Skocz do zawartości

[v-brake]Nie odbija jedno ramię

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co zrobić, gdy jedno ramię v-brake KROSS nie odbija? 

• testowałem wszystkie konfiguracje ze śrubami regulującymi po bokach - zero skutku, 

• w otworach widelca powinny być 3 dziurki na bolec ramienia, jest tylko jedna, więc nie ma tam możliwości regulacji.

Napisano

To v-ki Alhonga, miałem dokładnie to samo.

Zdejmij v-ki, wyczyść i przesmaruj pivoty, daj najlepiej smaru w sprayu(smar który po chwili zasycha) w otworki a szczególnie na sprężynę , i powinno być lepiej.Jednak twój przypadek to tylko jeden z co najmniej kilkunastu na tym forum i jeśli nadal nie będą odbijać to kup lepsze v-ki, choćby Tektro.Alhonga to bardzo niziutka półka...

Napisano

Jeśli sprężyny wystają na zewnątrz hamulca to możej  to słabsze odczepić i lekko wygiąć, pomoże to w napięciu ramienia. Jeśli jednak nie, to pozostaje Ci kupić komplet szczęk do twojego pojazdu.

Napisano

Rozumiem że wkręcałeś śrubę regulacyjną na tym ramieniu? Jeżeli nie to wkręcaj ją o skutku albo / i wykręcaj naprzeciwnym. Jeżeli to nić nie da odhacz taki pręcik z tego ramienia zaczepiony z tyłu i wygnij go do zewnątrz, jak zahaczysz z powrotem powinno być lepiej, oczywiście trzeba wyregulować naprężenie śrubami regulacyjnymi. Jest jeszcze taka ewentualność że klocek był ustawiony za nisko i wytarł się tak że jego dolna częćć po odpuszczeniu klamki blokuje się o obręcz, latego ramie nie chce wrócić do pozycji wyjściowej. możesz jeszcze popsikać sprężyny jakimś W40 ;)

Napisano

Nasmaruj, reguluj. Tam, gdzie odbija - popuszczasz. Tam, gdzie nie odbija - naciągasz. Po nasmarowaniu ustaw tak i troszkę poruszaj nim, niech "załapie" troszkę.

Napisano

Chyba pozostało tylko nasmarowanie i rozruszanie, bo regulowałem klocki, regulowałem śrubami regulacyjnymi na wszystkie sposoby. Dziwne są w budowie te ramiona, bo nie ma tam żadnych pręcików, są to v-brake Kross (maszyna kolegi, z którą są właśnie te problemy), a w v-brake Tektro (które osobiście mam) są owe pręciki na wierzchu.

Dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Przepraszam za post po postem, ale mam nowe informacje.

Dziś założyłem zaciski na nowo, pracowały w porządku, nawet udało się wyregulować i po kilkudziesięciu naciśnięciach klamki było słychać charakterystyczny strzał, po którym lewe ramie już nie odbijało. Wyjąłem ramię z pivotu, wsadziłem ponownie - sytuacja się powtarza, czyli pracuje w porządku, a po kilkunastu/dziesięciu solidnych naciśnięciach na klamkę słychać strzał. Zdjąłem dziś obudowę ze sprężyny - sprężyna wydaje się być w dobrym stanie.

Co może być przyczyną i jak to naprawić? Może sprężyna wypada z zaczepu? Ale jakim cudem?

Napisano

skoro słychać strzał, to raczej sprężyna wypada z zaczepu. Albo zaczep jest wyrobiony, albo sprężyna za mocno napięta. Dziurek w zaczepie powinno być kilka, może spróbuj zaczepić o inną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...