Badek Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Co zrobić, gdy jedno ramię v-brake KROSS nie odbija? testowałem wszystkie konfiguracje ze śrubami regulującymi po bokach - zero skutku, w otworach widelca powinny być 3 dziurki na bolec ramienia, jest tylko jedna, więc nie ma tam możliwości regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 To v-ki Alhonga, miałem dokładnie to samo. Zdejmij v-ki, wyczyść i przesmaruj pivoty, daj najlepiej smaru w sprayu(smar który po chwili zasycha) w otworki a szczególnie na sprężynę , i powinno być lepiej.Jednak twój przypadek to tylko jeden z co najmniej kilkunastu na tym forum i jeśli nadal nie będą odbijać to kup lepsze v-ki, choćby Tektro.Alhonga to bardzo niziutka półka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chochol Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jeśli sprężyny wystają na zewnątrz hamulca to możej to słabsze odczepić i lekko wygiąć, pomoże to w napięciu ramienia. Jeśli jednak nie, to pozostaje Ci kupić komplet szczęk do twojego pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Rozumiem że wkręcałeś śrubę regulacyjną na tym ramieniu? Jeżeli nie to wkręcaj ją o skutku albo / i wykręcaj naprzeciwnym. Jeżeli to nić nie da odhacz taki pręcik z tego ramienia zaczepiony z tyłu i wygnij go do zewnątrz, jak zahaczysz z powrotem powinno być lepiej, oczywiście trzeba wyregulować naprężenie śrubami regulacyjnymi. Jest jeszcze taka ewentualność że klocek był ustawiony za nisko i wytarł się tak że jego dolna częćć po odpuszczeniu klamki blokuje się o obręcz, latego ramie nie chce wrócić do pozycji wyjściowej. możesz jeszcze popsikać sprężyny jakimś W40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nasmaruj, reguluj. Tam, gdzie odbija - popuszczasz. Tam, gdzie nie odbija - naciągasz. Po nasmarowaniu ustaw tak i troszkę poruszaj nim, niech "załapie" troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Chyba pozostało tylko nasmarowanie i rozruszanie, bo regulowałem klocki, regulowałem śrubami regulacyjnymi na wszystkie sposoby. Dziwne są w budowie te ramiona, bo nie ma tam żadnych pręcików, są to v-brake Kross (maszyna kolegi, z którą są właśnie te problemy), a w v-brake Tektro (które osobiście mam) są owe pręciki na wierzchu. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Przepraszam za post po postem, ale mam nowe informacje. Dziś założyłem zaciski na nowo, pracowały w porządku, nawet udało się wyregulować i po kilkudziesięciu naciśnięciach klamki było słychać charakterystyczny strzał, po którym lewe ramie już nie odbijało. Wyjąłem ramię z pivotu, wsadziłem ponownie - sytuacja się powtarza, czyli pracuje w porządku, a po kilkunastu/dziesięciu solidnych naciśnięciach na klamkę słychać strzał. Zdjąłem dziś obudowę ze sprężyny - sprężyna wydaje się być w dobrym stanie. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Może sprężyna wypada z zaczepu? Ale jakim cudem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 skoro słychać strzał, to raczej sprężyna wypada z zaczepu. Albo zaczep jest wyrobiony, albo sprężyna za mocno napięta. Dziurek w zaczepie powinno być kilka, może spróbuj zaczepić o inną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Właśnie dziurka jest tylko jedna. Jutro dam ostatnią szansę tym hamulcom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.