Skocz do zawartości

[Napęd] Czy spasuje ze sobą

Mpower666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A czemu niby miałoby nie śmigać skoro wszystkie podzespoły są Alivio. Będzie i to naprawdę fajnie ale zamiast łańcucha shimano kup inny np jakiegoś connexa albo C9.

Pozdrawiam

Napisano

Chociażby dlatego, że nie będziesz w stanie wyregulować przerzutki, gdy suport będzie skrajnie za krótki lub będzie kiepskie prowadzenie łańcucha. Zamontowałem kiedyś korbę pod 126mm na suporcie 122mm. Po dociągnięciu korba zaczęła trzeć o o mufę suportu..

A ten??

Dokumentacja jest trochę nie jasna dla mnie. W przypadku FC-431 na kwadracie rekomendowany jest 123mm, dla FC-431-8 126mm. Zakładam, że oznaczenie FC-431-8 to mocowanie octalink. 

Napisano

Dokładnie, do tej korby potrzebny jest suport 126mm. Natomiast nie rozumiem, dlaczego pchasz się w korbę trekkingową?

Bo ma dobre opinie i myśle, że mi wystarczy ale możecie zaproponować inną do 220zł

Napisano

Bo ma dobre opinie i myśle, że mi wystarczy...

Fenthinowi bardziej chodziło o to, dlaczego wybrałeś zakres zębatek 48/36/26 a nie 44/32/22 lub 42/34/24.

Co niektórzy są "uczuleni" na tym punkcie i uważają stosowanie takiego zakresu w rowerze MTB za profanację ;)

Napisano

Większą ilość zębów miałeś na myśli ;)

Upraszczając - przy tym samym przełożeniu na manetkach 3x9 mając korbę z zębatką 48/xx/xx możesz

osiągać większe prędkości niż przy korbach z mniejszą ilością zębów - 42/xx/xx lub 44/xx/xx.

Napisano

Przy czym taka korba w rowerze górskim używanym zgodnie z przeznaczeniem to średni pomysł. W terenie nię rozwiniesz takich prędkości, by 48 z przodu było Ci potrzebne.

Napisano

Popieram @@Fenthin, korba trekingowa w mtb to jakieś nieporozumienie. Miałem tak w moim pierwszym makrokeszu. W terenie średnio daje radę, a rower bez dodatkowych podmianek nie nadaje się do latania po asfalcie - chyba że ktoś lubi szum gum :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...