Skocz do zawartości

[Szczecin Wielgowo] jakie trasy po Puszczy Goleniowskiej?

Wiepsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Koleżanki i Kolegów!

Jestem świerzym mieszkańcem Wielgowa, choć już nieświerzym roweromaniakiem  :thumbsup:

W dniu wczorajszym ruszyłem na pierwsze spenetrowanie okalających Wielgowo lasów sosnowych. Trasa Wielgowo - Sowno - Wielgowo, w swej lwiej części tą nową szutrową drogą ppoż., łącznie 23 km. Chciałbym zapuścić się w Puszczę Goleniowską i stąd mój post. Jeśli znacie ciekawe trasy w tej okolicy, miejsca, które warto zobaczyć, może jakieś jeziorka lub inne cieki wodne, punkty widokowe, górki, jednym słowem wszystko co urozmaica sosnowe gęstwiny - podzielcie się  :yes: .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam Koleżanki i Kolegów!

Jestem świerzym mieszkańcem Wielgowa, choć już nieświerzym roweromaniakiem  :thumbsup:

W dniu wczorajszym ruszyłem na pierwsze spenetrowanie okalających Wielgowo lasów sosnowych. Trasa Wielgowo - Sowno - Wielgowo, w swej lwiej części tą nową szutrową drogą ppoż., łącznie 23 km. Chciałbym zapuścić się w Puszczę Goleniowską i stąd mój post. Jeśli znacie ciekawe trasy w tej okolicy, miejsca, które warto zobaczyć, może jakieś jeziorka lub inne cieki wodne, punkty widokowe, górki, jednym słowem wszystko co urozmaica sosnowe gęstwiny - podzielcie się  :yes: .

Pozdrawiam

Cześć,

Ja też niedawno się przeprowadziłem do Szczecina i poznaję okolicę na rowerze :) Inspiracji i szlaków szukam w necie. Ostatnio zaglądam na stronę zp.pl - tam mają jakieś wycieczki, pomysły na wyjazdy itp.

A oprócz tego to ktoś kiedyś zapytany na szlaku powiedział mi, że jest taka mapa "Okolice Szczecina", albo "Szczecin i okolice" - dokładnie nie pamiętam. Podobno można tam znaleźć sporo tras rowerowych po naszych puszczach.

Pozdrower :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć

Na stronie http://www.bukowa.szczecin.pl/ po zalogowaniu uzyskuje się dostep do map. Wśród nich jest elektroniczna wersja dokładnej i przejrzystej mapy Puszczy Bukowej na której zaznaczone są nie tylko drogi i szlaki, ale także ścieżki. Mapę można bardzo mocno powiększyć bez utraty jakości. Na stronie oprócz map jest mnóstwo informacji nt. Puszczy Bukowej. Mapa dostępna jest w tradycyjnej, papierowej wersji m.in. w Księgarni Słonecznej na os. Słonecznym.

Osobiście polecam Ogród Dendrologiczny w Glinnej, Karasi Staw.. jest tego na kilkanaście wycieczek.. W zachodniej cześci Puszczy, dawniej zmilitaryzowanej znaleźć można atrakcje typu: Bukry, Stara Prochownia, stary niemiecki poligon saperski (pięć betonowych mostów w środku Puszczy z czego trzy duże), ruiny, a w zasadzie miejsce gdzie były baraki dla wieźniarek z Pabianic pracujących w Wiskordzie w czasie wojny, znaleźć można także wagony kolejowe zakopane w ziemi pełniące rolę ziemianek dla Ludowego Wojska Polskiego podczas ćwiczeń parudniowych na pobliskiej strzelnicy. 

Ogólnie to w Puszczy Bukowej nie ma słabych tras - wszystkie są dobre.

Napisano

Cześć

Na stronie http://www.bukowa.szczecin.pl/ po zalogowaniu uzyskuje się dostep do map. Wśród nich jest elektroniczna wersja dokładnej i przejrzystej mapy Puszczy Bukowej na której zaznaczone są nie tylko drogi i szlaki, ale także ścieżki. Mapę można bardzo mocno powiększyć bez utraty jakości. Na stronie oprócz map jest mnóstwo informacji nt. Puszczy Bukowej. Mapa dostępna jest w tradycyjnej, papierowej wersji m.in. w Księgarni Słonecznej na os. Słonecznym.

Osobiście polecam Ogród Dendrologiczny w Glinnej, Karasi Staw.. jest tego na kilkanaście wycieczek.. W zachodniej cześci Puszczy, dawniej zmilitaryzowanej znaleźć można atrakcje typu: Bukry, Stara Prochownia, stary niemiecki poligon saperski (pięć betonowych mostów w środku Puszczy z czego trzy duże), ruiny, a w zasadzie miejsce gdzie były baraki dla wieźniarek z Pabianic pracujących w Wiskordzie w czasie wojny, znaleźć można także wagony kolejowe zakopane w ziemi pełniące rolę ziemianek dla Ludowego Wojska Polskiego podczas ćwiczeń parudniowych na pobliskiej strzelnicy. 

Ogólnie to w Puszczy Bukowej nie ma słabych tras - wszystkie są dobre.

Witam,

dziękuję pięknie za informacje o Puszczy Bukowej. Niestety, moje pytanie tyczyło się Puszczy Goleniowskiej :-), która nie jest tak popularna, jak Puszcza Bukowa i nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji n/t tras w tych lasach.

Niemniej raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Jeśli jest kolega zaopatrzony w androida to proponuję dokładne mapy OpenStreetMap bike&haking lub mapy UMP. Ja z mich korzystam w terenie i zaskakują mnie dokładnością. Jeśli nie masz androida to możesz skorzystać z programu Mobile Atlas Creator ja za jego pomocą zrobiłem sobie mapy ale w nim możesz zrobić screeny i wydrukować np.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Od niedawna jestem zauroczony Puszczą Goleniowską i tam przeniosłem swoje aktywności z Puszczy Bukowej.

Na razie jeżdżę głównie w okolicach Wielgowo, Reptowo, Niedźwiedź i dalej do Morzyczyna, Kołbacza i okolic Miedwia,

jednak w planach mam dalsze eksploracje w okolice Sowna i dalej na północ puszczy. Generalnie Puszcza Goleniowska nie jest zbyt wielka, więc trudno tam się zgubić nie mając map.

Do zobaczenia na trasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...