Skocz do zawartości

[opona]Maxxis Wormdrive 26x1,9 zwijana trwałość itd.

wojszat95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie...

Ostatnio zakupiłem(i dzisiaj założyłem)maxxis wormdrive 26x1,9 zwijaną na tył.Skusiła mnie niska waga i podobno jest bardzo szybka...Jednak patrząc na kilka opinii, można się wręcz przerazić...Kończą się przy ok.1000KM itd., pełno gum, brak bieżnika itp.

Czy to rzeczywiście prawda? Te opinie są z ~2009r więc nie wiem czy się na nich wzorować.Któryś z forumowiczów może śmiga na nich? Dzisiaj odbędę na nich przejażdżkę 20-30KM ale chciałbym poznać również wasze opinie...Boję się po prostu, że będą to pieniądze wyrzucone w błoto, a dałem za nie 77zł więc nie tak mało ;-)

Tak wyglądają u mnie opony po 4700 km: http://img507.imageshack.us/img507/8013/wormdrive.jpg , z lewej tył z prawej przód.

Założone na początku listopada więc doświadczyły też trochę soli, jeżdżę głownie po asfalcie i w lekkim terenie. Gumy łapie się głównie w mieście (rozbite butelki, szkła itp), tak więc zależy gdzie będziesz na nich jeździł... odkąd zrobiło się ciepło i przestałem jeździć po mieście nie złapałem ani jednej gumy (1700km). Według mnie mieszanka gumy jest bardzo miękka i idealnie trzyma się nawierzchni, boczne klocki pozwalają ładnie przechylać się w zakrętach(słychać jak szumią :) ), ale jeśli lubisz blokować tył to bardzo szybko ją zajedziesz. Na jednym komplecie robię około 10-12 tyś km z tym że raczej ich nie katuje i staram się je oszczędzać.

@noid, oo w końcu jakieś pocieszenie :) Absolutnie nie blokuję tyłu, nauczyłem się hamować ;D Prosze o jeszcze inne wypowiedzi...

PS.Jestem po jeździe testowej i naprawdę na asfalcie są niezłe, cicho itp. a pod ubitych drogach, ew. troszkę dziury i leciutkie kamienie też jakoś najgorzej chyba nie jest ;)

Przejechałem na nich około 1700km 50/50 2 lata temu szosa, szutr, las po czym sprzedałem kupujacy był bardzo zadowolnoy ze stanu bierznika. Są szybkie szczególnie kiedy ktoś przesiada sie z 2.25 :) tak jak w moim przypadku. Złapałem na nich jedną gume w lesie na kamieniach widocznie jakis musiał byc bardzo ostry. Byłem z nich zadowolony ciche na asfalcie bardzo małe opory toczenia a i na scieżki po lasach sie nadawały, a zrezygnowałem z nich tylko z tego wzgledu ze dużo więcej jeżdze po lesie (korzenie kamienie piach i żwir) a ciagłe przekładanie opon mnie zaczeło męczyc :)

na zdjęciu mam je i tam maja przejechane ponad 1000 km . Wiem że mało widoczne foto ale boczne klocki dobrze widać.

:)

Podnieśliście mnie na duchu :P Już myślałem, że to straszny szit ale myślę, że nie będzie tak źle...Jednak nie jest to za dobra oponka ze względu trwałości ;)

Ja mam je (28x1,75) na swoim crossie i dają radę. Co prawda dopiero zacząłem na nich jeździć ale po 200 km są jak nowe. Fajnie trzymają na zakrętach, na głębokim piachu też jechałem, co prawda ledwo, ledwo, ale jednak do przodu. Co do gum to jeszcze nie złapałem na szczęście ;-)

Witaj w gronie użytkowników tych gum.

Ja je kupiłem z tydzień temu - całkiem dobra cena patrząc na to że są zwijane, mają niskę wagę (realna) i są markowe (tutaj oczywiście zależy kto co lubi).

Zapłaciłem 69 za sztukę.

Na stronie producenta ich juz nie ma (nie znalazłem) więc być może wyprzedają zapasy...

Po 70 km, na szbko mogę tylko potwierdzić poprzednie opinie:

Bardzo miękkie - opona jakby się klei do asfaltu.

Ciche

Niskie opory toczenia

Na minus - te boczne klocki dziwnie potrafię pociągnąć bardzo delikatnie rower a to w lewo a to w prawo....

Po wjechaniu w mokre błoto, obkleiły się jak grubą warstwą i nie oczyściły się do końca po 4 km...

Wcześniej miałem Schwalbe Hurricane (drutówka) i te maxxisy niczym im nie ustępują, może z wyjątkiem tego dziwnego ściągania

Trzeba jeździć i już !. Udanego użytkowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...