Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam do Was takie jedno pytanie, w jakim stanie zużycia są 2 i 3 tarcza korby i kaseta na zdjęciach poniżej? Dodam, że mają przejechane około 3500-4000 km. Pojawił mi się problem w postaci przeskakiwania łańcucha z drugiej tarczy na pierwszą na podjazdach gdzie muszę przyłożyć więcej siły. Czy może to być również spowodowane rozciągnięciem łańcucha, w końcu ma już przejechane prawie 4000 km. 

http://zapodaj.net/images/dc87135fe12f7.jpg

http://zapodaj.net/images/8046003203d94.jpg

http://zapodaj.net/images/4ab889196de6d.jpg

Jeżlei wyprawa będzie dosć ciężka a i ty będziesz używał tego co to tej pory (czyli te same przełożenia co zwykle) kaseta może nie wytrzymać. Zalecał bym na prawe lub wymianę.

Czy w takim razie przeszlifowanie 'wzmocni' tak zużytą kasetę? Czy tylko zapobiegnie przeskakiwaniu łańcucha?

• Mod Team

Czy w takim razie przeszlifowanie 'wzmocni' tak zużytą kasetę?

Szlifowanie w żadnym wypadku nie wzmacnia kasety tylko ją osłabia, bo zeszlifowujemy cześć zębów. Jednak naprawiamy stan zboczy zębów, przez co możemy uczyć nowego łańcucha, i ząb niby słabszy a dzięki temu wytrzyma znacznie większy dystans. 

Co myślicie o mojej ? Nie wchodzi mi ostatnia przerzutka tzn. ta najmniejsza oraz jak na korbie dam na najwyższą zębatke to, gdy kręce do tyłu pedałami łańcuch spada... Pomoże ktoś i wyjaśni mi to? z góry dziękuje i przepraszam za kiepskie fotki :)

ldgckrhskyqx_t.jpg

to33ojn707dj_t.jpg

• Mod Team

Co myślicie o mojej ?

Myślimy a przynajmniej ja myślę, że z twoim pomyślunkiem jest nie za bardzo, pytasz o ostatnią zębatkę a dajesz zdjęcie gdzie ona jest całkowicie nie widoczna, naprawdę nic tylko podziwiać :P a twoje problemy wynikają raczej z niewyregulowanego napędu.

Sorry ale nie wiedziałem... Myślałem że z doświadczenia mi ktoś powie co mogło się stać co np. powiedział kolega wyżej,lecz nie jest to chyba w 100% pewne( dobrze mówie? nie wiem)  ale to nie ważne bo to ja tu jestem amatorem totalnym i dostosuję się do rady powyższej ( i innych poniżej;p) i zrobię dokładniejsze zdjęcie(sory za offtop uup). A tak nawiasem mówiąc to rower był na przeglądzie przed sezonem... ;/

• Mod Team

Wiesz z doświadczenia to ja ci stawiam diagnozę - coś się zepsuło, i jest ona w 99% poprawna :D Wyjmij koło, zrób ładne i ostre zdjęcie, najlepiej na słoneczku a nie w piwnicy. Dodatkowo ze rower był u pana serwisanta na przeglądzie nie znaczy ze człowiek odróżnia kombajn od kasety :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...