Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Z racji dużej ilości tematów typu : czy przyjmie nowy łańcuch postanowiłem skrobnąć co nieco na ten temat.

W tym temacie można dodawać zdjęcia swoich zębatek i prosić o poradę ;) oddzielne tematy temu poświęcone będą usuwane.

A więc zacznijmy :

Wspomnę tylko ze materiały pobrane ze strony Strona rowerowa u Zbooya bardzo dobra strona na którą każdy rowerzysta powinien zaglądnąć.

zuzzeb1.gif

To co widzimy to oczywiście są zebatki jakieś kasety po podanym przebiegu, jak widać po znacznym przebiegu zębatka jest dość zdeformowana co upośledza prace napędu.

Jeżeli chodzi o naprawę zębatek można to zrobić na 2 sposoby:

- jeżeli jest możliwość rozebrania całkowicie, kasety/korby, możemy naprawić zębatkę pilnikiem okrągłym o średnicy ok 8-9mm.

- jeżeli nie mamy możliwości rozebrania kasety, jest zanitowana na amen np XT można to zrobić wiertarką i kamieniem szlifierskim o takiej samej średnicy ok 9mm

Oczywiście jeżeli mamy kasetę z przedziału 30-50zł nie ma to sensu bo naprawić całą kasetę to naprawdę dużo roboty.

szlif1.gif

Musimy dążyć do przywrócenia zboczu zeba pierwotnego kształtu jak to pokazuje rysunek powyżej. Wzorować sie należy najmniej zużytą zębatkę ( najlepiej nową tylko nie 11t bo ona jest trochę inna :P ) lub ewentualnie druga stroną zbocza.

To by było w sumie tyle, zainteresowani doczytają sobie na stronie zbooya co i jak. Wystarczy kliknąć index i odszukać kasety/szlifowanie.

Również w tym temacie można swobodnie podsyłać linki do zdjęć swoich zębów w celu uzyskania odpowiedzi czy przyjmie nowy łańcuch. Kółeczka z przerzutek i ogólnie wszelkie koła zębate współpracujące z łańcuchem można tu zamieszczać, rowerowe oczywiście. W razie ewentualnych pytań czy sugestii piszcie do mnie na PW.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Kupiłem dzisiaj treka 4900 disc model 2012 i mam problem z przeskakiwaniem łancucha. Nie wiem czym to jest spowodowane, więc doradzę się fachowców. Poniżej zamieszczam zdjęcia wszystkich elementów napędu. Poza napędem zauwazyłem jeszcze, że smar wydostaje się z przedniego amortyzatora. Pozdrawiam

8c477cf6b079.jpg e390e7b51f5b.jpg dc9e500b0c28.jpg 2b148d9a626b.jpg bad17a77d7e6.jpg

Wszystko będzie wyczyszczone ale dopiero dzis go kupiłem, więc nie miałem czasu. Łancuch przeskakuje prawie na wszystkich zębatkach kasety chyba oprócz 3 największych, ale wtedy działa na nie raczej mała siła

Podsumowując muszę kupić kasetę i łańcuch? Kółka przerzutki tylnej są jeszcze ok?

Znowu nie miałem czasu tego wyczyscic ale przymierzam się juz do zakupu łancucha bo i tak samo wyczyszczenie cudownie tego pewnie nie uzdrowi. Mam kasetę 10 rzędową i do niej polecają np łancuch wippermann 10s0. Dobry wybór? Szczerze mówiąc mało jezdże, sa to tzw wypady " do sklepu bo bułki" więc może polecicie mi jeszcze coś innego

• Mod Team
polecają np łancuch wippermann 10s0. Dobry wybór?

Nie siedzę w 10s ale connexy to jedne z lepszych łańcuchów wiec nie sądzę ze by to był zły wybór.

czy ta kaseta ogarnie jeszcze nowy łańcuch?

Do 5 biegu wygląda całkiem ładnie od 6 zaczynają sie schody, myślę ze wszystkie do poprawek bo będzie skakać, znaczy wszystkie luźne. Jednak jest to XT i warto sie za to zabrać ;)

Napisano · Ukryte przez Puklus, 29 Listopada 2012 - Wszystko fajnie ale poza tematem.
Ukryte przez Puklus, 29 Listopada 2012 - Wszystko fajnie ale poza tematem.

Łańcuch już kupiłem, czekam na paczkę. Zobaczę jak to będzie chodziło na tej kasecie.Umyłem dzis napęd niebawem wrzuce fotki niech fachowcy rzuca okiem, Zauważyłem ze na tylnej kasecie same zmieniają się biegi, jadę i wskoczy np z 5 na 6-ty bieg za chwilkę z powrotem na 5

3, 4 ze znacznymi śladami zużycia. 5 w nieco lepszym stanie. Reszta _wydaje się_ być bez zarzutu.

Na podstawie samych zdjęć bardzo ciężko stwierdzić stan. Tak więc do tych sugestii należy podchodzić z rezerwą

Postuluje dodanie do tematu kilku _bardzo dobrych_ zdjęć zębatek w różnym stanie zużycia. Tak, żeby widoczne były "wgniecenia" oraz kształt zębów.

Ponadto zdjęcie/zdjęcia z przyłożoną tulejką albo wiertłem (fi ok 7.5mm) do odpowiedniej strony zbocza (w kasecie z lewej, w zębach korby z prawej strony). Będzie to lepsza pomoc dla samodzielnej oceny.

Ktoś zapyta czemu tylko "postuluje" a sam nie zrobię, nie wytłumaczę. Odpowiadam. Nie mam odpowiedniego sprzętu fotograficznego oraz/albo umiejętności. Od niedzieli próbuje zrobić takie zdjęcia przy użyciu swojego aparatu. Różne światła, różne warunki, różne ustawienia. Poddaje się. Nie potrafię zrobić _dobrego_ zdjęcia. Takiego, na którym było by widać istotne szczegóły.

Potrzeba do tego przede wszystkim aparatu, który robiłbym dobre zdjęcia w trybie makro (pewnie lustrzanka z odpowiednim obiektywem). Plus oczywiście osoba mająca pojęcie jak taki sprzęt fotograficzny wykorzystać.

• Mod Team

Jak dla mnie powinno działać ewentualnie z lekkimi przeskakiwaniami choć nie sądzie bo zjedzone lekką sa duże koła wiec nie powinno skakać.

Można by było zrobić taki poradnik ilustrowany ale to by zajęło sporo wysiłku. Na moje oko wyglądało by to mniej więcej tak ze mamy dajmy na to kasetę 8 rzędową. Zrobić zdjęcie każdej zębatki oddzielnie, czyli dobrze by było jak by była rozbieralna np sramy takie sa, tak aby ukazać nową, i po przynajmniej 2 innych przebiegach i napisać które jeszcze współpracują z nowym łańcuchem a które już nie.

Jednak praca ciągle będzie zależała od wielu czynników i u jednego nie skacze u drugiego skacze, wiec to chyba bez sensu.

Jest nowa kaseta, nowy łańcuch. O dziwo nie przeskakuje mi na środkowej zębatce, którą najczęściej używam, a na tej największej 44z, gdy pójdzie siła w łydę.

Powiedźcie mi czy jest szansa, że się ułoży, a jeśli tak to po ilu km? Zamieszczam foto byście ocenili.

201212063_xexwres.jpg

201212063_xexwrwp.jpg

201212063_xexwrwh.jpg

Jeżeli rzeczywiście nie warto niszczyć łańcucha, to kupię blat slx 44z, jest na alle.gro za 100zł bez śrub, ale śruby sobie przełożę.

Korba to nie kaseta, ta pierwsza jest o wiele wytrzymalsza więc na pewno łańcuch nie ułożył by się na niej tak szybko jak na używanej kasecie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...