giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam. Miałem wymienić amortyzator ale dziś tak się wkur****** na te moje zaciski mechaniczne shimano, że postanowiłem to wszystko wyrzucić i dać jakąś hydraulikę. Mam na to 300 zł bo jeszcze muszę wymienić klamko-manetki na manetki. Mam tarczę 160mm oryginalne i strasznie się grzeją, więc przyjąłbym jakiś komplecik wraz z tarczami 160mm, tylko nie wiem czy to rozwiąże problem grzania. Poszperałam trochę w sieci i znalazłem bardzo ciekawy zestaw Tektro - o ten: http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-tektro-auriga-comp-przod-i-tyl-i3175401209.html i jeszcze zastanawiałem się w sumie nad tym hamulcem Shimano bodajże M445 czy coś takiego. Znalazłem jeszcze takie używane, bardzo tanie i nie wiem co o nich myśleć. - o te: http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-tektro-io-komplet-przod-tyl-i3190867941.html - i te: http://allegro.pl/hydrauliczne-disc-draco-tektro-komplet-przod-tyl-i3184922218.html (Podczas szperania wyszukałem jeszcze jakieś Alhongi) - http://allegro.pl/kpl-hamulców-tarczowych-hydraulicznych-alhonga-i3168151650.html- http://allegro.pl/hamulce-p-t-tarczowe-hydrauliczne-komplet-alhonga-i3149822538.html Te Alhongi byłyby lepsze niż Shimano? Jak nie będzie Tektro to wezmę właśnie Alhongi albo Shimano... Chyba, że polecicie mi coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Szkoda kasy na tektro czy alhongi najsensowniej było by kupić shimano m596 tylko musiał byś wysupłać stówkę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Nie nie. Niestety ;c 300zł to już max. A i czy jak mam mehaniczne to bez problemu poprowadzę przewód od hamulca w tych "tunelikach" małych co do ramy są przyspawane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Hamulce to rzecz którą się kupuje na długo, także nie ma co szietu brać, jak za 360pln kupisz wspomniane wyżej Deorki, które miażdżą parametrami te wszystkie hamulce co podałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 No tak.. Zobacze jak z kasą będzie jeszcze, ale serio naprawdę wątpie, bo za 400 pare złotych muszę mieć komplet z manetkami już. Co z tymi alhongami ? Jak nie to wezmę te shimano m445 i mi starczą. Głównie miasto więc dadzą radę. Kolega a w zasadzie kuzyn ma je i jak jeszcze chodzą to mi też pochodzą. Panowie to jest możliwe, żeby na ramę 21" byłby przewody 75cm i 135cm ? Tyle mi właśnie około wyszło.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/hamulce-avid-elixir-1-przod-tyl-i3199061955.html Najlepszy wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A jak to jest z tym Dot'em. To prawda że częściej wymaga wymiany/serwisu? Z mineralnym tak nie ma prawda ? Jak zdąże to na pewno kupię. Jak nie to za 160 zł jest przód lub tył więc albo to albo to Aaa. I jescze ważna opcja. Potrzebuję zaciski na te klocki - http://allegro.pl/klocki-a2z-polmetaliczne-shimano-deore-525-575-475-i3142651362.html , bo kupiłem je tydzień temu i szkoda mi 60 zł żebym tydzień jezdził na dobrym i nowym klocku. Będą pasować do Elixira ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Olej nie ma nic do serwisu, dot jest tańszy, mineralny jest droższy Ewentualnie możesz kupić zaciski do tarczówek mechaniczne avid bb5 i komplet dobrych linek/pancerzy wtedy nie będziesz musiał klamko manetek wymieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Kolego. Dzisiaj odpowietrzałem Elixiry sobie. Dot 4 500ml - 10zł w samochodowym Strzykawki do odpowietrzania - 25zł na alledrogo Odpowietrzanie zajmuje 7 minut dla osoby co robi to pierwszy raz. Teoretycznie DOT raz na rok powinno się wymieniać. W samochodzie dota wymieniałem dopiero po dwóch latach. LHM (Olej) 35zł/litr.Kupując m445 zapomnij o jeździe zimą. Dot jest niewrażliwy zimę.Klocki muszą być dedykowane. W tym momencie ujeżdzam te klocki 28zł komplet na hamulec.Mistrz w kategorii cena/jakość http://allegro.pl/avid-elixir-sram-xx-sram-xo-wys-gratis-i3147507963.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 DOTa trzeba wymieniać bo jest higroskopijny i wytrąca się w nim woda. Im więcej wody tym niższa temperatura wrzenia, a jak płyn osiągnie temperaturę wrzenia to hamulec przestaje hamować. W samochodzie można sobie pozwolić na wymianę co 2 lata bo hamowania dużo nie ma, ale długie zjazdy w górach rowerem na dwuletnim Docie to już duże ryzyko. Trochę ciekawych danych: Temperatura wrzenia, świerzży Dot: 3: 401st 4: 446st 5. 518st Dot z zawartością 3,7% wody: 3: 284st 4: 311st 5. 375st Olej Shimano: 536st, nigdy nie absorbuje wody, także jego temperatura wrzenia się nie zmienia Dużo się czyta że nowa seria hebli Shimano dobrze znosi zimową jazdę, także wychodzi na to że Mineralny wygrywa starcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 W samochodzie można sobie pozwolić na wymianę co 2 lata bo hamowania dużo nie ma, ale długie zjazdy w górach rowerem na dwuletnim Docie to już duże ryzyko. Odważna teoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A w m445 nie można mieć DOT'a tylko minerlany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Nie, DOT zniszczyłby uszczelki i heble do wywalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Aha.. Dzięki. A co ile wymienia się mineralny ? Jak znajde te dodatkowe parę złotych to kupię elixiry, ale jak nie to prawdopodobnie m445/446 coś tego typu. Na miasto stykną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 I w mieście ci sie tak te mechaniki grzeją? Mała rada: Nie kupuj hamulców za 400 zł takich, żeby pasowały do klocków, które kupiłeś tydz. temu za 60 bo to bez sensu. Takie klocki zawsze można sprzedać a jak tutaj ktoś już wspomniał hamulce to element, który kupuje się na lata. Jeżeli byłbym tobą to przemęczyłbym sie z grzejącą tarczą w mieście ten miesiąc czy tam dwa i dozbierał 100 i kupił deorki, tym bardziej, ze masz nowe klocki, to jak pośmigasz na nich miesiąc to już ci ich nie będzie tak szkoda. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Aha.. Dzięki. A co ile wymienia się mineralny ? Jak znajde te dodatkowe parę złotych to kupię elixiry, ale jak nie to prawdopodobnie m445/446 coś tego typu. Na miasto stykną. Jak chcesz ruszyć w zimę to nie starczą, a Elixir to mocny hamulec (od wyższych modelu różni się budową obejmy i pierdołami ale technologie użyte do budowy są te same co najwyższy XX ), a m445 to przeciętny hebel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Tektro Auriga to dobre hamulce Kolega używa od 3 lat bez serwisu jak do tej pory, a tymi 596 bym sie nie podniecał bo jeżdżę na nich od roku i w sumie nie robią takiego szału jaką mają opinię, niewiele lepsze od Auriga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 I w mieście ci sie tak te mechaniki grzeją ? Pewnie dotknął palcami tarczy po trzech hamowaniach i się poparzył Ja mam do kolegów takie pytanie, czy odzczuję zmianę na lepsze jak zastąpię tektro auriga comp na deore 596? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 a tymi 596 bym sie nie podniecał bo jeżdżę na nich od roku i w sumie nie robią takiego szału jaką mają opinię, załóż metaliczne klocki jak brakuje mocy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Do Aurigi też można założyć metaliczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ja z kolei miałem tektro auriga comp no i w sumie też je chwaliłem ale do czasu... . To, ze twojemu kumplowi działają 3 lata to mu pogratuluj szczęścia bo mój kumpel też je miał i też 3 lata wytrzymały, potem ukradli rower i teraz nie wiem czy dalej działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booncol Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Na virtualbike.pl masz komplet deore (zaciski i klamki) za 360zl takze nie wiem czy jest sens kombinowac. Wiadomo, ze doliczyc jeszcze trzeba koszt adapterow. Raczej ponizej Deore bym nie schodzil jezeli to ma hamowac. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Do Aurigi też można założyć metaliczne Mały test: http://www.bikeradar.com/mtb/fitness/article/how-we-test-hydraulic-disc-brakes-24345/ Auriga Pro (wyższy model oczywiście od Comp), siła nacisku: 77Nm Deore 596: 104 Nm także różnica na korzyść Deorek spora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jak będą Tektro Aurigi to je wezmę, jak będę miał więcej kasy to wezmę te Elixiry. m445 jak na nich jezdziłem to tani, fajny hamulec. Na deorach nie latałem więc porównania nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Nie mogę złego słowa powiedzieć o Tektro Auriga Comp. Nie wiem skąd te negatywne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.