Skocz do zawartości

[Hamulec szczękowy]Słabo odbija jedna strona

traffic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z hamulcami szczękowymi w moim rowerze.Jedna strona ta przy lince bardzo słabo odbija, w związku z tym ciężko jest wyregulować porządnie hamulec. Ktoś wie może co jest tego przyczyną? niestety nie mam doświadczenia z tego typu hamulcami i nie wiem jak się za nie zabrać.

img20130426192853.jpg

img20130426192839.jpg

Ogólnie jak nie wie się jak coś jest zrobione to tak się robi, niektórzy nawet sobie zapisują Bo potem jest problem,, a gdzie to było ? może tu ? a jednak nie ? to gdzie ? hmmmm,,

To jest oczywista oczywistość, chociaż czasami zdarza się o tej zasadzie zapomnieć, zwłaszcza jak człowiek chce szybko coś zrobić i wychodzi niestety na odwrót.

Nie zapomnij także wymienić linki i pancerza. Wygląda, jakby sporo przeżyła.

Tak zmienię linki i pancerze, dopiero zabieram się za odświeżanie tego roweru, stał nie używany od 2-3 lat.

Przy rozkręcaniu tego hamulca zwróć uwagę na każdą podkładkę, bo jak dasz gdzie jej nie powinno być to hamulec nie będzie działał jak należy. Przy skręcaniu zwróć też uwagę na siłę z jaką dokręcisz śrubę centralną - możesz ścisnąć tak hamulec że nie będzie pracował.

Ja bym polecił wypolerowanie tego hamulca na lustro, da sie bez problemu to uzyskać - miekkie aluminium. AA i nie spodziewaj się że jak to wszystko poprawnie zrobisz to ten hamulec będzie żyleta ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...