humorek Napisano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 O nowym łańcuchu zapomnij, końcówka kasety sie kończy, korba - środkowa do wymiany lub poprawek. Wiec jak ci powiedzieli albo kupujesz cały zestaw kaseta + łańcucha albo dojeżdżasz to co masz. Blat 32 w korbie do wymiany, do tego koronka 11T też już zużyta - chyba jeździsz na przekosie że masz tak zużyte koronki ;p. Dzięki za pomoc, czyli jednak nie chcieli naciągnąć mnie w serwisie. Nigdy nie jeżdżę ustawiając łańcuch po skosie. Kupiłem już łańcuchy i kasetą, teraz pozostało dokupić blaty 32 i 44. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Co powiecie na ten temat: Napęd ma ok 5000km (może więcej). Wymienić trzeba będzie teraz łańcuch bo już jest skrajnie zużyty. Do wymiany też pójdą przerzutki+manetki. Jak w tym kontekście oceniacie stan zużycia zębatek korby i kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Korba wygląda ok a kasetę trzeba było z samej góry złapać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur5236 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Co byście powiedzieli na te dwa wolnobiegi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Oba dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Górny jest brudny, a na dolnym 2 ostatnie sa zużyte, łańcuch prawdopodobnie będzie skakał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nagrix Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Też poproszę o ocenę. Z tym że chodzi mi bardziej o to, jak mocno zużyte są zębatki (coś w stylu: jak nowe/mały przebieg/zajechane strasznie). Z góry dzięki. *Kliknij aby powiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Na kasecie 9 i 8 są zastanawiającego stanu, reszta jest dobra, powinno na nowym śmigać. obie zębatki z korby są dość styrane, pasowało by je pilnikiem delikatnie nareperować ... ten zestaw pracował razem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Po ok. 200km od szlifowania kasety i założeniu nowego łańcucha, zaczął on znowu przeskakiwać. Czy jest sens ponownie ją szlifować? Czy kupić nową? A może założyć z powrotem stary łańcuch i jeździć do całkowitego zużycia? Jak korba to wytrzyma? Obecnie nie widać zużycia na blatach (stal), a nowy łańcuch przyjęła bez problemów. Zestaw korba-kaseta-łańcuch ma ok 3000-3500km. Kaseta jest z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 A dałeś nowy łańcuch ? Jeżeli tak to widocznie źle zrobiłeś szlif bo ja robiłem to 10 000km na tym przejechałem. Albo po prostu kaseta była za miękka i sie poddała. pokaż co to z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meier Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam, niestety kilka dni temu zerwał mi się łańcuch. Kupiłem sobie wczoraj connexa 800 (często polecany na forum). I pytanie czy zgra się ze starą kaseta. Chciałbym uniknąć dodatkowych kosztów, ale coś czuje, że będzie ciężko... 3 fotki powinny wystarczyć do oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Nie ma opcji. Zębatki 4 i 5 są widocznie zurzyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Nie jest tak źle. zębatki sa luzem wiec nie ma spiny, zorganizuj sobie pilnik ok 7-8mm okrągły, może być nawet 5 jak potrafisz nim operować i zrób tak jak masz na 1 zębatce po przeciwnej stronie zeba. Do przymiarek weź jak masz skąd rolkę z łańcucha, najlepiej starego, to kółeczko w ogniwie i je przykładaj, im większą powierzchnią sie styka z zębem ty większe prawdopodobieństwo długiej eksploatacji kasety. A poprawić wypada 4, 5, 6. Na reszcie jak nie będzie skakać to nie ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasqudnik Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 · Ukryte przez Puklus, 12 Czerwca 2013 - daj rozsądną wielkość abo nie dawaj wcale. Ukryte przez Puklus, 12 Czerwca 2013 - daj rozsądną wielkość abo nie dawaj wcale. Witam, Prośba o ocenę stanu zębatek, bo mam problem, gdyż na najmniejszej łańcuch przeskakuje, przy mocniejszym naciśnięciu na pedały. Z góry dzięki pasqudnik Odnośnik do komentarza
SaFree Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 [kaseta] SHIMANO 105, 11-28 10 biegów z łancuchem KMC X10 SL. przebieg 10tys km (1rok).... Czy przyjmie nowy lancuch czy musze wymieniac także kasete... Puki Póki co chodzi cicho i plynnie, z tym że jak łancuch jest na najmniejszej koronce kasety to słychać zgrzytanie .. potem na następnej już da sie jechać, reszta ok... Dzieje sie tak zarówno jeśli lancuch znajduje sie na dużej jak i malej tarczy korby... O prowadnice przerzutki nic nie chaczy haczy... No jakby nie patrzeć przebieg duży, lancuch na pewno sie naciągnoł naciągnął, jednak czy warto kupować nowy lancuch (ok 100zł) i dalej jeżdzić na tej kasecie czy wymienic cały zestaw (ok 300zl) czy jeszcze sie wstrzymac i zajechać do konca. Kaseta na moje oko nie wygląda na bardzo zużytą, zalączam foto z numeracją której koronki najczęściej używam żeby można bylo porównać zużycie. Tych największych wogóle nie używam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Kaseta jest mocno zjedzona i nie ma co liczyć na nowy łańcuch, tak że zajeździj napęd do końca i używaj słownika ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laos Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Witam http://naforum.zapodaj.net/d6f6f21f1b52.jpg.html Czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch? Czy tą kasetę da się rozłożyć i dokupić tylko zużyte zębatki? Jak się jeździ po nizinach to często tylko 2-3 najczęściej używane zębatki są zużyte. Jak jest najlepsza strategia ? Jaki twarde/wytrzymałe kasety polecacie? Waga nie gra roli. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 na 5 biegu widać zużycie (trochę na 4 i 6) - doprowadź napęd do porządku i wtedy wrzuć zdjęcie.Nawet jeżeli da się rozłożyć tą kasetę, to kupno osobnej zebatki bedzie w granicy 13zl a wiec na pewno nie opłacalne, jeżeli calą kasetę możesz mieć za mniej niż 50zl. Co do łancuchów w przypadku napędu 8-biegowego seria Wippermann Connex 80x (0/4/8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laos Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 na 5 biegu widać zużycie (trochę na 4 i 6) - doprowadź napęd do porządku i wtedy wrzuć zdjęcie. Nawet jeżeli da się rozłożyć tą kasetę, to kupno osobnej zebatki bedzie w granicy 13zl a wiec na pewno nie opłacalne, jeżeli calą kasetę możesz mieć za mniej niż 50zl. Co do łancuchów w przypadku napędu 8-biegowego seria Wippermann Connex 80x (0/4/8) Witam Po pierwsze kaseta Sram PG-970 to napęd 9-biegowy, nie 8-biegowy. Po drugie pytałem o kasetę, nie o łańcuch. Po trzecie kaseta PG-970 kosztuje nie "mniej niż 50zł", a około 140zł. Pytanie pozostaje, czy i jak da się rozebrać tą kasetę i czy i gdzie da się dokupić najbardziej zniszczone zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Również poproszę o ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Replay Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Laos, kaseta jest rozbietalna, trzeba od kręcić z tyłu taką małą śrubke. Trudno znaleźć pojedyncze zebatki że sklepu ale możesz je znaleźć bądź całą kasete tanio na giełdach rowerowych na Facebooku np three60.pl, sam osobiście tam dostałem swoją taką nowa ponieważ facet wymienił w nowym rowerze na 10s Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 https://picasaweb.google.com/101286877446328121567/STX?authkey=Gv1sRgCKrgmrTol6TM3wE Korba pewnie przyjmie nowy łańcuch, a kaseta też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch ? https://lh6.googleusercontent.com/-pwdX_yyDnrA/UcN0ItmLiRI/AAAAAAAAD8Q/A2BWrd5LIus/w1127-h845-no/kaseta+xtr970+2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch? 7, 6, 5 i 4 do poprawek nowy się nie przyjmie. a zębatek do kasety nie kupisz, nie te co potrzebujesz. No chyba ze z 2 reki, napęd 9 rzędowy ale connex 8xx jest dobry i tani i będzie współpracował. Również poproszę o ocenę 10tki nie widzę ale 9, 8, 7 i 6 są zjedzone dość, marne szanse na współprace. Korba pewnie przyjmie nowy łańcuch, a kaseta też? Korba jak i kaseta powinny działać bez większych problemów, wątpliwość mam jedynie do najmniejszej zębatki kasety. Czy ta kaseta przyjmie nowy łańcuch ? Troszkę ciężko to ocenić ale myślę ze tak, powinno sie udać, a na pewno powinno sie dotrzeć po jakimś czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Odkładam powoli na nową kasete i tym razem dwa łańcuchy albo trzy. Jeszcze sporo na tym posmigam ? Tapatalk iPad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.