Skocz do zawartości

[konserwacja] rower stał przez 3 lata nieużywany - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Smar stały, gęsty, obojętnie jaki, na orlenie mają Łt-43

O dzięki na orlen mam jeszcze bliżej niż casto ;) a cena ile mniej więcej?

Powiedzcie mi te nakrętki na koło przednie są ogólnie takie same w rowerach czy są różne rozmiary? Dostane taką w costo czy raczej sklep rowerowy? wiem że chyba jest różnica między normalnymi nakrętkami a do roweru bodajże odwrotny gwint maja czy coś... 

Chodzi mi o taką nakrętkę:

post-163696-0-24942000-1367257872_thumb.jpg

Napisano

Doprecyzuję : "Powinni" mieć na orlenie :)

2; tam nie ma żadnego odwrotnego gwintu, normalna nakrętka z tym że z takim kołnierzykiem, nie wiem czy nie dało by po prostu dać przed zwykłą nakrętkę podkładki, chyba by wyszło na to samo. Ale w castoramie powinni takie coś mieć.

Napisano

Doprecyzuję : "Powinni" mieć na orlenie :)

2; tam nie ma żadnego odwrotnego gwintu, normalna nakrętka z tym że z takim kołnierzykiem, nie wiem czy nie dało by po prostu dać przed zwykłą nakrętkę podkładki, chyba by wyszło na to samo. Ale w castoramie powinni takie coś mieć.

No właśnie w castoramie nie było takich pytałam pana co wydawało się że zna się na tym, miał identyczną a na koło się nie nakręciła powiedział mi ze to jest jakaś specjalna z rowerowego potrzebna bo ma bodajże lewy gwint czy coś w sensie że w drugą stronę się dokręca... nie wiem i mam w domu kupę zwykłych nakrętek i żadna mi się nie chce wkręcić wchodzi, lekko się nakręca i koniec... ;(

Napisano

Jak już rozkręcisz koło, to spadź czy stożki w piaście są w dobrym stanie czy nie są zniszczone, ukruszone albo zardzewiałem, ponieważ z tego powodu koło często właśnie nie kreci się tak jak powinno. W ramach jasności stożek powinien mniej więcej tak wyglądać SL278172.jpg

Napisano

Jak już rozkręcisz koło, to spadź czy stożki w piaście są w dobrym stanie czy nie są zniszczone, ukruszone albo zardzewiałem, ponieważ z tego powodu koło często właśnie nie kreci się tak jak powinno. W ramach jasności stożek powinien mniej więcej tak wyglądać SL278172.jpg

Ile jest kuleczek w łożysku? Czy wolnobieg w jakiś sposób się zdejmuje?

Napisano

Tak wolnobiek sie wykreca potrzebny jest do tego taki klucz http://allegro.pl/klucz-sciagacz-do-wolnobiegu-shimano-i3190028047.html Szczeże powiem że nie pamiętam do końca ile tam jest kulek, ale chyba w tylnim kole do piasty wchodzi 18 kulek 1/4, a z przodu są kulki 3/16 cala ale ile ich jest tego nie wiem.

W inny sposób bez tego klucza się nie da? 

Doszłam do tego momentu i nie wiem co dalej... 

post-163696-0-23815300-1367322426_thumb.jpg

Kulki mi wyleciały wszystkie ale jak to wyczyścić i potem je wsadzić to nie wiem... 

I mam problema z tymi nakrętkami na koło przednie... 

Chciałam zamówić na allegro z racji że mieszkam na takiej wsi że nie mam gdzie tego kupić i nie wiem jaki rozmiar mam kupić? Skąd będę wiedzieć że ta będzie dobra na allegro znalazłam różne: http://allegro.pl/nakretka-kontrujaca-piasty-5-16-x-26t-ch-ji-2334-i3210543300.html 

http://allegro.pl/nakretka-kontrujaca-piasty-3-8-x-26t-ch-ji-2335-i3182122821.html

sugerować się tym że np moją idzie odkręcić kluczem 15mm?

Napisano

Właśnie dlatego odkręca się wolnobieg ;p

Teraz musisz wyczyścić bieżnie łożysk benzyną ekstrakcyjną i dobrze im się przyjrzeć. Jeżeli są równe i nie widać na nich śladów zużycia, przechodzisz do stożków i kulek. Jak kulki i stożki są w porządku, to nakładasz smar na bieżnie. powinno być go całkiem sporo, nadmiar i tak wylezie. Jeżeli nie zdjęłaś wolnobiegu, przyda Ci się peceta, żeby poukładać nią kulki w smarze na bieżni. z drugiej strony powinno być dużo łatwiej, gdyż będziesz miała więcej miejsca ;)

Wkładasz ośkę, razem z kontrą i konusem (jedną, od strony napędu). Musisz to zrobić na tyle ostrożnie, żeby nie powypadały kulki. Jak przejdzie na drugą stronę, to wkręcasz konus, kontrę i zabierasz się na kontrowanie.

http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html

W tym poradniku masz to wszystko ładnie opisane, łącznie z kontrowaniem ;)

Powodzenia i nie zrażaj się, jak za pierwszym, drugim albo i trzecim razem nie uda Ci się tego skontrować, jak należy. Przyznam, że zanim to opanowałem, to trochę czasu minęło ;)

Napisano

Właśnie dlatego odkręca się wolnobieg ;p

Teraz musisz wyczyścić bieżnie łożysk benzyną ekstrakcyjną i dobrze im się przyjrzeć. Jeżeli są równe i nie widać na nich śladów zużycia, przechodzisz do stożków i kulek. Jak kulki i stożki są w porządku, to nakładasz smar na bieżnie. powinno być go całkiem sporo, nadmiar i tak wylezie. Jeżeli nie zdjęłaś wolnobiegu, przyda Ci się peceta, żeby poukładać nią kulki w smarze na bieżni. z drugiej strony powinno być dużo łatwiej, gdyż będziesz miała więcej miejsca ;)

Wkładasz ośkę, razem z kontrą i konusem (jedną, od strony napędu). Musisz to zrobić na tyle ostrożnie, żeby nie powypadały kulki. Jak przejdzie na drugą stronę, to wkręcasz konus, kontrę i zabierasz się na kontrowanie.

http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html

W tym poradniku masz to wszystko ładnie opisane, łącznie z kontrowaniem ;)

Powodzenia i nie zrażaj się, jak za pierwszym, drugim albo i trzecim razem nie uda Ci się tego skontrować, jak należy. Przyznam, że zanim to opanowałem, to trochę czasu minęło ;)

Bardzo fajnie opisane dziękuję za to ;)

Jutro spróbuje się z tym uporać i napisze co mi z tego wyszło ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...