Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt tego nie wie czy do wymiany dlatego napisałem abyś wymienił najpierw łańcuch bo nic nie ryzykujesz. Kaseta może mieć problemy z przyjęciem ale być może da radę. W najgorszym wypadku wszystko wyjdzie w okolicach 200 zł z korbą i kasetą Alivio i jakimś Connex-em np. 800 lub 804.

• Mod Team
Tak tylko tu raczej nie jest winny kiepski łańcuch tylko brak dbałości o napęd

Ilość brudu w napędzie nie wyciąga stali szybciej ... chyba ze o czymś nie wiem, ewentualnie mogą robić sie luzy na sworzniach co łańcuchy shimano bardzo lubią robić.

Ilość brudu w napędzie nie wyciąga stali szybciej ... chyba ze o czymś nie wiem, ewentualnie mogą robić sie luzy na sworzniach co łańcuchy shimano bardzo lubią robić.

Syf w ogniwach działa jak pasta polerska i przyspiesza zużycie, nie jakoś strasznie ale jednak.

• Mod Team

Oczywiście, jednak jak mamy łańcuch z lichej stali, zanim sie wytrą sworznie to łańcuch sie zdązy naciągnąć do kilku % :P a przez co kaseta sie zniszczy a brud jej w tym nic nie pomoże bo nawet nie zdązy. Co innego jak kaseta i łańcuch sięgają ponad 5000km to wtedy tak, brud przyśpiesza zużycie.

Czy jeszcze da rade ten sezon objechać na poniższym zestawie:

P1040936.jpg

P1040937.jpg

Wiem że korby brudne, ale po świętach będę miał ściągacz do korb i je wyczyszczę:

P1040942a.jpg

P1040940b.jpg

i dodatkowo kółeczka z przerzutki

P1040939.jpg

Może nie w tym dziale ale przy okazji czy można smarem litowym ŁT-43 (zielony) przesmarować te kółka z przerzutki?

Obecnie były jakimś czerwonym smarem posmarowane.

Po lewej kółko prowadzące, po prawej napinające.

Panie i panowie prosze o ocene zebatek mojego wolnobiegu i tarcz. Wiem, ze brudne ale dopiero zaczynam reaktywacje starego, zaniedbanego gorala. Podejzewam, ze bedzie problem z jazda na nowym lancuchu, a stary jest zardzewialy, jak sie da to zaloze go z powrotem. Planuje zrobic z tego single speeda wiec zalezy mi najbardziej na najwiekszym blacie z przodu.

8609642065_8854e88a4f_z.jpg

IMG_5230 by

8609640867_674fbaa053_z.jpg

IMG_5231 by

8609639775_1e6ded258c_z.jpg

IMG_5233 by

:Kerad 3 i 4 zębatka kasety pogryzą się z nowym łańuchem, na korbie mała i średnia zębatka są nieco wytarte, kółeczka przerzutki ok.

:Zefir15Z tego co jako tako widać na kasecie 2 i 3 zębatka już troche zużyte, na korbie średnia zębatka średnie zużycie, duża zębatka mocno zużyta (do wymiany).

Takma być , niższe zęby są po to aby łatwiej można było zmieniać przełożenia. 

Łańcuch poszedł do kosza :P Kasetę zostawiam, ale zastanawiam się nad korbą :

http://pokazywarka.pl/515tga/

Trochę dogłębniej się jej przyjrzałem i.. zaznaczyłem na czerwono niepokojące miejsca, czy one kwalifikują się do wymiany ??

Pozdrawiam

Moim zdaniem kaseta jeszcze nie dojechana powinna jeszcze sporo pociągnąć ;)

W dobrym stanie. Jeździj spokojnie!

Jeżeli wg ciebie to wysoka rozdzielczość ... :P

Nie widzę dokładnie 3 i 4 wygląda na dość zużyte ale ogólnie w dobrym stanie.

Dzięki Panwie za informacje :)

Kaseta ma już przejechane 5 tyś.km z czego 1500 po lesie w śniegu i po plaży w zimie.

Współpracuje z już drugim łańcuchem i właśnie zastanawiam się nad trzecim.

Mam takie pytanko do was..

Co do łańcucha znalazłem, jest parę firm które produkuje "Tester zużycia łańcucha".Ale w którymś temacie przeczytałem że są "wzorniki" do sprawdzania stanu zębów czy ktoś się spotkał z takim urządzeniem. Prosił bym o jakiegoś linka zdjęcia ew. poprawną nazwę tego przyrządu. Planuje się zapytać w servisie rowerowym żeby mi sprawdzili stan zębów:D tylko muszę wiedzieć o jakie urządzenie pytać czy posiadają, żeby się nie odbić z oceną wzrokową.. 

Pozdrawiam

Sorry jeśli OT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...