Skocz do zawartości

[piasta] wymiana łożysk

szkudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem, nie wiem jak wybić łożyska maszynowe z korpusu piasty. Pomiędzy łożyskami jest aluminiowa tuleja i to właśnie ona komplikuje sprawe.

Napisano

Jest to szwajcarska piasta edco champion. Twój sposób nie jest skuteczny przy tego typu piaście, ponieważ oś na całej długości posiada niezmienny przekrój jest okrągła bez żadnych wypustów lub stozków. Oś po odkręceniu została wyjęta a łożyska są nadal w środku i dlatego mam problem z wybiciem ich. Do tego pomiędzy łożyskami znajduje się tuleja która przeskadza w wybiciu łożyska.

Napisano

Jeśli chodzi o tą część w której są zapadki to nie da rady tego okręcić tak trzyma więć chciałem wybić łożysko z drugiej strony i zobaczyć czy ta część nie jest także wbita.

Napisano

Próbowałem podkładając śrubokręt i pukając w niego młotkiem a od wewnętrznej strony nie da ray bo jest ta tuljeka w środku i przez nią śrubokręt się ślizga.

Napisano

Hmm, trudno tak przez neta wróżyć bo faktycznie ciężko powiedzieć co z tym zrobić. A może spróbuj w jakimś serwisie rowerowym zapytać czy by się nie podjęli albo nie pomogli?

Napisano

Jeśli w środku jest tuleja (opiera się prawdopodobnie o wewnętrzne pierścienie łożysk) to trzeba ją siłowo przesunąć. Taką konstrukcję posiadają niektóre bębenki z łozyskami maszynowymi.

Napisano

Spróbuj  wsadzić cienki płaski śrubokręt w szparę miedzy tulejka a łożyskiem (mozsz troche odskrobac) i ruszaj śrubokrętem na boki

Później większym płaskim zrób dźwignie opierając  płaski  koniec  w tej szparze  a „drążek”  śrubokręta o łożysko. 

Jak wyjmiesz jedno łożysko i tulejkę, z łatwością wybijesz  te z drugiej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...