cbl Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Witam, Dostałem w prezencie ramę do roweru(niezły prezent ) Jest to rama BH Oquina, wygląda tak Wiem, że to rama szosowa, ale chciałbym zbudować rower mtb. Proszę o pomoc w doborze widelca żeby rower był bardziej zbliżony do mtb niż do szosy:) Chcę żeby rower był w miarę lekki ale na elementy z carbonu mnie raczej nie stać Pozdrawiam
artex232 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Trochę dziwne przerabiać szosę na MTB, dla mnie trochę bezsensowne Oczywiście widelec sztywny ?
Dudi353 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 jeśli jest nowa to najmniejszym ryzykiem będzie sprzedaż i zakupienie ramy mtb. Rama szosowa może nie wytrzymać takich obciążeń jak mtb i zwyczajnie pęknąć. Po za tym kąty są ostrzejsze i sprzęt byłby narowisty jak szczeniak labradora
cbl Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Napisano 26 Kwietnia 2013 Hmm..rama nie jest Nowa. Nie będę raczej jeździł po jakiś górach. napisałem mtb bo taka geometria mi się podoba - po prostu zwykły góral:-) Jeśli chodzi o widelec to sztywny
Dudi353 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 najlepiej spróbój z jakimś starym sztywnym amorkiem, na chwilę przełóż części ze starego roweru i sprawdź jak ci się jeździ
cbl Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Napisano 26 Kwietnia 2013 No niestety nie mam z czego przełożyć. No ale jak będę szukał to z jakich wymiarów mam wybierać?
Dudi353 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 wymiarów w sensie rozmiar koła? długóść sterówki? nie do końca rozumiem
cbl Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Napisano 26 Kwietnia 2013 Długość sterowki, koło 26 cali. Myślałem że się widelce różnią do szosy a do mtb.. Widać że się nie znam:-) Chodzi mi o to żebym nie leżał tak na tym rowerze tylko bardziej siedział jak na mtb:-)
cbl Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 To jak jest w końcu? Różnią się od siebie widelce do szosy i do mtb? Muszę coś wybrać Długość sterowki, koło 26 cali. Myślałem że się widelce różnią do szosy a do mtb.. Widać że się nie znam:-)Chodzi mi o to żebym nie leżał tak na tym rowerze tylko bardziej siedział jak na mtb:-)
Dudi353 Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 widelce od szosy przeznaczone są głównie pod koła 28 cali, a mtb pod 26/29 cali. Jeśli włożysz do tej ramy koła 26 cali to średnio to się będzie prowadzić.
Fenthin Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Zabrzmię szorstko, ale przyjmij do wiadomości, że z szosy roweru górskiego nie zrobisz. Choćbyś nie wiem jak się starał. Długości, kąty, nawet sposób mocowania hamulca. To w połączeniu z częściami MTB stworzy co najwyżej okropnego rowerowego potworka.
cbl Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 Rozumiem:-) Wytłumaczcie mi jedno-jeżdżę na wycieczki głównie po drogach, czasem zjazd do parku albo na drogi polne. Może rzeczywiście odpuścić sobie mtb? Rower służy mi jako forma transportowa, a nie wyczynowa.. Jakoś nie mogę znieść tej kierownicy zawijanej w dół w rowerach szosowych.. Macie jakieś zdjęcie roweru z prosta kierownica w podobnej ramie? Czy jest możliwość i sens montowania hamulców tarczowych w takim rowerze?
adii22 Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 W takim razie złóż na tym rower lajtowo-crossowy. Sztywny wideł (lub niski amortyzator i tak koszący geometrię), szerokie paputki (najszersze jakie wejdą ) z jakimś bieżniczkiem, prosta kierownica i napęd od MTB (korba 44t, kaseta 11-28t) i masz szosówkę z możlwością zjazdu poza drogi utwardzone (gruntową przejedziesz, równym laskiem też, o ile nie będzie korzeni) ale o atakowaniu ambitnego terenu zapomnij. Ograniczeniem mogą być hamulce, o ile z przodu właściwie zależy od widelca, tak z tyłu możesz tylko szosowe szczęki.
cbl Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 Super! Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o wideł to podaj przykład-tak żeby poprawił tą geometrię. z tyłu hamulce tarczowe nie wejdą?
Fenthin Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Musisz kupić widelec szosowy, ewentualnie przełajowy. Hamulca tarczowego z tyłu nie zamontujesz z prozaicznego powodu - nie ma jak. Ba, nie założysz nawet canti, ani V-brake. Zostają wyłącznie hamulce szosowe. A to znów (w połączeniu z miejscem w tylnym trójkącie) ogranicza wariacje z szerokością opon.
cbl Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Napisano 27 Kwietnia 2013 No tak się cieszyłem tym prezentem, a po prostu nie był trafiony:) Nikt nie chce kupić tanio ramy? Leciutka:) Chętnie zamienię na jakąś MTB... Ewentualnie jakby włożyć jakieś najgrubsze opony które wejdą...ale gdybanie co by było jakby... adii22, Chyba, że mi pomożesz dobrać koła to spróbuję go złożyć-sam nie dam rady:) Rozumiem, że z tyłu tylko hamulce szosowe, nie lubię mieszać więc z przodu też pewnie Jak dobrać felgę oponę? W takim razie złóż na tym rower lajtowo-crossowy. Sztywny wideł (lub niski amortyzator i tak koszący geometrię), szerokie paputki (najszersze jakie wejdą ) z jakimś bieżniczkiem, prosta kierownica i napęd od MTB (korba 44t, kaseta 11-28t) i masz szosówkę z możlwością zjazdu poza drogi utwardzone (gruntową przejedziesz, równym laskiem też, o ile nie będzie korzeni) ale o atakowaniu ambitnego terenu zapomnij. Ograniczeniem mogą być hamulce, o ile z przodu właściwie zależy od widelca, tak z tyłu możesz tylko szosowe szczęki.
adii22 Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Wiesz co, kółka.. jeśli chciałbyś składać je samodzielnie (rękami serwisu ), to polecałbym Ci obręcze crossowe od Accenta (dlaczego? cena/jakość wychodzi wyśmienicie), szprychy Sapim Race (bądź Leader jak chcesz taniej), piasty... No i tutaj problem się zaczyna. Bo możesz na przód władować dowolną piastę, bo możesz mieć dowolny hamulec. Tak więc do przodu: coś od Novatecha, Shimano Deore, wszystko jest dostępne pod obydwa rodzaje hamulców. Teraz kwestia tyłu. Ramy szosowe mają mniejszy rozstaw pod piastę, różnica 5-10mm względem mtb chyba, nie pamiętam. Zmierz i zobacz Jeśli masz szosowy rozstaw, to wal w szosowego Novatecha śmiało, chyba, że wolisz kulkowe Shimano 105. Jeśli piasty mtb podejdą, to wal w novatecha, bezproblemowe dziadostwo. Opony? http://velo.com.pl/czesci/opony-i-szytki/author/rolling-stone-700-x-42 szukaj czegoś takiego, na szosie będziesz wycinać, a poza nią przejedziesz się kawałek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.