Arxas Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Jakiś czas temu zauważyłem, że z mojego napędu wydobywa się odgłos przypominający ocieranie łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki. Sprawdziłem jej ustawienie i okazało się, że wszystko jest ok. Uznałem zatem, że może winne jest łożysko lewej miski suportu, które już powoli dogorywało. Wymiana jednak nic nie dała. Przerzutki są wyregulowane, kółka przerzutki wyczyszczone i nasmarowane, łożyska suportu wymienione, napęd jest czysty, łańcuch nasmarowany, a mimo to w trakcie jazdy wciąż słychać ten dźwięk. Niedawno wymieniałem kasetę, łańcuch i bębenek tylnej piasty i wszystko chodziło idealnie. Dodam, że upierdliwy odgłos słychać jedynie w trakcie pedałowania. Przy swobodnym toczeniu się bądź pedałowaniu w tył słychać jedynie miarowy grzechot bębenka. Ktoś ma jakiś pomysł co może wydawać tego typu dźwięki?
artex232 Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Wykręć cały suport nasmaruj go i wsadź ponownie. Mógł się piasek tam dostać
szliri Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Sprawdź czy łańcuch nie dotyka od dołu prowadnicy przerzutki.
Arxas Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Wykręć cały suport nasmaruj go i wsadź ponownie. Mógł się piasek tam dostać Przy wymianie łożysk dokładnie wyczyściłem mufę i miski, a przed ich ponownym wkręceniem nasmarowałem gwinty. Sprawdź czy łańcuch nie dotyka od dołu prowadnicy przerzutki. Łańcuch na żadnym używanym przełożeniu nie ma kontaktu z prowadnicą przerzutki.
zadra1965 Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Wyczyść łańuch, jeśli to nie pomoże to możesz mieć łańcuch rozciągnięty i hałasuje na przednich trybach Jakiś czas temu zauważyłem, że z mojego napędu wydobywa się odgłos przypominający ocieranie łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki. Sprawdziłem jej ustawienie i okazało się, że wszystko jest ok. Uznałem zatem, że może winne jest łożysko lewej miski suportu, które już powoli dogorywało. Wymiana jednak nic nie dała. Przerzutki są wyregulowane, kółka przerzutki wyczyszczone i nasmarowane, łożyska suportu wymienione, napęd jest czysty, łańcuch nasmarowany, a mimo to w trakcie jazdy wciąż słychać ten dźwięk. Niedawno wymieniałem kasetę, łańcuch i bębenek tylnej piasty i wszystko chodziło idealnie. Dodam, że upierdliwy odgłos słychać jedynie w trakcie pedałowania. Przy swobodnym toczeniu się bądź pedałowaniu w tył słychać jedynie miarowy grzechot bębenka. Ktoś ma jakiś pomysł co może wydawać tego typu dźwięki?
Arxas Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Napisano 25 Kwietnia 2013 Wyczyść łańuch, jeśli to nie pomoże to możesz mieć łańcuch rozciągnięty i hałasuje na przednich trybach Łańcuch czysty. Zmierzyłem go jednak suwmiarką i okazuje się, że rzeczywiście jest rozciągnięty - po 1,5 miesiąca niezbyt intensywnego jeżdżenia ... way to go shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.