Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Dobra opcja za 300zł

giercio28

Rekomendowane odpowiedzi

Mały test:

http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/article/how-we-test-hydraulic-disc-brakes-24345/

Auriga Pro (wyższy model oczywiście od Comp), siła nacisku: 77Nm

Deore 596: 104 Nm

także różnica na korzyść Deorek spora.

A Elixiry 1 są lepsze od XX WCupów   :icon_cool:

bo to bardzo słaby i awaryjny hamulec. U mnie poleciały uszczelki po 700km bez przegrewania ich ( z tyłu). Nie polecam tego modelu spowalniacza

Moje mają zrobione ponad 6 tyś km, nie odpowietrzałem ich, nie ciekną, klocki z przodu zmieniłem na Accenty spiekane i hamują przyzwoicie, jednym palcem tylnego koła nie podniosę, ale dwoma już tak, ale pewnie trafiłem na dobry egzemplarz :icon_cool:

Szliri masz rację, dodam że  podczas jednego z wielu koniecznych serwisów tektro ukręciła się śruba w klamce (wejście na imbus) i nie ma jak ich odpowietrzyć :icon_confused:

Ukręcenie śruby to raczej nie jest wina hamulców, a braku rozsądku przy dokręcaniu. Jak gdzieś wcześniej pisałem, te hamulce ma w rowerze syn. Rower ma już kilka lat i jedyne interwencje to odpowietrzenie przodu zaraz po kupnie i teraz przed sezonem, bo ktoś nacisnął klamkę, gdy rower był do góry kołami. Jeśli chodzi o skuteczność, to dosłownie przodu nie dotykam, bo przy mojej masie 96 kg wylatuję jak z procy dotykając klamki jednym palcem. Na starcie przy odpowietrzaniu użyłem LHM Citroena. Nic nie cieknie, ogólnie brak problemów.

@Kalafior teraz mi ładnie namieszałeś.. ;) Elixira nie biorę po Avidy ponoć strasznie awaryjne są. Deore też nie bo do tego 360zł trzeba doliczyć adaptery czyli wydatek ponad 400 zł. Myślałem nad tymi m445. Jezdziłem na nich i chodzą z moją wagą. Między m445 a Tektro co byście wybierali ?

Avidy ponoć strasznie awaryjne są

W moim rowerze dla odmiany mam Avid Juicy 5 i też nie narzekam. Faktem jest, że przedni hamulec nie wysyła mnie na orbitę jak Tektro Auriga Comp ale i tak nie mogę mieć powodów do niezadowolenia. Patrząc na opinie, to wszystkie hamulce są do bani. Ja nie wiem o co w tym chodzi. Może trzeba po prostu jeździć i nie popadać w onanizm sprzętowy ? A może ja jakiś dziwny jestem, dorastałem na Romecie Flaming i wszytko mi pasuje ? Trudno na to odpowiedzić.

Jedyna rozsądna porada jaka mi do głowy przychodzi jest następująca: Jeśli jeździsz rowerem w zimie, gdy jest spory mróz, to celuj raczej w hamulce na płyn hamulcowy DOT. Ja nie mam zimowych doświadczeń z jazdy rowerem, ale są głosy, że hamulce oparte na oleju mineralnym źle pracują na mrozie. Jestem skłonny w to uwierzyć, bo da się logicznie uzasadnić.

Tak, tak. Wiem o tym, bo też czytałem o tym dużo. Jednak nie jeżdżę w zimie. Jak już to taka wczesna wiosna, gdzie jest temperatura na plusie już. Inaczej nie ma opcji, że wyjdę na rower bo zimno ;D Taki już nygus ze mnie. Oczywiście jak będzie DOT to tym lepiej, ale Mineral mi starczy ;)

Dobra. Dozbieram te 60 zł na Deore. Ale mam pytanie. Czy potem jakbym sprzedawał rower to one duża namieszają w cenie czy nie warto teraz ich kupować ?

Słuchaj, może ja to tak odebrałem ale zabrzmiało to trochę tak jak to ty byś nam łaskę robił, że kupisz deore. Nie chcesz nie kupuj, wszyscy staramy się tobie doradzić, żebyś po zakupie był zadowolony. Skoro chcesz sprzedać rower, to po co coś wymieniać... Co do ceny to na pewno, bo z reguły rower nawet z beznadziejną hydrauliką jest droższy od tego z hamulcami mechanicznymi. 

P.S Widzę, że jesteś chyba uparty na elixiry 1 to takie też kup, tym bardziej, ze mówiłeś, że jeździsz po mieście i grzeje ci się tarcza więc nie ma tutaj czego roztrząsać, który hamulec ma większą siłę hamowania. Pozdrawiam.

Słuchaj, może ja to tak odebrałem ale zabrzmiało to trochę tak jak to ty byś nam łaskę robił, że kupisz deore. Nie chcesz nie kupuj, wszyscy staramy się tobie doradzić, żebyś po zakupie był zadowolony.

To źle to odebrałeś kolego. Nie o to mi chodziło ;) Oczywiście fajnie, że mi pomagacie...

Skoro chcesz sprzedać rower, to po co coś wymieniać... Co do ceny to na pewno, bo z reguły rower nawet z beznadziejną hydrauliką jest droższy od tego z hamulcami mechanicznymi.

Nie sprzedaje go teraz tylko za jakieś może 2 sezony i chciałem się dowiedzieć czy to coś podniesie na wartości. Teraz już wiem. Dziękuję ;)

Widzę, że jesteś chyba uparty na elixiry 1

Nie, nie jestem wcale na nie uparty. Napisałem tylko, że mam propozycje kupna za 200zł bez tarczy i za 300zł z tarczami.

Dzięki za odpowiedz ;)

Panowie pomożecie mi w doborze adapterów jeszcze? (wiem, że jakbym kupił deorki albo elixiry 1) Będę potrzebował bo chciałem się tak mniej więcej wstępnie zorientować ile wyniósłby mnie cały zestaw.

Jak Elixiry to przód 180mm tył 160mm

Jak Deore to na razie 160mm ale w przyszłośći na bank kupię tarczę większą na przód ;)

Ja się w tym gubię, bo jak na moje oko to każdy wygląda z jednej strony tak samo, ale z drugiej to każdy jest inny..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...