyć używaną kasetę z łańcuchem do nowych blatow 2. załozyc uzywana kasete z lancuchem do starych blatow, duzy blat podpilować i dojechac 3. stary dojezdzic, kupic nowa kasete z lancuchem i wymieniac nowa kasete i lancuch ze starymi częściami po ilus tam kkm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Z 9,8 i 7 będzie problem raczej będzie skakać. Ja osobiście bym podratował kasetę, bo ja już taki jestem. Ale polecił bym pewnie wybrać opcje 2 dojechać całość i wymienić na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 również skłaniałem się ku opcji drugiej, chociaż z drugiej strony, w przypadku 3 opcji - gdybym założył nową kasete z łańcuchem a potem podmienił kasetę z łańcuchem po kilku tysiącach - może blaty korby zużywałyby się równomierniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Tak też można zrobić ale do nowego łańcucha pasowało by prawdopodobnie trochę pilnikiem zębatki korby naprowadzić czyli poprawić kształt ich zbocza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam. Przy okazji serwisu zimowego rozebrałem napęd na części pierwsze. W związku z tym mam pytanie o stan zużycia korby i kasety. Zestaw przejechał jakieś 4 tysiące kilometrów. Obecny łańcuch (sram 830) jest drugim z kolei. Korba to SR Suntour xct v2, a kaseta shimano hg30. Mam nadzieję, że cokolwiek będzie widać na tych zdjęciach. Korba jeszcze przed myciem, a kaseta już po Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Korba jest ok a kasecie zrob ostre, wyraźne zdjęcie daj jej rutinoskorbin czy cos ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Siema, to teraz ja się zwrócę do was o pomoc. Korba: http://imageshack.us/photo/my-images/255/20121212163108.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/706/20121212163233.jpg/ i kaseta: http://imageshack.us/photo/my-images/607/20121212163611.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/28/20121212163623.jpg/ P.S Zdjęcia robione lodówką przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Może i lodówką ale jak byś wyszedł na zewnętrzną lodówkę, jest tyle sniegu ze było by wystarczająco jasno. Korba widać bo sporym przebiegu ale jest ok. Na kasecie nie za wiele widać, nie jest zła ale wstrzymam sie od głosu poki nie postarasz sie ze zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytlas Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Chce zakupić do swojego sprzętu kasetę. Cały czas myślałem nad nową XT, lecz znalazłem na allegro używanego XTR. I teraz moje pytanie, czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch ? Sprzedawca napisał że przejechał na niej jeden sezon, ok. 4000km. Jak dla mnie kaseta wygląda całkiem elegancko, 3 i 4 chyba wyglądają najgorzej. Oto link do aukcji: Kaseta Shimano XTR CS-M970 11-32 LEKKA !!! (2855779997) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Moim zdaniem kupowanie kasety z takim przebiegiem a zwlaszcza za 200 zl mija sie z celem , jezeli ta kaseta by miala ok 400 km to warto ja wtedy brac , lepiej kupic nowego XT w tej cenie to tylko kilka gram wiecej. Zuzywać będzie sie tak samo szybko . Co do stanu kasety ta 4 koronka najbardziej zuzywa moze miec problem z przyjeciem nowego lancucha.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dla mnie w ogóle zakup używanej kasety jest jakimś nieporozumieniem, kaseta łańcuch czy blaty muszą być zawsze nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 zakup używanej kasety jest jakimś nieporozumieniem Powiedz to mojej XT kupionej za 25 zł z łańcuchem a która już kreci 15 tysiąc km a ty jak chcesz kupuj nowe za deore za 70 lecz znalazłem na allegro używanego XTR Kaseta wygląda ok i każdego XTRa jakiego bym spotkał brał bym niemal w ciemno ale nie za tyle kasy to zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak kto woli ale jeżeli zależy ci na pracy napędu to nie ma sensu pchać się w używki, sam to już przerabiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Mam kasetę XT, zmieniarkę i manetki X9 nie mam napędowi nic do zarzucenia choć 15 kkm robi swoje powoli trzeba zmienić na nowy. Poza tym skoro potrafię ze zużytej kasety zrobić niemalże nowa ... no ale ty sądzą po wypowiedzi nigdy tego nie robiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No nie reanimowałem kasety , ja wychodzę z założenia że do treningówki kupuje kasetę klasy Alivio/Deore do startówki zawsze XT - i ta i ta zawsze nowe. Co prawda nie neguję że na zużytej kasecie nie można jeździć szczególnie z rozciągniętym łańcuchem bo na mojej starej kasecie XT przez cały sezon jeździł kolega i nic się z tym nie działo, ale wiem również że jakość zmiany przełożeń szczególnie pod obciążeniem jest o wiele lepsza na nowej kasecie z nowym łańcuchem. Zresztą w sumie po co 2 razy płacić, w rowerze startowym jeżeli nie ma błota kaseta lekko starczy na 2 sezony ścigania no może na nie całe, ale przynajmniej jest spokój o jakiekolwiek skakanie łańcucha itp. Może zastanowił bym się w stosunku do kasety XTR czy XX, które swoje kosztują ale sądzę że wydatek 200 zł raz na 2 lata na kasetę XT to nie jest powalająca kasa i lepiej dać ciut więcej za nowe niż kupować niepewne używki żeby potem je reanimować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Masz racje tylko ja śmigam na nowych łańcuchach a to zmienia postać rzeczy I fakt 200zł raz na 2 lata to nie wydaje sie dużo, ja jednak wydałem 25zł raz na 10 000km bo kaseta miała przebieg ok 4000km. Byłem wtedy młody i głupi. o rowerach nie wiedziałem za wiele. wiedziałem ze trzeba sie pozbyć wolnobiegu i to jak najtaniej. Piasta STX za 15zł kaseta XT za 25zł (nie zwróciłem nawet uwagi ze jest 9s i muszę manetki skołować) plus nowe nyple 5zł czyli za 45 zł złożyłem koło z kaseta która przejechała więcej niż niejeden nowy rower z dużo wyższej półki. Działało to z kompletnym osprzętem LX na początku z grupy 570, działało na tyle szybko i precyzyjnie że nawet zapomniałem ze mam łańcuch 8 rzędowy bo po szlifie kaseta nie współpracowała z oryginalnym, badziewnym i beznadziejnym CN 7701. No ale skoro nic nie skacze działa cicho, szybko precyzyjnie ... to czym ja sie przejmuje ? Nie dawno założyłem niemal nowiutka kasetę XT ( widać na niej tylko że miała kontakt z łańcuchem) taką samą jak moja 760. i wiesz co? Raz ze łańcuch ja przyjął bez problemu a dwa działa tak samo jak ta lewie żywa zakładałem tez pająk z 770 bo mam i też działa tak samo. Oczywiście moja kaseta juz prawie nie ma biegu 5 i 6 i tam czuć ze zmiana nie ejsty jak powinna dlatego myślę na wiosnę o zmianie jednak co sie jej dziwić po 15 kkm? Poco pisze te bzdety ? a po to by wyciągnąć wnioski, byłem głupi i przez to sie nauczyłem kilku rzeczy - jak sam nie spróbujesz to sie nie nauczysz, mnie zmusił brak pieniędzy i teraz umiem zaplatać koła, szlifować kasety i inne ciekawe rzeczy - sytuacja wymusza ... zrobiłem sobie manetkę obsługującą 9 przełożeń z tyłu. - skoro potrafię doprowadzić zjedzoną kasetę do dajmy na to 95% jej sprawności za max 50zł to poco mam dawać 4x tyle? Założyłem ten temat z 2 powodów. Bo było wiele pytań odnośnie nowego łańcucha i dlatego ze nauczyłem sie postępować z kasetami i mogę w pewien sposób komuś doradzić. Kupiłem na allegro za 5,5zł kasetę pg950 która za nowego warta niemal 100zł teraz działa jak nowa i powiedz ze sie nie opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 <p>co sadzicie o tej kasecie, troche szkoda mi ja wyrzucic, a fajnie jakby sie dogadala z nowym lancuchem Kliknij zdjęcie aby je powiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Myślę że nie będzie działać z nowym łańcuchem, ale możesz spróbować ze szlifowaniem bo widać zadziorki od zbyt długiej jazdy na jednym łańcuchu, chociaż wątpię w jej bezproblemowe działanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 od 1 do 7 powinno działać reszta jest nie wyraźna to ciężko powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 widze u Was wiekszy optymizm niz u mnie, gdyby bylo cieplej to bym poprostu kasete zalozykl z nowym lancuchem, a tak pozostaje snuc domysly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatat Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Hej! Na początku chciałbym się z Wami przywitać, jestem tu nowy Kaseta i przerzutka zrobiła jakieś 2 000 - 3 000km. Trzeba cokolwiek tutaj ruszać? Jak ocenić zużycie łańcucha? Fotky: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Panowie pouczenie, mało komu chce sie zapisywać fote na dysk, specjalnie ja rozjaśniać czy wyciągać detale zeby dojrzeć. Dodawajcie jasne DOBRZE widoczne części bo inaczej będę usuwał takie posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avatat Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Panowie pouczenie, mało komu chce sie zapisywać fote na dysk, specjalnie ja rozjaśniać czy wyciągać detale zeby dojrzeć. Dodawajcie jasne DOBRZE widoczne części bo inaczej będę usuwał takie posty. Sugerujesz, że moja jest ciemna? Kontury zębów widać chyba.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Nawet jak rozkręce monitor na 100% to nie widze za dobrze, może mam kiepski monitor jednak proponuję dodawać lepsze zdjęcia jak to wcześniej wiele osób robiło. pierwsze i ostatnie jest ok ale 2 średnio. Starać robić sie bez lampy bo od chromu niepotrzebnie sie tylko odbija i raczej prostopadle do kasety zeby jak najlepiej było widać zęby, zdjęcie 3 jest ok ale z tego kąta cieżko cokolwiek wywnioskować. Zerknij chociażby na post 43 zdjęcie jasne wyraźne dobrze widać zęby choć ostatnie już nie specjalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.